Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo debutovali v play-off NHL

MARTIN UŽÁK | 19.04.2014

Slovenskí Tomášovia v drese Detroit Red Wings sa dočkali premiéry v play-off NHL.

Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo dnes v noci po prvý raz okúsili atmosféru vyraďovacích bojov o Stanley Cup, keď boli u najtesnejšieho víťazstva svojho mužstva (0:1) v prvom zápase série prvého kola proti Bostonu.


Tomáš Jurčo a Tomáš Tatar (Frank Gunn, Associated Press)


Zápolenia v play-off NHL sa v mnohých aspektoch líšia od základnej časti - pre niektorých hráčov sú pokropením živou vodou, pre iných naopak trápením. Tatar a Jurčo sa pri svojom debute nestratili.

Tomáš Tatar nastupoval v druhej útočnej formácii Red Wings po boku Rileyho Sheahana a Gustava Nyquista, aby sa prezentoval obligátnou rýchlosťou a energickosťou. V polovici druhej minúty úvodnej časti hry sa stal prvým detroitským hokejistom, ktorý na súperovho brankára vyslal strelu, pričom zápas nakoniec ukončil až s piatimi streleckými pokusmi, čo bolo najviac spomedzi všetkých hráčov na ľade.

Tatar pri svojom debute v play-off NHL odohral dovedna 16 minút a 28 sekúnd, ktoré rozdelil do 23 striedaní. Popri piatich strelách na bránku súpera zaznamenal aj dve trestné minúty a dva hity.

Tomáš Jurčo začal vyraďovacie boje v treťom útoku Red Wings po boku Darrena Helma a Daniela Alfredssona. Podobne ako Tatar, aj Jurčo zostal pri premiére v Stanley Cupe verný svojej hre, keď sa dokázal prezentovať rýchlosťou a silou, ktorou napr. v prvej tretine zložil k ľadu Davida Krejčího.

Jurčo odohral v úvodnom zápase série 12 minút a 27 sekúnd v 18 striedaniach. Do štatistík si zapísal jednu strelu na bránku a dva hity, ako aj 79 sekúnd v presilovej hre, na ktorú nastupoval spolu s Tatarom.

Popri Tatarovi a Jurčovi zažili svoj prvý zápas vo vyraďovacích bojoch NHL aj ďalší dvaja hokejisti Red Wings, menovite Sheahan a Luke Glendening. Táto štvorica mladých útočníkov hrala spolu v play-off naposledy vlani v AHL, pričom ich spoločné ťaženie sa skončilo ziskom Calder Cupu.

Debutovať vo vyraďovacích bojoch NHL v drese Detroit Red Wings sa predtým podarilo iba jednému slovenskému hokejistovi, a síce pravému krídelníkovi Tomášovi Kopeckému v roku 2007.

Séria medzi Detroitom a Bostonom pokračuje druhým zápasom v nedeľu o 21:00 SEČ.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.