17. február v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 17.02.2017 


Henrik Zetterberg ako kapitán Detroit Red Wings (Mike Mulholland, MLive)

17.02.1951: Stý presný zásah Gordieho Howea

Dňa 17. februára 1951 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Montreal Canadiens a vyhrali 2:1. K triumfu v legendárnej hale Forum im pomohol aj Gordie Howe, ktorý jedenkrát prekonal domáceho brankára Gerryho McNeila a pripísal si aj asistenciu. Pre Howea, vtedy len dvadsaťdvaročného útočníka, to bol stý gól v základnej časti NHL. Howe nastrieľal do konca svojej kariéry v NHL ďalších 701 gólov a je druhým najlepším strelcom v histórii súťaže po Wayneovi Gretzkym (894 gólov).

17.02.1987: Prvé trestné strieľanie Petra Klímu

Dňa 17. februára 1987 hrali Red Wings v Madison Square Garden proti domácim New York Rangers a prehrali s nimi 6:2. Zápas vošiel do histórie Red Wings vďaka Petrovi Klímovi, ktorému bolo ako prvému Európanovi v drese Red Wings nariadené trestné strieľanie. Klíma pri svojom pokuse neuspel, vychytal ho John Vanbiesbrouck. Všetko si však vynahradil v apríli 1988, kedy sa stal historicky prvým hráčom Red Wings s premeneným trestným strieľaním v play-off.

17.02.2007: Prvý hetrik Henrika Zetterberga

Pavel Daciuk zaznamenal štyri gólové prihrávky a Dominik Hašek zneškodnil 20 z 21 striel, bol to však Henrik Zetterberg, komu sa dňa 17. februára 2007 dostalo najväčšej slávy, keď pri výhre 4:1 na ľade Phoenix Coyotes strelil svoj prvý hetrik v NHL a pridal aj asistenciu. Zetterberg postupom svojej kariéry zaznamenal ďalších šesť trojgólových zápasov, z toho jeden v play-off, a so siedmimi hetrikmi je rekordérom medzi všetkými Európanmi v dejinách Red Wings.

17.02.2011: Steve Yzerman po prvýkrát súperom

Steve Yzerman a Detroit Red Wings - to bolo spojenie, ktoré v NHL platilo bezmála 27 rokov. Keď sa však Yzerman rozhodol odísť a v máji 2010 prijal post generálneho manažéra u Tampa Bay Lightning, bolo len otázkou času, kedy sa proti Red Wings po prvýkrát postaví ako ich súper. Stalo sa tak dňa 17. februára 2011 na Floride, kde Red Wings aj vďaka jednej asistencii Jiřího Hudlera a Jakuba Kindla a veľkej podpore svojich fanúšikov zdolali Yzermanove mužstvo 6:2.

17.02.2012: Henrik Zetterberg na hranici 600 bodov

Dňa 17. februára 2012 zavítali do detroitskej Joe Louis Areny Nashville Predators a za stavu 1:1 sa už-už videli, ako si odnesú minimálne bod. Šesť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času však inkasovali po individuálnej akcii Pavla Daciuka, ktorému prihrávali Henrik Zetterberg a Nick Lidström. Pre Zetterberga to bol jubilejný 600. bod v NHL. Z Európanov pozbierali 600 a viac bodov v drese Red Wings len Zetterberg, Daciuk, Lidström a Sergej Fiodorov.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.