Red Wings sa zabávajú udeľovaním 'Shovel Award'

MARTIN UŽÁK | 01.02.2015 


Hokejisti Detroit Red Wings sa tešia zo streleného gólu (Charles LeClaire, USA Today Sports)


Tréner Detroitu Mike Babcock je známy aj ako veľký mysliteľ a motivátor. Vo svojom profesijnom živote v NHL využíva Babcock rôzne metódy, ktorými sa snaží popudzovať svojich zverencov a vyvolávať na ich tvárach úsmev potrebný pre navodenie pohody a posilnenie tímového ducha.

V minulej sezóne to boli kamery televízie HBO, ktoré v dokumentárnej reality show 24/7 pred stretnutím Winter Classic proti Toronto Maple Leafs odhalili, že hokejisti Detroit Red Wings sa vďaka jednej z Babcockových motivačných myšlienok pred svojimi zápasmi zabávajú čítaním mien otváracej formácie.

V tomto ročníku to bol zasa fotoaparát oficiálneho klubového producenta digitálnych médií Dana Mannesa, ktorý vypátral, že Babcock do šatne zaviedol prvok, vďaka ktorému sa jeho hráči bavia po zápasoch.

Týmto zábavným a motivačným prvkom je tzv. 'Shovel Award', čo je putovné ocenenie v tvare lopaty, ktorú si hokejisti Detroit Red Wings medzi sebou vymieňajú po každom víťaznom zápase.


'Shovel Award'


'Shovel Award' je vo svojej podstate skutočne lopata, ktorá je počas zápasov uložená v blízkosti šatne a stojana na hokejky. Táto lopata síce nepomáha vyhrávať zápasy, napriek tomu si ju hráči Red Wings cenia a nosia ju so sebou na každé stretnutie, či už vo svojej Joe Louis Arene, alebo v arénach súperov.

'Shovel Award' tvorí lopata zo septembrového slávnostného zahájenia výkopových prác na novej hale pre Red Wings, chystanej na rok 2017. Jej násada je zasa tvorená pozostatkami z hokejky Niklasa Kronwalla. Lopata je symbolom tvrdej práce, ktorá je často nedocenená. Preto je toto ocenenie určené hokejistovi, ktorý odviedol kus čiernej roboty, prekročil svoj tieň, alebo bol na svoje pomery vynikajúci.

Po každom stretnutí, ktoré Red Wings v tejto sezóne vyhrajú, predstúpi pred ostatných ten, kto získal 'Shovel Award' naposledy, aby povedal niekoľko slov a cenu podaroval do rúk spoluhráča, ktorý si ju podľa neho za posledný víťazný zápas zaslúži najviac. Číslo dresu nového držiteľa 'Shovel Award' je potom zapísané priamo na hranu lopaty, pričom každé číslo zastupuje jedno víťazstvo Detroitu v sezóne.

Do 6. januára tohto roka - t.j. do dňa, kedy vyššie spomínaný fotoaparát Dana Mannesa túto trofej po prvýkrát zachytil a neskôr predstavil verejnosti - vyhrali Red Wings dovedna 21 zápasov. 'Shovel Award' získal ako prvý Johan Franzén. Za druhé víťazstvo v sezóne dostal túto cenu Kyle Quincey, za tretie potom celá checking line v zložení Drew Miller - Luke Glendening - Joakim Andersson.

Po prvých 21 víťazstvách Red Wings v tomto ročníku získali najviac ocenení 'Shovel Award' šiesti hráči, a síce Quincey, Glendening, Kronwall, Gustav Nyquist, Jimmy Howard a Darren Helm. Každému z nich sa to podarilo dvakrát. Okrem nich bolo do 6. januára takto ocenených ďalších 11 hráčov tímu. Popri už spomínanej trojici Franzén, Miller, Andersson boli jeden raz honorovaní aj Justin Abdelkader, Jakub Kindl, Henrik Zetterberg, Tomáš Tatar, Stephen Weiss, Xavier Ouellet, Riley Sheahan a Petr Mrázek.

Do 6. januára sa nestalo, že by 'Shovel Award' vyhral ruský kúzelník Pavel Daciuk alebo talentovaný bek Danny DeKeyser. Často skórujúci mladíci Tatar a Nyquist získali túto trofej iba raz, rovnako ako najproduktívnejší hráč mužstva Zetterberg. Cieľom udeľovania 'Shovel Award' totiž nie je oceniť štatisticky najlepších, ale vytvoriť medzi hráčmi dôvernú a zábavnú atmosféru, v ktorej sa môžu vzájomne podporovať a dvíhať si sebavedomie.

Mike Babcock, ktorý 'Shovel Award' medzi hokejistov Detroit Red Wings zaviedol, dobre vie, aké je sebavedomie dôležité pre to, aby človek mohol byť úspešný a aby dokázal vyhrávať v silnej konkurencii.

V konečnom dôsledku preto nie je rozhodujúce, kto konkrétne toto tímové ocenenie získa.

Rozhodujúce je, aby si hráči dôverovali, aby sa hokejom zabávali, aby fungovali ako jeden celok, a aby 'Shovel Award', ktorú si vymieňajú iba po víťazstvách, bola v tejto sezóne udelená ešte mnohokrát.


Podklady:
  • Wings' players dig post-win revelry (Bill Roose, Detroit Red Wings; 22.01.2015)
  • Leave No Doubt: A Credo for Chasing Your Dreams (Mike Babcock, 2012; ISBN 978-0773540316)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.