Jiří Hudler a jeho nevšedná cesta za prvým gólom v NHL

MARTIN UŽÁK | 10.12.2016 | aktualizované 10.12.2019

Profesionálna kariéra veľkej väčšiny hokejistov z NHL sa začala v nižšej Americkej hokejovej lige, ktorá ich mala zoceliť a pripraviť na vstup na veľkú scénu. AHL nie je taká nablýskaná a kvalitná ako NHL, hokejisti v nej však získajú cenné skúsenosti a neraz zažijú nevšedné zážitky.

V AHL sa napríklad bežne cestuje autobusom, takže niektoré kluby používajú nepísané pravidlo, že nováčikovia pri dlhých cestách do arén súperov spávajú priamo na podlahe. Keď sa ozve prvý tím z NHL, obvykle až vtedy prichádza rad na lietadlo alebo auto, ktoré musí doraziť včas, aj keby padali hromy - blesky. Keď to nejde, musí sa nájsť nejaký iný spôsob, ako hráča z AHL dopraviť do veľkej ligy, aby napríklad narýchlo zaskočil za niekoho zraneného.

Jednu nevšednú cestu z AHL do NHL absolvoval aj útočník Jiří Hudler. Vydal sa na ňu v decembri roku 2003 spolu so svojím starším spoluhráčom, slávnym brankárom Curtisom Josephom.


Jiří Hudler (kredit: Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

Náhla zmena plánu

Písal sa 9. december 2003, keď Hudler cestoval s Grand Rapids Griffins, záložným tímom Detroitu v AHL, do Clevelandu. Griffins si to tam na druhý deň mali rozdať s domácimi Barons, čo bol záložný celok San Jose Sharks. Následne sa mali vrátiť späť do Grand Rapids. Autobusom, samozrejme.

Red Wings medzitým odlietali k zápasu v Buffale. Pozornosť pútali zoznamom, na ktorom figurovali mená ako Chris Chelios, Derian Hatcher, Tomas Holmström, Manny Legace, Darren McCarty, Steve Yzerman, Ray Whitney či Henrik Zetterberg. Nebol to však zoznam hráčov, ktorí mali v Buffale na druhý deň nastúpiť. Bol to zoznam hráčov, ktorí Detroitu chýbali vinou zranení.

Red Wings boli v takej neľahkej situácii, že ich tréner Dave Lewis pred odchodom vtipkoval, že si vezme aj bývalých hráčov, ktorých stretol v Joe Louis Arene. Mal na mysli Gordieho Howea, Teda Lindsayho a Jimmyho Carsona. Keď ich videl, napadlo ho, ako by im pristal dres Red Wings.

Už pred odchodom do Buffala Red Wings povolali z Grand Rapids Kevina Millera a Niklasa Kronwalla, pre ktorého chystali debut v NHL. Ako sa však ukázalo, na zaplátanie dier v zostave to nestačilo.

Ako na potvoru sa pred zápasom na ľade Buffala zranili ďalší členovia základnej zostavy - brankár Dominik Hašek a útočník Steve Thomas. Red Wings teda potrebovali ďalšiu pomoc z AHL. Museli pritom jednať rýchlo, pretože Griffins už boli na ceste a oni sami mali po zápase v Buffale odletieť do Chicaga a neskôr do Washingtonu.

Na ceste do Clevelandu sa s Griffins spojil Barry Smith, asistent trénera Lewisa. Oznámil im, že hneď, ako dorazia do svojho clevelandského hotela, majú do Buffala vyslať skúseného gólmana Curtisa Josepha. A aby CuJo necestoval sám, má so sebou vziať aj mladíka Jiřího Hudlera.

Joseph mal akurát po svojom prvom zápase v Grand Rapids. V AHL skončil po tom, čo si ho pre jeho vysoký plat nikto nevzal z waiver listiny. Joseph a Hašek medzi sebou nemali dobrý vzťah a Red Wings robili všetko pre to, aby sa nestretli v jednej šatni. Keď sa však ukázalo, že Hašek si obnovil zranenie slabín, nemali inú možnosť ako "nechceného" Josepha povolať späť.

Adekvátna odmena

Keď Griffins dorazili do Clevelandu, Joseph začal zháňať auto. Mal kus šťastia, pretože bol už večer a v požičovni oproti hotelu mali posledné vozidlo Chevy Cavalier. Drobné to autíčko, do ktorého sa sotva vošli dvaja pasažieri. Joseph a Hudler doň navyše museli dostať celý svoj hokejový výstroj (s jeho príznačnou arómou).

Pre Josepha, Hudlera a nakoniec aj celú organizáciu bolo šťastím, že Griffins mali hrať práve v Clevelande a Red Wings práve v Buffale. Griffins pri ceste za svojím duelom obišli Detroit a do Clevelandu sa dostali juhovýchodnou cestou okolo Erijského jazera. Z Clevelandu do Buffala to bolo ďalších 305 kilometrov na severovýchod, takže Joseph a Hudler sa nemuseli nikam vracať, akurát museli cestovať nemalou okľukou, cestovaním strávili bezmála celý deň a ku koncu museli jazdiť sami, za tmy a v nepohodlnom aute.

Aby toho nebolo málo, Hudler - v tej dobe devätnásťročný tínedžer, ktorý bol v Severnej Amerike prvým rokom - nevedel dobre anglicky. Väčšinu cesty teda prespal a aj keď bol hore, s Josephom takmer nehovoril.

Hudler si na tento svoj nevšedný zážitok krátko zaspomínal o niekoľko rokov neskôr v rozhovore s Tedom Kulfanom z denníka The Detroit News. "Na ten deň si pamätám veľmi dobre," uviedol. "To auto bolo tak malé, že (Joseph) tam ledva natlačil svoj brankársky výstroj. Mali sme tam tak málo miesta, že sme si so sebou nemohli vziať ani obleky. Mohli sme si zobrať len teplákové súpravy. Pamätám si, že som s ním veľa nehovoril; bol som strašne unavený. Väčšinu cesty som prespal, zatiaľ čo on to celé odjazdil."

Joseph a Hudler dorazili do Buffala neskoro v noci a hneď na druhý deň - 10. decembra 2003 - sa postavili do ostrého zápasu NHL. Ťažká cesta, ktorá by kdekoho odrovnala, na nich nezanechala žiadne následky a zraneniami zdecimovaným Red Wings pomohli rozniesť Sabres 7:2.

Joseph prispel k víťazstvu v Buffale 23 úspešnými zákrokmi. Hudler, pre ktorého to bol ôsmy zápas v lige a prvý po mesiaci, si odkrútil deväť minút a tri sekundy, na začiatku 55. minúty naskočil do presilovky a po prihrávkach Jasona Woolleyho a Bretta Hulla strelil svoj premiérový gól v NHL, keď prekonal Ryana Millera.

Adekvátna to odmena za nevšednú cestu do NHL, čo poviete?


Podklady:
  • The Good, The Bad, & The Ugly (Ted Kulfan, Triumph Books, 2009; ISBN 978-1-60078-240-4)
  • It's been a very good Jiri in Grand Rapids (Dave Gaylinn, AHL On-The-Beat; 01.03.2004)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.