Trojica Cleary, Quincey, Weiss má čo dokazovať

MARTIN UŽÁK | 05.09.2014

Sezóna 2013/14 nebola pre Detroit Red Wings taká, ako si ju mnoho priaznivcov predstavovalo, čo sa prirodzene prejavilo aj na intenzívnejšej kritike niektorých jednotlivcov a ich nevýrazných výkonov.

Jimmy Howard chytal nevyrovnane, Brendan Smith naďalej vytváral šance aj pre protihráčov, Joakim Andersson trpel syndrómom druhej sezóny a Jakub Kindl spravil po predlanskom kroku vpred nečakaný krok späť. Žiadny z týchto a ani niektorých ďalších hokejistov, ktorí v mužstve Red Wings zostali aj pre nasledujúci ročník, však nebol kritizovaný tak veľmi, ako Danny Cleary, Kyle Quincey a Stephen Weiss.

Clearyho, Quinceyho a Weissa by mnohí fanúšikovia najradšej už viac nevideli v červeno-bielom drese Detroitu (napr. pri známkovaní českých a slovenských priaznivcov dostali títo hokejisti tri zo štyroch najhorších známok). V novej sezóne sa preto budú musieť riadne oháňať, aby kritiku svojho okolia umlčali.

Čo teda menovaní hráči predvádzali vlani, a čo sa od nich očakáva v ročníku 2014/15?

Daniel Cleary


Dan Cleary (Jose Suarez, Associated Press)


Cleary mal na začiatku lanskej sezóny namierené k Philadelphia Flyers, svoje rozhodnutie ale prehodnotil a po konzultácii s trénerom Mikeom Babcockom a generálnym manažérom Kenom Hollandom sa dohodol na predĺžení zmluvy s Red Wings. V úvode ročníka 2013/14 bol Cleary pevnou súčasťou tímu, hral častejšie ako mnohí mladší hokejisti a pravidelne naskakoval do presilových hier a oslabení. Herne však zaostával, nebol rýchly ani efektívny a zakrátko sa dostal do série 23 zápasov bez streleného gólu.

Keď Detroit začala zasahovať maródka, Cleary paradoxne stratil svoju pozíciu a jeho miesto zaujali mladíci. Pri ofenzívnom trápení sa sústredil najmä na defenzívu, často ale skončil na tribúne ako zdravý náhradník. Cleary sa chcel vrátiť do adekvátnej formy počas olympijskej prestávky, tieto jeho plány však prekazili problémy s kolenom. Svoj posledný zápas za Red Wings odohral už 28. januára 2014.

Pôvodne sa počítalo s tým, že po takej nešťastnej sezóne sa Red Wings s Clearym rozlúčia, manažér Holland ale dodržal slovo, ktoré mu pred rokom dal, a na prekvapenie priaznivcov ho priviedol späť. Cleary ale bude musieť bojovať o miesto na aktívnej súpiske, na ktorej Red Wings plánujú držať 14 útočníkov.

Fanúšikovia si voči Clearymu vytvorili averziu aj preto, že aj napriek nedostatočným výkonom s ním tréneri mali dostatok trpezlivosti, zatiaľ čo Tomáš Tatar vysedával na tribúne a Gustav Nyquist musel hrávať na farme. Keď Tatar a Nyquist postupom času dokázali, že do základnej zostavy Detroitu patria, z Clearyho, ktorý bol pred nimi uprednostňovaný, sa v očiach priaznivcov stal ešte horší hokejista.

Čo sa Clearymu nedá uprieť, je jeho bojovnosť, odvaha a vodcovské schopnosti. Aby však bol tomuto mužstvu prospešný, musí zostať zdravý a musí byť efektívny. Má Danny Cleary dostatok síl na to, aby dokázal Red Wings pomôcť? Aspoň zo začiatku novej sezóny bude existovať nádej, že to tak byť môže.

Kyle Quincey


Kyle Quincey (Kim Klement, USA Today Sports)


Podobne ako u Clearyho, aj u obrancu Kylea Quinceyho hrajú istú rolu predsudky. Quincey sa k Red Wings vrátil na konci sezóny 2011/12 výmenou za voľbu v prvom kole draftu a už dvakrát s Detroitom podpísal dvojročnú zmluvu, vďaka ktorej si vždy platovo polepšil. Quincey je ale súčasťou priemernej defenzívy, ktorá ani zďaleka nie je taká dobrá ako pred štyrmi rokmi, a od trénerov má pridelené rýdzo defenzívne úlohy. Preto sa stáva, že aj keď hrá solídne, kritika sa na jeho hlavu vznáša neustále.

Quincey bol vlani nasadzovaný často, stal sa neodmysliteľnou súčasťou oslabení. Nevyhol sa ale slabému štartu a kopeniu chýb, vinou ktorých Red Wings inkasovali. Quincey bol síce chválený za svoju fyzickú pripravenosť, ktorá ho nakoniec doviedla k odohratiu všetkých zápasov Red Wings v ročníku, po boku mladíka Brendana Smitha sa mu ale nedarilo a v prvej polovici základnej časti nazbieral celkom 14 mínusových bodov. Istú dobu bol v tomto ohľade dokonca najhorším hokejistom v celej NHL.

Napriek tomu, že sa v druhej etape základnej časti zlepšil, dal dokopy deväť plusových bodov a po boku Dannyho DeKeysera sa stal komponentom druhého obranného páru, mnohí priaznivci mu jeho prehrešky z prvej polovice ročníka neodpustili a počítali s tým, že po sezóne odíde. Quincey mal v pláne vyskúšať trh s voľnými hráčmi, Red Wings zasa chceli získať kvalitného obrancu, ktorý by popri defenzíve výrazne pomáhal aj v ofenzíve. Keď sa to však Detroitu nepodarilo, Kyle Quincey sa preň stal záchrannou brzdou.

Quincey bol klubom ohodnotený ako zadák z prvých dvoch obranných párov. Sumu 4,25 milióna na rok a vôbec jeho pretrvávanie v tíme mnoho fanúšikov neznieslo, je ale fakt, že pre Red Wings sa stal dôležitým obrancom, u ktorého existuje nádej, že by mohol hrať tak, ako hral v druhej polovici lanskej sezóny.

Kyle Quincey dosiaľ nebol prirodzenou alternatívou pre prvé dva obranné páry mužstva NHL, Red Wings ale inej možnosti nemali. Quincey môže získať stratenú dôveru fanúšikov zrejme iba vtedy, ak nebude produkovať chyby, ak bude hrať jednoducho a ak na ľade nebude veľmi vidieť. Je to nevďačná úloha, pri ktorej sa mu veľa uznania beztak nedostane. V podobnej pozícii je ale viacero rádových zadákov.

Stephen Weiss


Stephen Weiss (David Guralnick, The Detroit News)


Stephen Weiss mal byť vyrovnanejším a efektívnejším druhým centrom, ktorý by mužstvu dokázal pomôcť viac, ako to po pred ním robieval Valtteri Filppula. Red Wings si Weissa upísali v lete 2013 na päť rokov za sumu 24,5 milióna USD, a aspoň zo začiatku sezóny 2013/14 sa zdalo, že si pripravovanú pozíciu stredného útočníka druhej formácie obháji. Po dvoch góloch v prvých šiestich stretnutiach nového ročníka však začal 20-zápasový strelecký pôst, po ktorom už žiadne ďalšie Weissove vystúpenia neprišli.

Weiss odohral svoj dosiaľ posledný zápas v drese Detroitu už 10. decembra 2013. V prvej polovici novembra i decembra bol nútený pauzovať pre problémy so slabinami, ktoré mu nakoniec znemožnili vrátiť sa na ľad, i keď sa o to pokúšal za pomoci operácií a tréningov, v ktorých si zranenia iba obnovil.

Až na samotnom konci ročníka 2013/14 sa ukázalo, že Weiss bol zranený už od tréningového kempu. Weiss sa priznal, že túto skutočnosť zámerne zatajil, pretože nechcel prísť do nového prostredia s tým, že bude okamžite umiestnený na listinu zranených hráčov. Toto jeho pochybenie si ale vybralo svoju daň v podobe kritických reakcií fanúšikov, ktorí ho - netušiac o jeho zranení - odpísali už po niekoľkých zápasoch.

Počas tohto leta Weiss viackrát prehlasoval, že sa cíti byť celkom uzdravený a že zranenia slabín sa preň stali minulosťou. Či je tomu naozaj tak, to ukáže až ročník 2014/15, v ktorom by sa tento fyzicky nevýrazný, ale rýchly a tvorivý hokejista mal opäť postaviť do stredu druhej útočnej formácie Red Wings. Detroit od Weissa očakáva, že pozbiera okolo 50 kanadských bodov, že na svojich ramenách ponesie väčšiu dávku zodpovednosti, a že tým umožní Pavlovi Daciukovi a Henrikovi Zetterbergovi, aby hrali spolu.

Stephen Weiss zmeškal v posledných dvoch sezónach dovedna 87 zo 130 zápasov, do ktorých mohol nastúpiť. Ak k tomu pripočítame zostávajúce štyri roky jeho kontraktu s priemerným zárobkom 4,9 milióna USD za sezónu, zistíme, že takýto hokejista je - aspoň nateraz - prakticky nevymeniteľný. Pre Red Wings je nádejou, že Weiss sa skutočne vyliečil a že začne hrať tak, ako hrával ešte na Floride. Pokiaľ by však opäť vynechal viacero stretnutí, alebo by prípadne nebol produktívny, Detroit by mal veľký problém.


Podklady:
  • Red Wings outlook: Stephen Weiss (Ansar Khan, MLive; 03.09.2014)
  • Stephen Weiss has a lot to proove (Helene St. James, Detroit Free Press, 30.08.2014)
  • Red Wings outlook: Kyle Quincey (Ansar Khan, MLive; 22.08.2014)
  • Cleary's time in Detroit might not be over (Chuck Pleiness, Macomb Daily; 17.06.2014)
  • Hernia was Weiss' season long nightmare (Bill Roose, Detroit Red Wings; 29.04.2014)
  • Cleary did meet with Wings (Chuck Pleiness, Macomb Daily; 12.09.2013)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.