Todd Bertuzzi a Mikael Samuelsson si zaslúžia vďaku

MARTIN UŽÁK | 22.06.2014

Generálny manažér Detroitu, Ken Holland, prednedávnom potvrdil, že veteráni Todd Bertuzzi a Mikael Samuelsson si dres Red Wings viac neoblečú. Naplnili sa tým predpoklady, ktoré boli v posledných dvoch rokoch podkladané častými zraneniami a zhoršenými výkonmi týchto hráčov.

Bertuzzi a Samuelsson odchádzajú bez veľkej pozornosti priaznivcov, ktorí ich v ostatnom období zvykli výdatne kritizovať. Pri ohliadnutí za ich celkovým vystupovaním vo farbách Red Wings je však nutné podotknúť, že jedno zlé obdobie by nemalo zmazať všetko dobré, čo v tomto klube ukázali.

Vráťme sa preto v čase a pripomeňme si, ako sa Bertovi a Sammymu v Hockeytowne darilo.

Todd Bertuzzi


Todd Bertuzzi na lavičke Detroit Red Wings (Jerome Miron, USA Today Sports)


Todd Bertuzzi prišiel do Detroitu koncom februára 2007. Red Wings oň skutočne stáli, takže im nevadilo, že sa zotavuje z operácie chrbta a že za nich bude môcť nastúpiť až o niekoľko týždňov. Mal byť koniec koncov posilou pre play-off, v ktorom nakoniec pomohol k postupu do finále Západnej konferencie.

Po sezóne 2006/07 Bertuzzi z klubu odišiel, aby sa vrátil v lete 2009. Obe strany sa vtedy dohodli na jednoročnej zmluve, ktorú po vzájomnej spokojnosti dvakrát predĺžili. Bert bol pre mužstvo prínosom predovšetkým v prvých troch sezónach, zakaždým zaznamenajúc minimálne 38 kanadských bodov.

Bertuzzi dokázal vynikať najmä svojimi šikovnými rukami, ktorými sa prezentoval v hre jedného proti jednému a pri samostatných nájazdoch. Popri tom sa občas pobil alebo citeľne pritvrdil, aj keď už nebol takým obávaným silovým útočníkom ako pred výlukou 2004/05. S pribúdajúcimi rokmi a neúspešnými vystúpeniami Red Wings vo vyraďovacej časti získal štatút bojovníka, ktorému spoluhráči i fanúšikovia priali vyhrať Stanley Cup. Priaznivci aj z tohto dôvodu zvykli počas play-off skandovať jeho meno.

V sezóne 2012/13 sa Bertuzzimu vrátili problémy s chrbtom, vinou ktorých odohral iba sedem zápasov základnej časti. Postupom času sa na jeho miesto predrali mladší a rýchlejší hokejisti. Bert prestal pravidelne naskakovať do presilových hier a občas skončil na tribúne ako zdravý náhradník. Túto pozíciu viackrát akceptoval aj v ročníku 2013/14. V poslednom play-off nastúpil iba na necelých 13 minút a ako tridsaťdeväťročný veterán zrejme sám začal tušiť, že jeho dni v Hockeytowne sa chýlia ku koncu.

Todd Bertuzzi odohral za Detroit spolu 308 zápasov základnej časti s bilanciou 61 gólov a 89 asistencií. V play-off obliekol dres Red Wings v 51 zápasoch s bilanciou sedem gólov a 17 prihrávok.

Toddových verných fanúšikov môže tešiť aspoň skutočnosť, že o niekoľko rokov by sa v tíme mohol objaviť ďalší Bertuzzi - jeho synovec Tyler, ktorého Red Wings draftovali v roku 2013.

Mikael Samuelsson


Mikael Samuelsson v šatni Detroit Red Wings (Joel Marklund)


Mikael Samuelsson mal v NHL spočiatku povesť priemerného krídelníka, ktorý sa hodí skôr do tretej alebo štvrtej formácie. Potenciál plniť v mužstve dôležitejšiu úlohu v ňom objavil až Detroit, ktorý ho podpísal pred sezónou 2005/06 iba za 537 tisíc USD. Od dobre stavaného a vtedy dvadsaťosemročného Švéda sa nečakali žiadne zázraky, on však dokázal nastrieľať 23 gólov, pozbierať 45 kanadských bodov a v priebehu troch mesiacov vyhrať zlatú medailu na olympijských hrách i svetovom šampionáte.

Samuelsson si svojimi výbornými výkonmi vybojoval nový trojročný kontrakt a popri ďalších desiatkach bodov v základnej časti dosiahol na dvojciferné čísla aj v každom z nasledujúcich troch play-off. V roku 2008 pozbieral vo vyraďovacích bojoch celkom 13 kanadských bodov, vo finálovej sérii proti Pittsburgh Penguins zažiaril tromi gólmi a výraznou mierou pomohol k zisku Stanley Cupu.

Ofenzívny príspevok bol od veterána Samuelssona nečakaný, čo ho však zdobilo po celú kariéru boli jeho solídne obranárske schopnosti. Postupom rokov sa z neho stal univerzálny hokejista, ktorý vedel naskakovať do oslabení i na presilové hry. Časom vycibril aj svoju tvrdú strelu pravou rukou. Oplýval stabilitou na korčuliach, dobre si kryl puk a keď to bolo nutné, svoju hru vedel pritvrdiť.

Po štyroch výborných sezónach v drese Red Wings sa Sammy rozhodol vyskúšať svoju cenu na trhu. Nasledujúce dva roky pôsobil vo Vancouveri, kde ofenzívne ešte povýšil, a neskôr na Floride. Keď sa v lete 2012 objavil medzi neobmedzenými voľnými hráčmi, Detroit nemal dôvod váhať a okamžite mu ponúkol dvojročný kontrakt. Plány na návrat niekdajších produktívnych časov však prekazili zranenia.

V posledných dvoch sezónach sa Samuelsson postavil iba do 30 duelov základnej časti. Skrátený ročník 2012/13 - dozaista najhorší v jeho kariére - mu zničili natiahnuté slabiny, zlomenina prsta, poranenie hrudného svalstva a poranenie ramena. V októbri minulého roka síce strelil prvý gól Red Wings v novej sezóne, zo zostavy ho však vytlačili ďalšie zranenia a neskôr aj mladší hokejisti.

Mikael Samuelsson odohral za Detroit celkom 308 zápasov základnej časti s bilanciou 68 gólov a 95 asistencií. V play-off obliekol dres Red Wings v 74 zápasoch, v ktorých nahromadil 14 gólov a 23 asistencií.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.