Predávanie dobrej povesti Dana Ellisa pokračuje

MARTIN UŽÁK | 07.07.2013

Podpis dvojročnej zmluvy už niekoľko hodín po otvorení trhu s voľnými hráčmi a následné pochvalné slová od novopečeného generálneho manažéra, ktorému kedysi vytváral vrásky na čele.

Áno, kanadský gólman Dan Ellis to zažíva opäť.

Poďme však pekne po poriadku...


Dan Ellis v drese Tampa Bay Lightning (Scott Slingsby)


Dan Ellis je tridsaťtriročný veterán, ktorý si v NHL zahral za päť klubov. Najdominantnejšími výkonmi sa prezentoval v drese Nashville Predators, za ktorých chytával v sezónach 2007/08 až 2009/10.

Ellis bol zväčša dvojkou, no v každej nashvillskej sezóne odchytal najmenej 31 zápasov. V ročníku 2007/08 - najlepšom v jeho kariére - absolvoval až 44 súbojov základnej časti a celé prvé kolo play-off.

Ellis ako brankár Nashvillu často nastupoval do zápasov proti Detroitu, až sa pre Red Wings stal strašiakom. V spomínanej sezóne 2007/08 sa proti nim postavil desaťkrát (4x v základnej časti a 6x v play-off), pričom sedemkrát pochytal minimálne 94,3 % striel a bol vyhlásený za jednu z troch hviezd zápasu.

V Detroite možno nájsť ešte mnoho hokejistov, ktorí si pamätajú na piaty súboj série prvého kola play-off 2008. Favorizovaní Red Wings sa vtedy tešili až po tom, čo na Ellisa vyslali svoju 54. strelu. Ak by sa naň v 62. minúte nerútil Johan Franzén, sen "Červených krídel" o Stanley Cupe sa mohol rozplynúť.

Dan Ellis si vytvoril povesť vytrvalého a tvrdo pracujúceho brankára, ktorý sa vie dostať do ohromnej fazóny. Svojimi výkonmi pritom nezarmucoval len strelcov Red Wings, ale aj detroitský manažment. Páni v oblekoch si jeho výkony dobre zapamätali a neskôr toho aj preukázateľne využili.

Ellis bol jednou z prvých akvizícií Stevea Yzermana, ktorý v lete 2010 začal pretvárať klub Tampa Bay Lightning z pozície nového generálneho manažéra. Yzerman bol predtým viceprezidentom Red Wings a na vlastné oči mohol sledovať, ako Ellis zastavuje jedného hokejistu Detroitu za druhým.

Udalosti z leta 2010 sa zopakovali pri nedávnom otvorení trhu s voľnými hráčmi. Ellis sa stal prvou letnou posilou Dallas Stars, ktorých novým generálnym manažérom je Jim Nill. Nill bol dlhoročným asistentom manažéra Red Wings Kena Hollanda a Ellisa sledoval rovnako periodicky ako Yzerman.

Bývalí členovia detroitského manažmentu Steve Yzerman a Jim Nill siahli po Danovi Ellisovi krátko po otvorení trhu s voľnými hráčmi. Ani jeden z nich nečakal na iného gólmana, obaja s ním podpísali dvojročnú zmluvu a pre oboch išlo o jednu z prvých zmien, ktoré urobili v novej funkcii manažéra.

Zhoda okolností? Možno áno.

Isté je však to, že solídny náhradník Dan Ellis dokázal náramne predať svoju povesť zo sezóny 2007/08, kedy pravidelne detronizoval klub, z ktorého neskôr vzišli zhotovitelia jeho budúcich kontraktov.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.