Z rozlúčkovej konferencie Mikea Babcocka

MARTIN UŽÁK | 24.05.2015

Vždy bol známy ako tréner, ktorý si drží profesionálny odstup a na svoje okolie je tvrdý. Keď sa však v piatok ráno vrátil do Joe Louis Areny, pobral si veci z kancelárie, zašiel do šatne Detroit Red Wings a postavil sa pred miestnych novinárov, bol zo srdca vďačný, rozprával so zlomeným hlasom a zadržiaval slzy.


Lúčenie Mikea Babcocka (Max Ortiz, The Detroit News; 21.05.2015)

Mike Babcock, ktorý po desiatich rokoch vymenil Hockeytown za Toronto Maple Leafs, si dal záležať na tom, aby Red Wings povedal zbohom.

Tu sú vybrané slová, ktorými sa rozlúčil:

"Na začiatok by som chcel každému z vás poďakovať, že ste dnes prišli."

"Toto je moja príležitosť, ako poďakovať pánovi a pani I (Ilitchovým) a Chrisovi (Ilitchovi) za možnosť, ktorú mi v tejto organizácii dali. Kenovi Hollandovi za jeho vedenie, priateľstvo a neprestajnú pomoc. Vám, novinárom, za výborné spravodajstvo. Tomuto skvelému mestu. Ľuďom z kancelárií, ľuďom pripravujúcim ľad, ľuďom starajúcim sa o bezpečnosť. Všetkým ľuďom, ktorí mi za tie roky pomohli."

"Chcem poďakovať Steviemu (Steveovi Yzermanovi), Nickovi (Nicklasovi Lidströmovi), Zettovi (Henrikovi Zetterbergovi), Pavovi (Pavlovi Daciukovi), Kronerovi (Niklasovi Kronwallovi). Pánovi (Tedovi) Lindsaymu, Gordiemu Howeovi. Všetkým hráčom, ktorých prišlo a odišlo veľa."

"Ilitchovci mi dali možnosť, aby moja rodina mohla vyrásť v tomto meste, aby tu moje deti mohli chodiť do školy, aby tu dokončili strednú školu. A ako môžete vidieť, som citovo spätý s touto organizáciou, s mestom i tunajšími ľuďmi. Som nesmierne hrdý na to, čo sme tu za posledných desať rokov dokázali."

"K tomu, že som sa rozhodol odísť... Bolo to moje rozhodnutie. Moja žena chcela, aby som to ujasnil - nebolo to na nej. Rozhodol som sa celkom sám. Bolo to o novej príležitosti a o novej výzve."

"Na roky strávené v tomto klube som hrdý v tom zmysle, že sme rozvíjali ľudí. Mal by som poďakovať aj Jimovi Nillovi, ktorý mal podiel na tom, že som sem mohol prísť. V tom čase sme mali v kancelárii silný personál - mali sme tam Stevieho, mali sme Scottyho Bowmana. Pamätám si, ako sme spolu jazdili autobusom počas play-off. Jimmy D (Jimmy Devellano), Kenny (Ken Holland) a Jimmy Nill. Bola to výkonná sila. Mám z tých časov jednu fotografiu, ktorou sa neustále hrdím. Bola to pôsobivá, pôsobivá skupina. Ale čo sa mi páči najviac je to, že sme v tomto klube neustále rozvíjali ľudí a tí neskôr odišli inam, kde urobili skvelú prácu. To isté platí aj pre trénerov, či už je to Todd McLellan, Paul MacLean, Bill Peters, alebo Blash (Jeff Blashill). Mali sme tu veľa ľudí, ktorí neskôr pokračovali v iných kluboch a dosiahli v nich veľké úspechy."

"Myslím si, že tento klub je dobre pripravený. Nedávno som išiel s Kennym do Prahy, aby sme si pozreli (Dylana) Larkina, ktorý je pekelne dobrým hráčom, až ho klubu závidím. Nakoniec som ale zvážil všetky možnosti, prešiel som ich aj spolu s Kennym, a premýšľal som, čo by ma na ďalších desať rokov môjho života nabudilo. Odchod do Toronta je úplne iná výzva, akou bol Detroit. Keď som sem prišiel, Red Wings boli pripravení, pripravenosť si udržali po všetky tie roky a pripravení sú aj dnes. Mužstvo, do ktorého odchádzam, takto pripravené nie je, takže pôjde o veľký projekt, ktorý ale bude vzrušujúci."

"Rozhodnutie tohto typu prichádza raz za život. Veľkú časť svojho života som naháňal svoje sny a zisťoval, že sa mi skutočne môžu splniť. Doteraz to vždy fungovalo. Nechápte ma zle, Detroit som miloval, ale tiež som cítil, že prišiel môj čas. S Kennym som to preberal a on bol skvelý, ale potreboval som novú výzvu. Iba čas ukáže, či som sa rozhodol správne. Som pripravený ísť do toho."

"Keď som naposledy zašiel za Kennym, jeho žena ma hneď vo dverách objala a povedala mi, že sa za mňa bude chodiť modliť do kostola. To dokazuje, akí sú to ľudia. Sme blízki priatelia. Jeho dcéra sa 10. júla vydáva; som pozvaný. S Kennym sme si skrátka sadli ako dvaja veľmi dobrí priatelia, a vydiskutovali sme si to. Ken Holland je s prehľadom najlepší generálny manažér, aký sa pohybuje v hokeji. Mal som šťastie, že som po jeho boku mohol zostať takto dlho. Bol vždy vyrovnaný, nikdy neustupoval zo svojho plánu a každý deň urobil to, čo bolo správne. Veľa som sa od neho naučil a beriem si to so sebou."

"Bolo by oveľa jednoduchšie, ak by som dnes ráno vstal z postele, zastavil sa v práci, vrátil sa domov k mojej manželke a pripravoval sa na novú sezónu. Ale rozhodol som sa inak. Miloval som svoje miesto v Detroite, teraz budem milovať svoje nové miesto. Viete, je oveľa ľahšie, ak vás ako trénera skrátka vyhodia. Nájdete si iný klub a nerozmýšľate nad tým; život ide ďalej. Ale ak opúšťate fantastických ľudí, s ktorými ste prežili desať najlepších rokov svojho života, je ťažké odísť. Cez to všetko sa teším na novú výzvu v Toronte."

"U Red Wings som si užil ľudí, s ktorými som pracoval. Považujem ich za svojich priateľov. Správali sa ku mne ako ku svojmu blízkemu. Viem, že si najmú platného trénera a že ich mužstvo bude dobré."

"Odísť bolo ťažké, ale je to za mnou a idem ďalej. Som navždy zaviazaný Ilitchovcom, pánovi Hollandovi, hráčom a kapitánom, ktorých som v tomto tíme mal. Sú to neuveriteľní ľudia."

"Bolo to niečo špeciálne."

"Ďakujem."


Neprehliadnite:




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.