Frk, Russo a ďalší ťahajú Grand Rapids do play-off

MARTIN UŽÁK | 10.03.2016

Zatiaľ čo Detroit Red Wings zbierajú posledné dva mesiace viac prehier ako výhier a ich plány na účasť v bojoch o Stanley Cup dostávajú vážne trhliny, Grand Rapids Griffins, ktorí sú ich záložným celkom v AHL, hrajú výborne a pohodlne smerujú za štvrtým postupom do play-off za sebou.

Ako veľmi sa Griffins darí a ktorí hráči na tom majú rozhodujúci podiel?


Martin Frk v drese Grand Rapids Griffins (MLive)

Na vlne ôsmich výhier v rade

Grand Rapids Griffins sa momentálne vezú na vlne ôsmich víťazstiev po sebe. Je to ich tretia najdlhšia víťazná séria v tomto ročníku po novembrovo-decembrovej sérii pätnástich víťazstiev za sebou a takmer dvojmesačnej sérii štrnástich domácich víťazstiev za sebou, čo sú zároveň dva nové klubové rekordy.

Griffins neprehrali dva zápasy po sebe už 40 dní. Naposledy sa im to stalo na konci januára, kedy ťahali šnúru piatich prehier za sebou. Túto výsledkovú krízu ale ukončili vysokým víťazstvom 9:1 na ľade Rockford IceHogs, záložného celku Chicago Blackhawks a dovtedy najlepšieho tímu Západnej konferencie AHL.

Vďaka striedaniu jednej víťaznej série za druhou sú Griffins momentálne na treťom mieste Západnej konferencie so ziskom 63,8 % bodov (v AHL v tomto ročníku nerozhoduje počet bodov, ale percento ich zisku). V tabuľke celej ligy im patrí siedme miesto. Na prvé miesto v Centrálnej divízii strácajú necelé 3 %.

Medzi strelcami vyčnieva Frk

Griffins sa môžu spoľahnúť na efektívny útok, ktorý je so súčtom 182 strelených gólov druhý najlepší v Západnej konferencii a piaty najlepší v AHL. Medzi strelcami vyčnieva predovšetkým dvadsaťdvaročný český krídelník Martin Frk, ktorý je s 22 gólmi najlepším strelcom tímu a ôsmym najlepším strelcom súťaže.

Frk sa v AHL sprvoti prezentoval ako nevýrazný korčuliar, ktorý robí zbytočné fauly. Zlepšil sa však natoľko, že si vydobyl pozíciu v prvej lajne Griffins, kde najčastejšie nastupuje po boku overeného tvorcu hry Andyho Mieleho a vysiela svoju raketovo tvrdú strelu, podobnú tej, ktorú má u Red Wings Teemu Pulkkinen. Tímu vládne nielen v celkovom počte gólov, ale i v góloch v presilovej hre (9) a strelách na bránku súpera (145). Na prelome rokov dal v 19 zápasoch 11 gólov, čo bolo v tej dobe najviac v AHL. Pokiaľ nastrieľal dva alebo viac gólov, čo sa mu v tejto sezóne podarilo zatiaľ päťkrát, Griffins zakaždým zvíťazili.

Frk má momentálne na konte 35 bodov (22+13), vďaka čomu je piatym najproduktívnejším hráčom Griffins, hoci odohral len 49 z doterajších 58 zápasov. Medzi hlavných lídrov ofenzívy patria okrem neho aj Miele (12+30), Eric Tangradi (19+20), Anthony Mantha (18+21) a Mark Zengerle (6+32).

Skvostom defenzívy je Russo

Griffins v tejto sezóne vynikajú nielen produktívnym útokom, ale aj výbornou defenzívou. Sú jediným mužstvom, ktoré sa nachádza v prvej päťke AHL v počte strelených i inkasovaných gólov (142). Zásluhu na tom majú viacerí zadáci, ako napr. Nathan Paetsch, Brian Lashoff, Nick Jensen či Xavier Ouellet, ktorý si nedávno zahral aj v Zápase hviezd AHL. Nikto z nich však nevyčnieva tak ako dvadsaťtriročný Robbie Russo.

Russo odštartoval svoju kariéru v AHL po tom, ako sa v lete stal žiadaným voľným hráčom a upísal sa Red Wings. V prvých siedmich stretnutiach za Griffins zaznamenal iba jednu asistenciu, potom však začal predvádzať výkony, ktoré mu vyniesli stále miesto v zostave a na konci februára aj honor hráča týždňa AHL.

Russo má aktuálne na konte 30 kanadských bodov (4+26), s ktorými je najproduktívnejším obrancom Griffins. Okrem toho je jednoznačne najlepším hráčom klubu i celej súťaže so 42 plusovými bodmi. Ak by túto hodnotu do konca základnej časti AHL udržal alebo ešte aj zveľadil, prekonal by tým klubový rekord, ktorý u Griffins drží slovenský útočník Ivan Čiernik so 41 plusovými bodmi zo sezóny 2000/01.

Silný tandem v bránkovisku

Griffins fungujú ako dobre namazaný stroj aj zásluhou svojich gólmanov. Jared Coreau a Tom McCollum zatiaľ nie sú brankármi, ktorí by boli pripravení na trvalý prechod do NHL, v AHL však patria medzi najlepších.

Jared Coreau, ktorý zatiaľ odchytal 40 zápasov, patrí medzi troch najlepších brankárov v AHL v počte víťazstiev (27), priemere inkasovaných gólov na zápas (2,21), percentuálnej úspešnosti zákrokov (92,9 %) i počte zápasov s čistým kontom (5). V jednu dobu dokázal vyhrať 11 stretnutí za sebou a bol dokonca vyhlásený za najlepšieho brankára ligy za mesiac december. Keď Petr Mrázek v jednom zápase NHL z konca februára nútene pauzoval pre poranené triesla, Coreau sa ukázal aj na lavičke Red Wings.

Tom McCollum musel od začiatku decembra hodnú dobu odpočívať pre poranený členok, takže doteraz stihol absolvovať iba 19 zápasov. Stačili mu však na to, aby prekonal historický rekord v počte odchytaných zápasov základnej časti v drese Griffins (má ich už 215). Okrem toho nasledoval Coreaua a priblížil sa čelu AHL v priemere inkasovaných gólov na zápas (2,38) a percentuálnej úspešnosti zákrokov (92,7 %).

Darí sa aj napriek absenciám

Griffins sa darí i napriek tomu, že takmer celú sezónu musia hrať bez spoľahlivého zadáka Alexeja Marčenka, ktorý u Red Wings ohúril natoľko, že jeho návrat do AHL sa javí ako nepravdepodobný. Podobnú pozíciu si v Detroite buduje aj rýchly útočník Andreas Athanasiou, ktorého už dvakrát spomalilo zranenie kolena, ale i tak sa približuje k tomu, že v tejto sezóne by mohol odohrať viac zápasov v NHL ako v AHL.

Nutnosť nahrádzať chýbajúcich a odchádzajúcich hráčov nie je pre Grand Rapids Griffins žiadnym problémom už štvrtú sezónu za sebou, čo sa ani v rozvojovej lige, akou AHL je, nevidí často.

Je to však dôkaz výbornej práce, ktorú tento klub pre Detroit Red Wings odvádza, pretože nielenže učí mladých hráčov, ako chutí profesionálny hokej, ale popri tom im tiež ukazuje, ako sa v ňom vyhráva.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.