Niklas Kronwall verzus českí hokejisti

MARTIN UŽÁK | 12.10.2012 | aktualizované 05.09.2019

Švédsky obranca Detroitu Niklas Kronwall si vydobyl povesť hokejistu, ktorý svojho súpera dokázal zraziť dehonestujúcim hitom. Kronwall pri zrážkach často využíval nielen svoje boky, ale aj chrbát, pričom jeho hit prichádzal najmä vtedy, keď protivník prijímal alebo sa chystal prijať puk a svojím pohľadom sa na moment venoval ľadu. Pri hitovaní neraz využíval k odhodeniu protihráča vlastnú ruku, prípadne si pomáhal výskokom, čím intenzitu úderu do tela protivníka ešte zvýšil.

Tvrdú zrážku s Kronwallom okúsili desiatky hráčov NHL. Medzi jeho obeťami boli tvrdí kanadskí a americkí muži i technickejší hráči z Európy. A práve v európskej skupine, ktorá fyzickej hre veľmi neholduje, možno nájsť jednu zaujímavosť. Dominovali v nej totiž českí hokejisti.


Niklas Kronwall (kredit: Bob DeChiara, USA Today Sports)


Ak sa zameriame iba na skutočne tvrdé zrážky, do steny menom Niklas Kronwall narazilo v NHL celkom sedem českých hokejistov. Zatiaľ čo niektorí z nich tvrdú zrážku s Kronwallom zvládli a neutrpeli vážnejšiu ujmu, iní sa pozviechali až po chvíli a ďalší sa nevyhli zraneniu.

Prvým Čechom, ktorý sa musel otriasť zo stretu s Kronwallom, bol Radek Bonk z Nashvillu. Pozor si nedal 14. apríla 2008 v treťom zápase série prvého kola play-off. Bonk zbadal Kronwalla krátko po prevzatí puku pri mantineli, kde sa mu nemohol vyhnúť, z nárazu sa však spamätal.

Bez následkov sa zaobišli aj kolízie Václava Prospala z Tampy, Tomáša Fleischmanna z Colorada a Ondřeja Kašeho z Anaheimu. Prospal utrpel zrážku 13. novembra 2008 a z ľadu sa zodvihol až na druhý pokus. Fleischmann čelil Kronwallovi 10. januára 2011 a pri prudkom náraze sa nezranil len vďaka tomu, že stihol nastaviť vlastné plece. Kaše okúsil Kronwallovu tvrdosť 17. decembra 2016, po náraze spadol na ľad a vrazil hlavou do mantinelu, ale ihneď pokračoval v hre.

Pomerne dobre obišiel aj častý maród Aleš Hemský z Edmontonu. Na rozdiel od Bonka, Prospala, Fleischmanna a Kašeho však musel stráviť typický Kronwallov hit, pri ktorom k nemu Kronwall nenápadne zacúval a nastavil mu svoj chrbát. Hemský bol takto zrazený 4. februára 2012, no otriasol sa a zmeškal len desať minút zápasu.

Čomu sa vyhli prví piati menovaní Česi, tomu neunikli ostatní dvaja. Ich strety s Kronwallom si vyžiadali väčšie lekárske ošetrenie a prejavili sa na absencii v ďalších zápasoch.

Najzávažnejším Kronwallovým hitom na hokejistu narodeného v Česku bol zaiste ten, ktorý musel prehltnúť útočník Martin Havlát z Chicaga. K jeho tvrdej kolízii s Kronwallom došlo 22. mája 2009 v úvodnej tretine tretieho finále Západnej konferencie. Havlát si nedal pozor kúsok od striedačky Blackhawks a po strete zostal bezvládne ležať na ľade. Pri náraze utrpel otras mozgu a zápas nedohral. Súboj opustil aj potrestaný Kronwall, ktorému uškodilo, že pri hite sa dostal do výskoku.

Podobne zle obstál Jakub Voráček z Philadelphie. Voráček čelil jeho tvrdému hitu už skôr, ešte keď hrával v Columbuse, ale Kronwall ho vtedy netrafil čisto a z úderu sa rýchlo pozviechal. Druhý raz sa nechal nachytať 6. marca 2012 pri vlastnej modrej čiare a to už zostal otrasený. Z vrazenia do steny menom Kronwall si napokon odniesol len tržné rany, ktoré mu lekári museli zašiť a ktoré ho nepustili do hry v troch zápasoch. Bezprostredne po náraze sa však najskôr zvíjal na ľade a neskôr stratil orientáciu, čo mohlo naznačovať aj vážnejšie zranenie typu otrasu mozgu.

O tom, že by Niklas Kronwall svojho času zámerne vyhľadával a bodyčekoval českých hokejistov, sa polemizovať nedá - na zozname jeho európskych koristí sa ocitli aj niekoľkí Fíni či Rusi. Českí hráči boli akurát tí, ktorí sa o jeho mimoriadne tvrdých hitoch presvedčili viac ako iní Európania.


Niklas Kronwall vs Jakub Voráček, 06.03.2012





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.