Z Hockeytownu sa stala liaheň úspešných trénerov

MARTIN UŽÁK | 23.08.2013

Od marketingovej kampane z polovice deväťdesiatych rokov je neodmysliteľnou súčasťou Detroit Red Wings ochranná známka Hockeytown. Red Wings si túto známku zaregistrovali ešte predtým, než v priebehu jedenástich rokov štyrikrát získali Stanley Cup a stali sa baštou pre vyhrávania chtivých hokejistov a vášnivých fanúšikov.

S odstupom času je zrejmé, že Detroit ako Hockeytown sa stal výnimočný aj v inom smere. Úspešní a populárni Red Wings boli totiž odrazovým mostíkom pre odborníkov, ktorí sa na ich lavičku postavili ako asistenti trénera, aby po čase z klubu odišli a stali sa žiadanými hlavnými koučmi.


Mike Babcock (David Guralnick, The Detroit News)


Prvá česť niekdajších asistentov u Red Wings sa zveľaďovala pod legendárnym Scottym Bowmanom. Bowman viedol Detroit v rokoch 1993 až 2002 a za ten čas sa mohol spoliehať na pomoc Barryho Smitha a Davea Lewisa. Keď Bowman svoju trénerskú kariéru ukončil, Smith i Lewis časom povýšili.

Barry Smith najskôr odišiel do Phoenixu, kde asistoval Wayneovi Gretzkymu. Neskôr sa vrátil do Európy, ktorú poznal z pôsobenia v kluboch a / alebo reprezentačných výberoch Švédska, Nórska, Talianska a Fínska, aby sa postupne dostal k pozícii hlavného trénera v ruskej KHL a švajčiarskej NLA.

Dave Lewis, ktorý za Detroit aj hrával, sa dokonca stal Bowmanovým nasledovníkom. Lewis viedol Detroit v sezónach 2002/03 a 2003/04, pričom v druhom prípade s Red Wings vyhral Prezidentovu trofej. Pozíciu hlavného kouča získal aj v klube Boston Bruins (2006/07) a v reprezentácii Ukrajiny (2010).

Druhá časť niekdajších asistentov v tíme Red Wings vzhliadala k Mikeovi Babcockovi, ktorý je koučom Detroitu od roku 2005. Babcocka už opustili Todd McLellan, Brad McCrimmon, Paul MacLean a Jeff Blashill.

Todd McLellan odišiel pred sezónou 2008/09, aby sa stal hlavným trénerom u San Jose Sharks. Hneď v prvom ročníku v novej funkcii vyhral Prezidentovu trofej a skončil tretí v hlasovaní o cenu pre najlepšieho trénera sezóny. Babcockov Detroit porazil v oboch konfrontáciách v play-off, naposledy v roku 2011.

Brad McCrimmon sa s Red Wings rozlúčil po sezóne 2010/11, keď prijal ponuku ruskej Jaroslavle. Sen o pozícii hlavného kouča si však nesplnil, pretože krátko pred prvým zápasom tragicky zahynul.

Paul MacLean opustil Hockeytown len niekoľko týždňov po McCrimmonovi, aby sa stal hlavným trénerom tímu Ottawa Senators. V roku 2013 sa dočkal Jack Adams Award, ceny pre najlepšieho trénera NHL.

Jeff Blashill bol Babcockovým asistentom na lavičke Red Wings v sezóne 2011/12. Neskôr sa presunul na pozíciu hlavného trénera záložného celku Detroitu v AHL, kde nedávno vyhral Calder Cup. Netají sa pritom tým, že jeho primárnym cieľom je získať miesto hlavného kouča v NHL, možno aj na lavičke Red Wings.

Ako je vidieť, okázalá ochranná známka Hockeytown nie je spojená len s výbornými hráčmi, ale aj s kvalitnými trénermi, ktorí si v Detroite urobili dobré meno a neskôr sa mohli posunúť k novým métam.

Mnohí zo spomínaných mužov sa pritom nestali len hlavnými trénermi, ale aj úspešnými hlavnými trénermi, čo je pre Detroit Red Wings - klub, v ktorom sa rozbiehali a formovali - tá najlepšia reklama.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.