Odpovede: Howard, zostava na Avs, financovanie arény

MARTIN UŽÁK | 22.02.2016

Aká je šanca na výmenu brankára Jimmyho Howarda? Ktorí slávni hráči vykorčuľujú pod šíre nebo v zápase starých gárd proti Coloradu? Ako je možné, že v Detroite vyrastá nová aréna, keď je mesto zadlžené?

To sú niektoré otázky užívateľov stránky Detroit Red Wings CZ & SK z posledných troch týždňov.


Jimmy Howard (Mike Mulholland, MLive)


Akú šancu dávate trejdu (Jimmyho) Howarda? Sedí na striedačke a zaberá miesto pod platovým stropom. Ale neviem, či by ho niekto chcel a či veria (Petrovi) Mrázekovi dlhodobo. - David

Nie je dôvod vymieňať brankára, ak nepríde iný brankár. Red Wings v súčasnosti nemajú na farme brankára, ktorý je pripravený na NHL, takže ak by Howarda menili, museli by priviesť iného gólmana.

Howard má s Red Wings zmluvu ešte na ďalšie tri sezóny s priemerným ročným platom 5,292 milióna amerických dolárov. S týmto kontraktom a s jeho dlhodobo nevýraznými výkonmi je momentálne - týždeň pred uzávierkou prestupov - nevymeniteľný. Ideálne by bolo, ak by ho Red Wings vymenili v dobe, kedy znova naberie formu, a oslovili mužstvo s priestorom pod platovým stropom, alebo mužstvo, ktoré nemá vyriešenú brankársku otázku. Takáto doba panovala na začiatku sezóny, ale vtedy výmena nebola aktuálna.

Generálny manažér Red Wings, Ken Holland, v nedávnom rozhovore pre kanadský rozhlas TSN 1200 uviedol, že brankársku otázku vyrieši po sezóne. V tej dobe môže byť Howardov odchod z Detroitu reálny, ak sa na súčasnej situácii nič nezmení.


Ktorí hráči budú hrať za Detroit (v zápase starých gárd) proti Coloradu? - Lukáš

Súpiska Detroit Red Wings na exhibičný zápas starých gárd proti ich niekdajším rivalom Colorado Avalanche (v piatok 26. februára na bejzbalovom štadióne Coors Field v Denveri) aktuálne číta 21 mien.

Do bránky sú nominovaní Ty Conklin a Manny Legace. Z obrancov majú prísť Chris Chelios, Mathieu Dandenault (hrával aj ako útočník), Steve Duchesne, Jiří Fischer, Nicklas Lidström a Larry Murphy. Z bývalých útočníkov Red Wings svoju účasť prisľúbili Doug Brown, Dino Ciccarelli, Boyd Devereaux, Kris Draper, Tomas Holmström, Mike Knuble, Joey Kocur, Martin Lapointe, Igor Larionov, Kirk Maltby, Darren McCarty, Brendan Shanahan a Steve Yzerman. Trénerom výberu bude Mickey Redmond.

Do začiatku exhibície môžu byť v zostave urobené zmeny. Niektorí bývalí hráči sa možno nedostavia, ďalší hráči môžu pribudnúť. Otáznik visí napr. nad Chrisom Osgoodom, ktorý v lete podstúpil operáciu a nemohol trénovať. Slávny Sergej Fiodorov pravdepodobne nepríde, keďže robí manažéra tímu CSKA Moskva a deň pred exhibíciou i deň po nej ho čakajú boje v prvom kole play-off KHL v Bratislave.


Nie je mesto Detroit zadlžené? Vraj niektorí hráči ani nebývajú priamo v meste. Halu (novú arénu, ktorá má byť dokončená v lete 2017) platia iba Red Wings? - Petr

Mesto Detroit zaplatilo 44 % (198 miliónov amerických dolárov) z pôvodnej sumy 450 miliónov, zvyšnú časť pôvodnej sumy (56 %; 252 miliónov dolárov) platia vlastníci klubu. Je to suma za celý projekt, kde patrí aj renovácia 40 blokov v okolí arény. Suma za celý projekt medzitým narástla na 627 miliónov dolárov a podľa najnovších správ má v ďalších rokoch narásť na hodnotu 1,2 miliardy dolárov (môže to byť ešte viac). Všetky financie nad rámec pôvodných plánov uhrádzajú už len majitelia klubu.

Mestské peniaze, ktoré boli do výstavby vložené, mali byť pôvodne určené pre školstvo. Mesto v roku 2013 zbankrotovalo, tento projekt je súčasťou jeho renovácie. V USA je to možné z viacerých dôvodov (vlastníkom každého klubu NHL je podnikateľ milionár; príjmy každého klubu pochádzajú najmä zo vstupného a z predaja televíznych práv, nie od sponzorov, ako je tomu v Európe; kluby nie sú závislé od dotácií mesta; v Michigane je veľký hokejový trh a veľký záujem o hokej; NHL je zábava pre bohatých; šport je pre Američanov útekom od každodennej reality, sú preto ochotní doň vrážať veľké sumy peňazí).

Krach automobilového priemyslu, ktorý mesto Detroit preslávil, sa dotkol hlavne ľudí z tovární, ktorí si hokej i tak nemohli dovoliť. Detroit padol vinou toho, že bol výrazne zameraný iba na jednu sféru priemyslu, takže ľudia po strate svojich miest v automobilkách odišli inam. Američania obvykle nedochádzajú za prácou tak, ako to robia Európania - miesto toho sa rovno sťahujú tam, kde práca je. Vinou toho sa Detroit začal vyľudňovať a začalo sa mu hovoriť "mesto duchov". V meste sa rozrástla nezamestnanosť a kriminalita, predmestia zostali opustené a zničené. Ľudia odišli a nechali po sebe prázdne obydlia. Na isté obdobie zlyhala mestská polícia, hasičská služba, služby mesta. Z hlavnej železničnej stanice sa stala ruina. Ulice boli plné odpadkov, z ktorých sa šírila pleseň.

Dnes je kondícia mesta lepšia ako predtým. Detroit má dnes menej obyvateľov ako Praha, ale na Red Wings to nemá negatívny vplyv. Podobný osud hrozí aj ďalším mestám v USA (napr. Buffalu, Pittsburghu), NHL sa to ale netýka (z uvedených dôvodov). Nová aréna má situáciu v meste výrazne zlepšiť.

Centrum mesta nie je veľké, resp. nie sú tam veľké obytné plochy pre bežný život. Aj keď Detroit prekvital, hokejisti žili v luxusných častiach predmestí pre milionárov, ako napr. v Northville.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK, alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.