2. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 02.03.2017 


Robert Lang v drese Detroit Red Wings (The Detroit News)

02.03.1947: Tisíci zápas v základnej časti

Detroit patrí do NHL od roku 1926. V prvých štyroch sezónach bol klub pomenovaný Detroit Cougars, v ďalších dvoch Detroit Falcons a od roku 1932 Detroit Red Wings. Od začiatku svojej existencie hral postupne 44, 48 a 50 zápasov základnej časti za sezónu. Keď v ročníku 1946/47 stúpol počet stretnutí základnej časti na 60, Red Wings odohrali svoj jubilejný tisíci zápas. Stalo sa tak 2. marca 1947 pri výhre 3:1 na ľade Chicago Black Hawks (v tej dobe sa ich názov písal takto).

02.03.1953: Štyri góly Teda Lindsayho

V decembri 1952 Red Wings potupili Boston Bruins na ich ľade debaklom 10:1 a podobne ich rozprášili o necelé tri mesiace neskôr vo svojej hale Olympii. Dňa 2. marca 1953 Red Wings zdolali Bruins 10:2, a to hlavne zásluhou štvorgólového Teda Lindsayho.

02.03.1987: Petr Klíma a jeho tretí hetrik

Dňa 2. marca 1987 Red Wings hrali na ľade Boston Bruins a vyhrali 4:3 po predĺžení. K víťazstvu ich doviedol hlavne Petr Klíma, ktorý strelil svoj tretí a posledný hetrik v základnej časti v drese Red Wings. V rovine hetrikov v drese Red Wings to od Klímu nebolo všetko - tri góly v jednom zápase dokázal streliť ešte dvakrát proti dvom súperom v play-off 1988.

02.03.1990: Nervózny zápas proti Torontu

Tim Cheveldae zastavil 25 striel, Gerard Gallant skóroval raz, Steve Yzerman skóroval raz v riadnej hracej dobe a druhýkrát v nadstavenom čase, boli to však bitky a trestné minúty, ktoré najviac preslávili zápas Red Wings a Toronto Maple Leafs z 2. marca 1990. V stretnutí, ktoré Red Wings vyhrali 3:2 po predĺžení, bolo napočítaných 66 vylúčení a udelených 272 trestných minút. V domácom tíme sa najviac činili ťažké váhy Joey Kocur (29 trestných minút) a Chris McRae (27 trestných minút), v drese Maple Leafs dostali najviac trestných minút Brian Curran (27) a Tie Domi (37). Pre Domiho, z ktorého sa stal obávaný bitkár s prezývkou 'Albánsky zabijak', to bol premiérový zápas v NHL.

02.03.2007: Produktívna noc Roberta Langa

Dňa 2. marca 2007 Red Wings privítali na vlastnom ľade Chicago Blackhawks a zvíťazili 6:2. K triumfu ich doviedol hlavne Robert Lang, ktorý pozbieral štyri body. Lang najskôr otvoril skóre pri presilovke a v ďalšom priebehu si pripísal primárne asistencie na presné zásahy Mathieua Schneidera, Nicklasa Lidströma a Johana Franzéna. Bol to jeho bodovo druhý najlepší zápas v drese Red Wings. Pod porážku Blackhawks sa podpísal aj Jiří Hudler, autor jedného gólu.

02.03.2015: Príchod Mareka Židlického

Odkedy z Detroitu odišiel Brian Rafalski, Red Wings márne hľadali obrancu, ktorý by bol produktívny, riadil presilovú hru a mal hokejku otočenú napravo. Krátko pred uzávierkou prestupov 2015 sa rozhodli túto dieru zaplátať žoldnierom Marekom Židlickým. Získali ho od New Jersey Devils výmenou za voľbu v treťom kole draftu 2016. Židlický začal výborne, oživil už tak dobrú presilovku, v tej dobe najlepšiu v NHL, a v prvých siedmich zápasoch pozbieral sedem bodov. Ku koncu základnej časti a v následnom play-off sa mu však prestalo dariť a Red Wings sa s ním rozlúčili.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.