Se Sovětským svazem padla bída na zem

MARTIN UŽÁK | 15.12.2012

Keď sa na jar minulého roka objavili prvé správy o presune klubu HC Lev Poprad do Prahy, k médiám prehovorilo niekoľko osobností, ktoré príchod KHL do Čiech odsúdili. Jedným z oponentov bol aj Vladimír Růžička, toho času tréner, generálny manažér a spoluvlastník extraligového klubu HC Slavia Praha.

"Pripadá mi to celé ako nezmysel. Prečo by mal klub z KHL hrať u nás? Predstavte si, že by Spartak Moskva hral našu ligu," uviedol rodák z Mosta, ktorý si pred ústa nikdy nedával servítku.


Vladimír Růžička (Michal Beránek, Sport)


Dnes - po značnej časti sezóny 2012/13 - je kritiky pomenej. HC Lev Praha, nástupca svojho popradského predchodcu, je pre Čechov predĺženou rukou, ktorá do hlavného mesta krajiny privádza radu výborných hokejistov. Ukrátení nezostali ani Slováci, ktorí sa tešia z pôsobenia Slovana Bratislava.

Ako Slovák by som sa (vraj) mal tešiť z toho, že pôsobenie slovenského klubu v KHL môže pomôcť v napredovaní slovenského hokeja. Dodnes mi však nie je jasné, ako by sa toto pozitívum malo prejaviť.

Žiaľ, značná časť fanúšikov rozumie pod pojmom "slovenský hokej" len reprezentáciu. To, že odchod slávneho Slovana Bratislava ešte viac podlomil kolená už tak slabej extralige, popri KHL nikoho nezaujíma.

Áno, tá bieda na zem skutočne padla.

Pokiaľ si myslíte, že tieto slová sú prisilné, budem rád, keď si spomeniete aspoň na jedného hokejistu európskeho významu, ktorý hráva v Otvorených majstrovstvách Bieloruska, Lotyšska alebo Kazachstanu, čo sú najvyššie tamojšie súťaže, ktoré však stoja v úzadí jedného klubu pôsobiaceho v KHL.

Umenie, ktoré nie je výrazom vlasti, ktoré nemá s ňou styky, nie je ničím.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.