Rivalitu s Avalanche neobnoví ani šíre denverské nebo

MARTIN UŽÁK | 25.01.2015

Colorado Avalanche možno vytiahnu svoje staré dresy z prelomu tisícročí a národná televízia možno prinesie zopár šotov, kde Claude Lemieux surovo fauluje Krisa Drapera, kde na Lemieuxa útočí pomstiteľ Darren McCarty, kde sa Patrick Roy bije s Mikeom Vernonom či Chrisom Osgoodom, alebo kde Roy predvádza slávnu pózu v štýle Sochy slobody a nešťastne mení priebeh vrcholiaceho play-off 2002.

Neočakávajte ale, že sa tým v budúcoročnom zápase pod šírym denverským nebom pozdvihne alebo nebodaj obnoví vzájomná rivalita medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings.

Rivalita medzi týmito dvomi klubmi totiž už pekných pár rokov neexistuje.


Patrick Roy vs Mike Vernon (Tom Pidgeon, Associated Press; 26.03.1997)


Rivalita príznačná kvalitou a krvou

Rivalita medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings je minulosťou už takmer 13 rokov. Začala v play-off 1996 spomínaným faulom Lemieuxa na Drapera, a skončila epochálnym bojom vo finále Západnej konferencie 2002. Mnohí fanúšikovia oboch klubov síce dodnes žijú v domnienke, že strety medzi ich obľúbencami zostali vyhrotené. To ale nie je známka rivality, ktorá bola pre tieto kluby príznačná.

Rivalita medzi Coloradom a Detroitom bola svojho času nielen najväčšou v NHL, ale zrejme najväčšou v celom športovom svete. Pre súboje týchto dvoch klubov bola typická dráma so silným príbehom, fyzickým poňatím hry a úchvatnou ofenzívnou silou. Nebola to lokálna rivalita, akú medzi sebou majú napr. Calgary Flames a Edmonton Oilers, a ani historicky bohatá rivalita, akú medzi sebou udržiavajú Boston Bruins a Montreal Canadiens. Rivalita medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings bola výsledkom stretu dvoch dominantných mužstiev NHL a zlej udalosti, ktorá ich stretnutia významne poškvrnila.

V dobách, v ktorých táto rivalita prekvitala, sa hráči napádali v médiách, na svojich dresoch nosili krv protivníkov, krv sa zmývala z mantinelov a Avalanche, ktorí to celé odštartovali, museli po Detroite jazdiť v sprievode policajnej ochranky. Na zápasy medzi týmito dvomi klubmi chodievali vrcholní predstavitelia ligy, len aby sa hráči umiernili a spozorneli pod ich dohľadom. Aj napriek tomu bolo na ľade plno ostrých stretov, neprehľadných šarvátok a tvrdých bitiek, do ktorých sa zapájali nielen bitkári, ale aj hviezdy a Európania.

Samozrejme, nieto žiadnej rivality bez stretnutí v play-off, a tých bolo v konfrontácii rivalov Colorada a Detroitu požehnane. Avalanche a Red Wings si to v priebehu rokov 1996 až 2002 rozdali až v piatich sériách play-off, z toho tri série sa hrali vo finále konferencie a dve série v konferenčnom semifinále.

Bez kvality a krvi nieto ani rivality

Od sezóny 2002/03 bol rivalite medzi Coloradom a Detroitom koniec. Kým Red Wings pokračovali v nepretržitých postupoch do play-off, čo robia od roku 1991 až dodnes, Avalanche sa od roku 2003 do play-off pozreli iba šesťkrát, z toho trikrát sa porúčali v prvom a trikrát v druhom kole. Keď v roku 2008 Avalanche prešli do druhého kola a po šiestich rokoch narazili práve na Detroit, o rivalite dvoch rovnocenných súperov už nemohlo byť ani reči. Red Wings na čele s Johanom Franzénom zničili Avalanche 4:0 na zápasy so skóre 21:9, a nakoniec dokráčali až k Stanley Cupu. Od tej doby sa Colorado a Detroit v play-off viac nestretli.

Popri častých konfrontáciách v play-off sa vytratili aj zlé udalosti, ktoré k tejto rivalite patrili.

Necelé dva mesiace pred štartom play-off 2008 sa Colorado a Detroit stretli v poslednom vzájomnom zápase v základnej časti. Zápas sa hral v Denveri a Red Wings ho vyhrali 4:0. V jeho prvej tretine ale prišiel ostrý zákrok domáceho zurvalca Iana Lapierrierea na Nicklasa Lidströma, po ktorom sa najlepší bek NHL ťažko dvíhal z ľadu a neskôr na istý čas vypadol zo zostavy Red Wings. Laperriere musel dvakrát čeliť ataku pomstiteľa Aarona Downeyho a kouč Detroitu Mike Babcock sa pustil do ostrej slovnej výmeny názorov s coloradským asistentom Tonym Granatom. Náznak obnovenej rivality sa ale celkom vytratil v následnom play-off, v ktorom sa Red Wings sústredili iba na hokej, a keď sa v druhom stretnutí série za stavu 4:0 prizerali tomu, ako si ich navrátilec Darren McCarty chce zaspomínať na staré časy a púšťa sa do pästného súboja s Codym McCormickom, komentátori národnej televízie sa pýtali, prečo sa vlastne bije. Jeho bitka bola totiž už len zábavnou vložkou pre fanúšikov v nerovnom boji, a nie známkou nejakej rivality.

Prečo by táto rivalita mala trvať?!

McCarty, jeden z hlavných aktérov celej rivality medzi Red Wings a Avalanche, vydal koncom roka 2013 vlastnú knihu, v ktorej si výdatne zaspomínal aj na súboje proti Coloradu. Ako inak, na niekoľkých stranách sa povenoval aj svojej legendárnej bitke s Claudeom Lemieuxom z marca 1997.

McCarty najskôr popísal, aký bol onoho 26. marca 1997 rozzúrený, ako chcel Lemieuxa cielene zraniť, a ako si ho odtiahol k lavičke Red Wings a dal si záležať na tom, aby ho trafil kolenom do tváre, z ktorej sa mu vyrútila krv, dávajúca tomuto nezabudnuteľnému zápasu slávny pseudonym 'Krvavá streda'.

McCarty ale potom vo svojich slovách zvoľnil a poodhalil aj to, pred čím si mnohí priaznivci zvyknú zatvárať oči. McCarty popísal, ako sa s Lemieuxom neskôr viackrát stretol, ako ho spoznal aj mimo ľadu, kde ho rešpektoval, alebo ako absolvovali spoločnú autogramiádu, na ktorej na Lemieuxa niektorí fanúšikovia naďalej pokrikovali a na ktorej McCartyho na jeho vlastné počudovanie vyzývali, aby si Lemieuxa opäť podal.

"Čas vylieči všetky rany, ale u niektorých fanúšikov to neplatí," napísal v tejto pasáži knihy McCarty.

Keď sa nedávno objavili prvé správy o tom, že Colorado Avalanche a Detroit Red Wings sa nasledujúcu sezónu stretnú v zápase pod šírym nebom, našli sa aj takí fanúšikovia, ktorí si začali otvorene priať, aby bol súčasťou tohto podujatia aj zápas starých gárd, a to preto, aby v ňom mohli nastúpiť aj Lemieux a McCarty, a najlepšie, aby sa po 19 rokoch znova pobili. Táto predstava je samozrejme podobne absurdná ako tá, ktorá hovorí, že medzi Avalanche a Red Wings ďalej panuje rivalita.

Chtiac-nechtiac, rivalita medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings je dávno preč, a to nielen v ponímaní súčasných mužstiev, ale aj v očiach niekdajších hráčov, ktorí tú rivalitu kedysi formovali.

Zápas, čo sa mal hrať pred dekádou

Čo nás teda vo februári 2016 čaká?

Čaká nás zápas, ktorý podľa Helene St. James z denníka Detroit Free Press prichádza neskoro, pretože rivalita medzi týmito klubmi je dnes taká chladná ako teploty, v ktorých sa onen zápas bude hrať.

Čaká nás zápas, v ktorom sa už nestretnú dve dlhodobo najlepšie mužstvá NHL, medzi ktorými sa udialo niečo zlé a ktoré na seba narazia vo vrcholných fázach play-off, ako tomu bolo v rokoch 1996 až 2002. Po prechode Red Wings do Východnej konferencie hrajú tieto kluby iba dva vzájomné zápasy za sezónu, takže aj z tohto pohľadu nemôže byť o ich pokračujúcej rivalite ani reči.

Čaká nás zápas, ktorý sa na 50-tisícovom bejzbalovom štadióne Coors Field podarí naplniť vďaka veľkej enkláve detroitských fanúšikov, žijúcich v štáte Colorado. Pre Detroit pôjde už o tretí zápas pod šírym nebom od roku 2009, čo je dôkaz toho, že vďaka veľkej popularite Red Wings po celých Spojených štátoch sú to práve ich fanúšikovia, ktorí dokážu napĺňať štadióny a dvíhať televíznu sledovanosť. Podobnú prednostnú pozíciu majú od zavedenia zápasov pod holým nebom už iba Chicago Blackhawks.

Čaká nás zápas, ktorý z pohľadu Red Wings pravdepodobne znova potvrdí, že pre podujatia tohto druhu sú veľkým lákadlom, a že bude len otázkou času, kedy sa pod šíre nebo opäť vrátia, aby pod ním nastúpili proti atraktívnejším súperom. Red Wings od roku 2003 zvádzali alebo ďalej zvádzajú divácky atraktívnejšie zápasy s takmer tuctom iných tímov ako s Coloradom. V súčasnosti by malo pre Red Wings väčší význam, ak by sa pod šírym nebom stretli napr. s Boston Bruins, Pittsburgh Penguins, Montreal Canadiens či s Chicago Blackhawks, ako tomu bolo v roku 2009 na chicagskom štadióne Wrigley Field.

Samozrejme, neznamená to, že budúcoročný zápas pod šírym nebom medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings by bol nezaujímavý alebo nehodný takéhoto druhu podujatia. Človek si však musí uvedomiť, že pôjde o zápas, ktorý nebude ďalším dielom rivality, pretože tá viac nepretrváva.

Zápasy medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings z ostatných rokov sa k rivalite týchto dvoch klubov z prelomu tisícročí ani nepriblížili, a ani budúcoročné šíre denverské nebo a nostalgická atmosféra, ktorú bude na bejzbalovom štadióne Coors Field cítiť, na tom nič nezmenia.


Podklady:
  • Wings vs. Avs outdoors in Denver? (Helene St. James, Detroit Free Press; 22.01.2015)
  • Red Wings to play outdoor game at Colorado next season (Ansar Khan, MLive; 21.01.2015)
  • My Last Fight (Darren McCarty & Kevin Allen, Triumph Books, 2013; ISBN 978-1600788857)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.