24. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 24.06.2017 


Henrik Zetterberg (Raj Mehta, USA Today Sports)

24.06.1985: Novým koučom menovaný Harry Neale

Pred sezónou 1985/86 bol za nového trénera Red Wings vymenovaný Harry Neale. Neale nahradil Nicka Polana, ktorý viedol Red Wings v predchádzajúcich troch sezónach a dvakrát ich dostal do play-off. Neale na jeho úspechy nenadviazal, v prvých 35 zápasoch ročníka naviedol Red Wings iba k ôsmim víťazstvám a krátko pred koncom roka 1985 bol vyhodený, čo znamenalo koniec jeho trénerskej kariéry v NHL. Nahradil ho niekdajší obranca Brad Park, ale ani jemu sa nedarilo a Red Wings nakoniec ukončili základnú časť s mizernou bilanciou 40 bodov z 80 zápasov.

24.06.1993: Expanzný draft Mighty Ducks a Panthers

Pred sezónou 1993/94 vstupovali do NHL dva nové kluby - Mighty Ducks of Anaheim a Florida Panthers. Ich hráčske kádre boli poskladané na expanznom drafte, konanom 24. júna 1993 v Quebecu. Každý z 24 klubov vtedajšej NHL stratil dvoch hráčov - jedného v prospech Mighty Ducks a jedného v prospech Panthers. Red Wings prišli o menej využívaného beka Bobbieho Dollasa (vzali si ho Mighty Ducks) a vôbec nevyužívaného ľavého krídelníka Petea Staubera (Panthers).

24.06.1995: Porážka vo finále Stanley Cupu

V skrátenej sezóne 1994/95 Red Wings po dlhých 29 rokoch znova postúpili do finále Stanley Cupu. Proti svojim finálovým súperom, tímu New Jersey Devils, boli pasovaní za favorita, sériu však nezvládli a prehrali hladko 4:0 na zápasy. Štvrtá prehra prišla dňa 24. júna 1995 v New Jersey (5:2). Pre Red Wings to bol ich najneskorší zápas v play-off - nikdy predtým a ani nikdy potom nehrali hokej až do 24. júna. Jeden z ich gólov vo štvrtom finále strelil obranca Paul Coffey; bol to už jeho šiesty presný zásah vo vyraďovacích bojoch 1995, čím vytvoril nový klubový rekord Red Wings v počte gólov obrancu v jednom ročníku play-off (rekord vyrovnal o tri roky neskôr Nicklas Lidström).

24.06.2000: Prvou voľbou v drafte Niklas Kronwall

Dňa 24. júna 2000 sa na Detroit Red Wings usmialo šťastie, keď si z 29. priečky prvého kola vstupného draftu v Calgary vybrali devätnásťročného švédskeho beka Niklasa Kronwalla. Kronwall postupom rokov vyrástol v rozdielového obrancu, lídra mužstva, mentora a asistenta kapitána, a v roku 2008 Red Wings výrazne pomohol k zisku Stanley Cupu.

24.06.2015: Zetterberg ocenený za hráčske a ľudské kvality

Dňa 24. júna 2015 Red Wings potešila správa o ocenení pre ich kapitána Henrika Zetterberga. Zetterberg sa stal držiteľom trofeje King Clancy Memorial Trophy, udeľovanej hokejistovi, v ktorého osobe sa najlepšie spájajú hráčske a ľudské kvality a ktorý výrazným humanitárnym spôsobom prispel svojej komunite. Zetterberg bol ocenený za viacero iniciatívnych aktivít v okolí mesta Detroit a humanitárnu pomoc v Etiópii, Guatemale a Nepále. Stal sa druhým detroitským držiteľom tejto trofeje, tým prvým bol v roku 2003 útočník Brendan Shanahan.

24.06.2016: Kontrakt Pavla Daciuka vymenený do Arizony

Keď útočník Pavel Daciuk po sezóne 2015/16 predčasne ukončil svoje pôsobenie v NHL a rozhodol sa vrátiť domov do Ruska, Red Wings dúfali, že sa im podarí vymeniť posledný rok jeho tučného kontraktu do klubu, ktorý potrebuje dosiahnuť na predpísanú platovú podlahu. Podarilo sa im to dňa 24. júna 2016, keď Daciukov kontrakt s platom 7,5 milióna amerických dolárov vymenili spolu so 16. výberom v drafte do klubu Arizona Coyotes za 20. a 53. výber v drafte a dlhodobo zraneného útočníka Joea Vitaleho. Arizona vďaka tomu dosiahla na povinné platové minimum a Red Wings si pod platovým stropom uvoľnili potrebné prostriedky na zháňanie posíl. Daciuk tak formálne ukončil svoju zámorskú kariéru ako hráč Arizony, hoci za ňu neodohral ani jeden zápas.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.