Grand Rapids Griffins si zaistili účasť v play-off

MARTIN UŽÁK | 04.04.2016

Zatiaľ čo Detroit Red Wings rozhodnú o svojej účasti či neúčasti v bojoch o Stanley Cup v tomto týždni, Grand Rapids Griffins, ich záložný celok v AHL, má o miestenke v Calder Cupe jasno.

Griffins v noci porazili Rochester Americans na ich ľade 5:2 a so ziskom 62,9 % bodov v 70 dueloch (v AHL viac nerozhoduje celkový počet bodov, ale percento ich zisku) si zaistili postup do play-off.


Griffins majú istú účasť v Calder Cupe (Grand Rapids Griffins)


Griffins budú hrať o Calder Cup štvrtýkrát po sebe. V predchádzajúcich troch sezónach to dotiahli vždy minimálne do druhého kola, pričom v roku 2013 Calder Cup rovno vyhrali a vlani hrali konferenčné finále.

Griffins tento ročník síce odštartovali chudobnými dvomi víťazstvami z prvých 11 zápasov, ale v ďalšom priebehu pokračovali novým klubovým rekordom v podobe 15 víťazstiev za sebou, 14 domácimi víťazstvami za sebou a neskôr sériou 13 víťazstiev za sebou. Vďaka zbieraniu výhier po hrstiach sa stali prvým mužstvom AHL od sezóny 2009/10 s dvomi dvojcifernými víťaznými šnúrami v jednej sezóne.

Pod úspešnú jazdu Griffins základnou časťou sa podpísalo viacero hokejistov. Bolo ich vlastne toľko, že tentoraz si spomenieme iba tých, ktorí na svojich postoch v tejto sezóne najväčšmi vyčnievajú.

V produktivite kraľuje veterán Andy Miele (18+40 v 70 zápasoch), v obrane trhá rekordy nováčik Robbie Russo (5+34 a 47 plusových bodov) a v bráne sa predbiehajú vo výborných výkonoch Tom McCollum a Jared Coreau, jediní gólmani rovnakého klubu v najlepšej ligovej štvorke v úspešnosti zákrokov (93,1 a 92,5 %).

K postupu Griffins do play-off prispeli aj niekoľkí hráči zo strednej Európy.

Leví podiel na postupe má útočník Martin Frk, ktorý je s 27 gólmi najlepším strelcom tímu a piatym najlepším strelcom AHL. Defenzívnejšie ladený Tomáš Nosek dosiaľ prispel 28 bodmi za 14 gólov a 14 asistencií. Svojou troškou pomohol aj Tomáš Jurčo, ktorý bol v AHL na dočasnom kondičnom pobyte a v piatich zápasoch sa zaskvel deviatimi bodmi (5+4). Jakub Kindl, ktorý za Griffins nastúpil desaťkrát, sa pričinil ziskom štyroch bodov (3+1). Stihol to predtým, ako ho Red Wings vymenili k Florida Panthers.

Osobitnou kategóriou sú hráči, ktorí v rôznych fázach sezóny zamierili k Red Wings. Do tejto skupiny patria Coreau, Nosek, Eric Tangradi, Anthony Mantha, Xavier Ouellet, Andreas Athanasiou a Alexej Marčenko.

Griffins čaká do konca základnej časti ešte šesť zápasov. Na meno svojho súpera v play-off budú čakať do posledných stretnutí, keďže ich Centrálna divízia i Západná konferencia je veľmi vyrovnaná.

Ak ale všetko pôjde tak ako doteraz, súper v úvodnom kole vyraďovacích bojov o Calder Cup môže byť len prvou prekážkou na ceste za niečím väčším, čo sa v posledných rokoch stalo pre tento klub štandardom.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.