Zoznámte sa, Bruce MacLeod

MARTIN UŽÁK | 10.09.2012 | aktualizované 31.12.2012

"Žurnalistika je pyramída podobná športu. Najlepší novinári, ktorých je veľmi málo, sú dobre platení a rešpektovaní. My ostatní sme šťastní, keď si nasporíme na televíziu s veľkou obrazovkou."

Bruce MacLeod, športový redaktor a editor denníka Macomb Daily, dobre vie, čo práca seriózneho novinára zahŕňa. Vo februári 2012 bol jedným z reportérov, ktorí predstúpili pred 60 študentov užívajúcich si deň stredoškolskej žurnalistiky v Michigane. A svojim nasledovníkom mal čo povedať.


Bruce MacLeod


Prepracovať sa na významnejšiu pozíciu v redakcii jediného denníka tretieho najväčšieho okresu v štáte Michigan a popri tom mať príležitosť prispievať do spriaznených periodík Oakland Press a Royal Oak Daily Tribune - to sú sféry, na aké nedosiahne každý. Pánovi Bruceovi MacLeodovi sa to však podarilo a aj preto patrí medzi najrešpektovanejších novinárov, venujúcich sa mužstvu Detroit Red Wings.

MacLeod začínal s písaním o "Červených krídlach" v roku 1988. Z článkov prioritne určených pre široké osadenstvo okresu Macomb County sa neskôr odrazil k rôznym ďalším projektom, v ktorých sa venoval aj iným športovým odvetviam. Na milovaných Red Wings však nikdy nezanevrel.

Fanúšikovia žijúci mimo metropolitnej oblasti Detroitu poznajú MacLeoda najmä ako autora blogu Red Wings Corner, na ktorý prispieval v rokoch 2007 až 2010. MacLeod ho zanechal vo februári 2010, kedy získal pozíciu online editora vo svojom denníku Macomb Daily. Blog Red Wings Corner po ňom prebral jeho dlhoročný kolega Chuck Pleiness, ktorý neskôr presedlal na vlastný blog zvaný Red Wings Front.

MacLeodova práca bola oceňovaná aj počas stretnutí v Joe Louis Arene. Ako reprezentant denníkov Macomb Daily či Oakland Press mal prístup do šatne a príležitostne sa podieľal na určovaní hviezd zápasov. Tejto pocty sa po prvý raz dočkal v novembri 2005 a u vyhlasovania zostal do februára 2010.

S písaním Brucea MacLeoda som sa zoznámil niekedy počas sezóny 2003/04. Na lepšieho hokejového novinára som dodnes nenarazil. MacLeod je otvorený, priamočiary a originálny. Dokáže písať bez servítky a nonšalantne obracať na hlavu témy, o ktorých by si človek myslel, že ho viac nemôžu prekvapiť.

Bruce MacLeod je vďaka svojmu profesionálnemu prístupu človekom na svojom mieste. O skutočnom charaktere tohto rodáka z kanadského Windsoru som sa však dozvedel až v septembri 2011.

"Dobrý deň. Môj svokor je z Slovensko. My slovenskom, ale je obmedzená na Google Translate," stálo v správe od pána MacLeoda ešte predtým, než som ho stihol sám osloviť.

Presvedčiť sa o tom, že váš obľúbený reportér je kolegiálny nielen v práci, je jeden skvelý pocit. No a že jeho manželkou je istá pani Kočišová, ktorá má slovenské korene? To by človeka ani len nenapadlo.

Niektorí ľudia tvrdia, že novinári by nemali byť obľúbení.

Ja tvrdím, že nie je novinár ako novinár.
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.