Naozaj nezabudnuteľný Nicklas Lidström

MARTIN UŽÁK | 24.03.2011

Koľko hokejistov si môže povedať, že je po nich pomenovaná ulica? Obranca Detroitu Nicklas Lidström je niekto, kto si to povedať môže. Lidström sa dočkal takejto pocty v piatok 24. marca 2011 v michiganskom mestečku Novi, v ktorom žije po väčšinu svojej kariéry. Tento článok bol oznamom danej udalosti.

Celý rad rôznych celospoločenských vyznamenaní sa športovcovi udeľuje zväčša po jeho smrti. Ojedinele však možno natrafiť aj na výnimky. Platiť to bude aj dnes večer, kedy sa obranca Detroitu Nicklas Lidström dočká honoru, o ktorom sa nedá snívať; ktorý nemožno očakávať. Legendárny švédsky bek podčiarkne svoj prínos michiganskému športu a vplyv na napredovanie mladých hokejistov na slávnosti v meste Novi, kde po ňom bude pomenovaná jedna miestna ulica.

Ceremónia v Novi začína o 23:30 stredoeurópskeho času. Okrem samotného Lidströma, jeho manželky Anniky a ich štyroch detí sa jej osobne zúčastnia aj vybraní zástupcovia Red Wings, lídri mesta Novi vrátane starostu Davida B. Landryho, a tiež ktokoľvek, kto si chce tieto neobyčajné chvíle vychutnať na vlastnej koži.


Nicklas Lidström (David Guralnick, The Detroit News; 2006)


Zhruba 50-tisícové mesto Novi leží 51 kilometrov severozápadne od Detroitu. Je akousi pokojnou zastávkou pred Motownom, ktorý je zasa známy značným stupňom kriminality a rasovými nezhodami obyvateľstva. Lidström žije mimo hlavného diania frekventovaného veľkomesta už po mnoho rokov. Pobyt v neďalekej časti Northville si okrem neho pochvaľuje aj tréner Red Wings Mike Babcock. V Novi žijú okrem Lidströma aj jeho švédski spoluhráči Tomas Holmström, Niklas Kronwall, Johan Franzén a Jonathan Ericsson.

Lidström demonštroval svoj kladný vzťah k Novi aj tým, že v tamojšej Novi Ice Arene nechal hrávať všetky svoje deti. Práve širokánska plocha pred touto útlou arénou bude hlavným dejiskom slávnosti, keďže hala leží na konci ulice Arena Drive, ktorej pomenovanie sa po dnešku zmení na Nick Lidstrom Drive.

Novi Ice Arena bola otvorená v septembri 1998. Je to útly stánok s dvomi klziskami, ôsmimi priestrannými šatňami, reštauráciou, dvomi poschodiami, dvomi hľadiskami pre 750 a 250 divákov, či miestnosťou pre rozhodcov. Pôvodná Arena Drive leží len kúsok od frekventovaného dopravného ťahu Novi Road a podobne ako samotná hala pôsobí pokojne, jednoducho a nenápadne.

Pokoj, jednoduchosť a nenápadnosť sú vlastnosti, ktoré sú typické aj pre Nicklasa Lidströma.

Nie je to tak dávno, čo americký reportér Nicholas J. Cotsonika polemizoval o tom, že Nicklas Lidström môže so svojou prezieravosťou a riadením presiloviek nastupovať v NHL aj do päťdesiatky, ak bude chcieť. S postupom veku je u hokejistov prirodzené, že ich výkonnosť sa znižuje a že postupne ustupujú zo svojich niekdajších pozícií. U Lidströma však možno prehlásiť, že zreje ako dobré víno.

Prirodzene, generálny manažér Red Wings Ken Holland dobre vie, že Nicklas Lidström nebude hrať večne. Deň, kedy čoskoro štyridsaťjedenročný kapitán Red Wings ohlási koniec svojej nenapodobiteľnej kariéry, je možno za rohom. Takéto úvahy však Lidströmovi nevoňajú, pretože on je istým prototypom súčasnosti.

Sám Holland na začiatku tejto sezóny vyhlásil to, čo sa vie už dlho, a síce že Nicklas Lidström „je najlepším zadákom na svete”. Všimnite si, že Holland nepovedal, že Nick ním kedysi bol. Miesto toho povedal, že ním stále je.

U fenoménu menom Nicklas Lidström sa nikdy nemuselo spomínať na lepšie výkony, ktoré predvádzal v minulosti. Lidström sa týmto výrazne líši od ostatných hokejistov, aktuálne kráčajúc za ziskom siedmej Norris Trophy a vedúc svojich spoluhráčov do vyraďovacích bojov, v ktorých ešte nikdy nechýbal.

Už dnes je isté, že keď Lidström s hokejom skončí, zaradí sa po bok Gordieho Howea a Stevea Yzermana, aby dotvoril súbor troch najväčších osobností, ktoré kedy obliekali dres Detroit Red Wings. A nebude to len preto, že aj Howe a Yzerman venovali svoje mená rôznym objektom. Nicklas Lidström je totiž podobne ako Howe a Yzerman niekým, o kom sa nikdy, ale naozaj nikdy nemuselo pochybovať.


http://www.hockeytownblog.sk/p/kniha-red-wings-corner.html


Podklady:
  • Novi to honor Nicklas Lidstrom (Tracie Ringle, City of Novi & John Hahn, Detroit Red Wings; 16.03.2011)
  • What a Drive! (Bill Roose, Detroit Red Wings; 15.03.2011)
  • Wings' Lidstrom flirts with perfection (Nicholas J. Cotsonika, Yahoo! Sports; 17.11.2010)
  • Novi Ice Arena - Contact / History (NoviIceArena.com)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.