Nevídaná vyrovnanosť v zápasoch s Dallasom

MARTIN UŽÁK | 29.01.2013

O novodobej NHL sa hovorieva, že svoju typickú vyrovnanosť získala až od sezóny 2005/06, kedy sa do trhových pravidiel dostalo mnoho nových prvkov a kvalita sa mohla rozložiť na všetky mužstvá.

O značnú vyrovnanosť však nebola núdza ani predtým.

Jedným príkladom za všetky je anomália, ktorá sa objavila v sezóne 2002/03. Detroit Red Wings a Dallas Stars sa vtedy stretli v štyroch zápasoch základnej časti, no ani v jednom z nich nebolo víťaza.


Brendan Shanahan, Sergej Fiodorov a Nicklas Lidström (Paul Sancya, Associated Press)


Nerozhodné výsledky v súbojoch medzi Red Wings a Stars sa zrodili v priebehu 57 dní. Ich sezónne meranie síl odštartovalo 3. novembra 2002 v Detroite (3:3), pokračovalo 6. decembra 2002 v Dallase (3:3) a 19. decembra 2002 v Detroite (1:1), aby bolo zavŕšené 29. decembra 2002 na ľade Dallasu (2:2).

V prvých dvoch zápasoch, ktoré sa skončili remízou 3:3, dávali konečnú podobu výsledku Red Wings. 3. novembra 2002 sa na svojho súpera dotiahli v 54. minúte po góle Jasona Williamsa. V stretnutí zo 6. decembra 2002 sa tešili zásluhou Bretta Hulla, ktorý vyrovnal 47 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby.

Vo zvyšných dvoch dueloch strieľal konečný gól Dallas. V prvom prípade vyrovnával v 44. minúte Philippe Boucher. V záverečnom súboji z 29. decembra 2002 sa ako posledný presadil Brenden Morrow.

Absolútna vyrovnanosť týchto štyroch zápasov bola vierohodným obrazom sily oboch celkov. Stars sa so ziskom 111 bodov stali víťazmi Západnej konferencie, pričom na najlepší tím základnej časti Ottawu stratili len dva body. Red Wings sa so 110 bodmi umiestnili na druhom mieste konferencie a treťom v NHL.

Napriek tomu, že Detroit a Dallas mali pred ostatnými mužstvami zo Západnej konferencie navrch, k ich očakávanému súboju v play-off nedošlo, pretože ich vyradil neskorší finalista Stanley Cupu z Anaheimu.

O tom, ako by sa Red Wings a Stars darilo, ak by sa v ich vzájomných zápasoch objavil víťaz a porazený, je dnes zbytočné polemizovať - na to, čo mohlo byť, si história pamätať nebude.

Na ojedinelé štyri remízy v štyroch zápasoch základnej časti sa však nezabudne.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.