Z posledných zápolení Aarona Downeyho

MARTIN UŽÁK | 08.03.2013 | aktualizované 03.03.2020

Na prelome februára a marca 2009 patrili Detroit Red Wings medzi najlepšie kluby NHL a pomýšľali na celkové víťazstvo základnej časti. V posledný februárový deň však nezvládli zápas v Nashville a prehrali vysoko 0:8.

Po zdrvujúcej porážke bolo zrejmé, že mužstvo potrebuje nový impulz. V ďalšom súboji, hranom 3. marca 2009 v St. Louis, vypadli zo zostavy hneď štyria hráči, pričom na jednu z uvoľnených pozícií sa dostal veterán Aaron Downey, jeden z posledných klasických bitkárov v NHL.


Aaron Downey (Dave Reginek, Detroit Red Wings)


Downey prišiel do Detroitu pred štartom sezóny 2007/08. Po tréningovom kempe dostal dvojcestnú zmluvu, nastúpil do 56 zápasov základnej časti a po play-off sa tešil zo zisku Stanley Cupu.

Že tento priemerne korčuľujúci, postarší a obmedzene využiteľný rabiát sa dokáže udržať v nabitom tíme plnom hviezd, na to by človek nestavil ani deravý groš. Downey však oplýval energiou a dával súperovým hokejistom najavo, že proti najlepším hráčom Red Wings by nemali hrať špinavo.

Inak tomu nebolo ani onoho 3. marca 2009 v St. Louis.

Spomienky na osemgólový debakel z Nashvillu sa začali vytrácať po tom, ako sa Downey postavil do pästného súboja proti domácemu zurvalcovi Camovi Janssenovi. V 106 sekúnd trvajúcej bitke, jednej z najlepších v sezóne 2008/09, padlo 63 úderov a až 30 si našlo svoj cieľ.

Bitka s Janssenom síce neskončila Downeyho víťazstvom, Red Wings však dodala toľko potrebný stimul, vďaka ktorému sa dokázali otriasť a svojho súpera pokorili triumfom 5:0.

Detroit bol úspešný aj v nasledujúci deň, keď zvíťazil 3:2 na ľade Colorada. Downey sa v tomto zápase nepobil, zato v 34. minúte prihral na víťazný gól Krisa Drapera.

Pravda, ani Aaron Downey nebol nadčlovek. Len týždeň po osemgólovej nádielke od Nashvillu bol priamym svedkom trpkej domácej prehry 2:8 s Columbusom. V tomto zápase si aspoň užil svetlú chvíľu, keď po tečovaní strely Dereka Meecha vsietil svoj prvý gól v NHL po viac ako dvoch rokoch.

Neskôr sa ukázalo, že zápas s Columbusom bol pre Downeyho posledným v NHL. Odohral v nej 243 zápasov so ziskom 18 kanadských bodov a 494 trestných minút. Red Wings ale na neho nezabudli a v októbri 2010 ho menovali príležitostným kondičným trénerom na farme v Grand Rapids.

Adekvátna odmena za cenné služby, čo poviete?


Aaron Downey vs Cam Janssen, 03.03.2009





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.