Pavel Daciuk je výnimočný ako hokejista, Rus i človek

MARTIN UŽÁK | 18.05.2013

Ako obvykle, okolo Pavla Daciuka sa toho deje mnoho. Ruský kúzelník je jedným z lídrov Detroit Red Wings v prebiehajúcom play-off, kandidátom na zisk ceny Selke Trophy a sústavným terčom novinárov, ktorí špekulujú o tom, či po sezóne 2013/14 opustí NHL a vráti sa späť do svojej vlasti.

TIP: Datsyuk, Dacjuk, alebo Daciuk? Čo je správne? Ako správne písať mená ruských hokejistov.

Pavel Daciuk upútal pozornosť aj niečím iným. Keď sa pred desiatimi dňami rozprával s novinárkou Helene St. James z denníka Detroit Free Press, opäť dokázal, že nie je len ďalším Rusom v NHL.


Pavel Daciuk (Tom Mihalek, Associated Press)


Ruský hokej vyslal do NHL desiatky vynikajúcich hráčov. Mnoho však bolo aj tých, ktorí sa nechceli prispôsobovať cudzím podmienkam. Niektorí priberali a pili. Iní porušovali zákony a prehrávali státisíce v kasínach. Ďalší nedodržiavali zmluvy, požadovali horibilné platy, alebo odmietali NHL propagovať.

Pavel Daciuk je celkom iný. Oplýva skromnosťou, slušnosťou, pokorou a ochotou zapájať sa do komunitných aktivít. Na ľade zasa výborne bráni, čo ani zďaleka nie je typická vlastnosť ruských útočníkov.

Ako mnohí iní, aj Pavel Daciuk je hrdý patriot. Pravidelne si oblieka národný dres a už dvakrát dal najavo, že návrat do povýlukovej NHL nemieni spájať s úsmevom. Prvýkrát tak urobil koncom výluky 2004/05, druhýkrát v januári tohto roka, kedy smutne opúšťal Rusko, aby absolvoval skrátenú sezónu 2012/13.

Cez to všetko sa však nikdy nestalo, že by Daciuk NHL otvorene podceňoval alebo očierňoval.

Daciuk nikdy netvrdil, že KHL môže konkurovať NHL.

"Je to môj domov. Je tam mnoho priateľov, zábava, no úroveň nedosahuje na NHL. Najlepší hokej sa hrá tu," uviedol po svojom návrate v januári 2013.

Daciuk rovnako pristupuje aj k šíreniu dobrého mena NHL, čo potvrdil v onom nedávnom rozhovore s Helene St. James. Daciuk hrdo vyzdvihol pocity svojich jekaterinburgských priateľov, ktorí ho do Detroitu prišli osobne povzbudiť v treťom a štvrtom zápase série prvého kola play-off proti Anaheimu.

"Hovorili mi, že nikdy nič takéto nevideli. Milovali to. Stali sa na tom závislí," vykreslil zážitky svojich ruských priateľov, poukazujúc na energiou nabitú Joe Louis Arenu a typickú tvár NHL v období play-off.

To je prístup, ktorý hovorí za všetko.

Pavel Daciuk je výnimočný nielen ako hokejista, ba nielen ako Rus.

Pavel Daciuk je výnimočný aj ako človek.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.