Najlepší hokejisti Detroit Red Wings podľa desaťročí

MARTIN UŽÁK | 17.10.2012 | aktualizované 12.07.2020

Červeno-biely dres Detroit Red Wings doposiaľ oblieklo viac ako 940 hokejistov. Ktorí z nich boli najlepší v jednotlivých dekádach?



Steve Yzerman a Gordie Howe (archív Detroit Red Wings)


(v snahe dodržať konštantnosť desaťročí sa tento prehľad nedotýka hokejistov pôvodných Detroit Cougars zo sezón 1926/27 až 1929/30)

1930-1940: Ebbie Goodfellow

"Poker Face" ako jeden z mála hráčov hrával za Detroit pod značkou Cougars, Falcons i Red Wings. Začínal ako center, neskôr prešiel do obrany, kde sa vyformoval v kapitána. V 30. rokoch minulého storočia zažil len jednu sezónu, v ktorej nebol najproduktívnejším hráčom tímu na svojom poste. S Red Wings vybojoval prvé dva triumfy v Stanley Cupe (1936 a 1937). Dvakrát sa dostal do prvého All-Star tímu súťaže, za sezónu 1939/40 získal Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča NHL.

Stoja za zmienku: Herbie Lewis, Larry Aurie

1940-1950: Sid Abel

Sid Abel sa usadil v základnej zostave Detroit Red Wings v sezóne 1940/41 a okamžite sa zaradil k najvýraznejším hokejistom tímu. Pravidelne okupoval čelné priečky produktivity a zbieral množstvo úspechov. V tejto dekáde získal svoje prvé dve víťazstvá v Stanley Cupe (1943 a 1950), dvakrát sa dostal do prvého All-Star tímu a za sezónu 1948/49 si odniesol Hart Trophy. V ročníku 1942/43 bol vymenovaný kapitánom, no v tejto funkcii sa usadil až od sezóny 1945/46, kedy sa vrátil z bojov v druhej svetovej vojne. Ako jeden z prvých hokejistov výdatne nahadzoval puk zo stredného pásma. Koncom dekády vynikal v legendárnej Production Line po boku Gordieho Howea a Teda Lindsayho.

Stoja za zmienku: Ted Lindsay, Syd Howe

1950-1960: Gordie Howe

Najúspešnejšia dekáda v dejinách Detroit Red Wings je spojená s mnohými slávnymi menami. Nikto z legiend vtedajšej éry sa však nevyrovnal Gordiemu Howeovi, najlepšiemu hokejistovi svojej doby. Howe v tomto desaťročí vybojoval svoj druhý, tretí a štvrtý Stanley Cup (1952, 1954 a 1955), čím dovŕšil úctyhodný súčet štyroch titulov v priebehu šiestich rokov. V sezónach 1950/51 až 1959/60 sa sedemkrát dostal do prvého All-Star tímu, päťkrát vyhral Hart Trophy a päťkrát Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Neskôr sa stal kapitánom mužstva a v januári 1960 novým najproduktívnejším hráčom dovtedajšej histórie NHL.

Stoja za zmienku: Terry Sawchuk, Red Kelly, Ted Lindsay, Alex Delvecchio

1960-1970: Gordie Howe

Gordie Howe pokračoval v nastolenom trende aj v 60. rokoch, i keď sa viac nedočkal Stanley Cupu. Pripomenul sa najmä v sezóne 1962/63, v ktorej ovládol produktivitu a získal Hart Trophy. V rokoch 1960 až 1969 sa zakaždým umiestnil v prvej päťke bodovania NHL (celkovo to dokázal 20 sezón za sebou). Päťkrát bol nominovaný do prvého a päťkrát do druhého All-Star tímu. Nastúpil vo svojom tisícom zápase NHL a štrnástom All-Star Game. Strelil svoj 545. gól, získal 600. asistenciu. Týmito a ďalšími počinmi vytvoril nové rekordy NHL, ktoré neskôr ešte výrazne zveľadil. Niektoré vydržali 20 až 30 rokov, kým ich neprekonal Wayne Gretzky, niektoré sú platné dodnes.

Stoja za zmienku: Alex Delvecchio, Norm Ullman

1970-1980: Mickey Redmond

Roky 1970 až 1980 boli obdobím, ktoré by Detroit Red Wings najradšej vymazali zo svojej histórie. Táto neslávne známa mŕtva éra im priniesla množstvo hráčskych a osem trénerských zmien, no len jednu jedinú účasť v play-off. Z mála lepších hráčov, ktorí v tých dobách nosili dres Red Wings, bol najlepší krídelník Mickey Redmond. Redmond hrával za Detroit v rokoch 1971 až 1976 a pre vážne problémy s chrbtom musel skončiť už vo veku 28 rokov. Stihol sa však stať prvým hráčom klubovej histórie s 50 gólmi v jednej sezóne a prvým, kto dokázal streliť 50 a viac gólov vo dvoch sezónach za sebou. Zahral si v All-Star Game a dostal sa do prvého All-Star tímu NHL za sezónu 1972/73.

Stoja za zmienku: Nick Libett, Marcel Dionne

1980-1990: Steve Yzerman

Steve Yzerman vletel do NHL ako uragán, ktorý dával Red Wings nádej v návrat úspešných období. Po sezóne 1985/86, ktorá bola pre Red Wings najhoršou v ich histórii, bol Yzerman menovaný za jedného z najmladších kapitánov všetkých čias, a tento významný krok ustál. V posledných troch ročníkoch dekády presiahol hranicu 100 bodov, pričom v sezóne 1988/89 nazbieral 65 gólov a 90 asistencií, čo sú dodnes platné klubové rekordy. Za svoj úžasný ofenzívny výkon si získal patričný rešpekt, ktorý bol vyjadrený udelením Lester B. Pearson Award pre najlepšieho hráča NHL podľa hlasovania samotných hráčov.

Stoja za zmienku: Reed Larson, Gerard Gallant, John Ogrodnick

1990-2000: Steve Yzerman

Steve Yzerman nadviazal na svoju ofenzívnu dominanciu z 80. rokov aj na začiatku novej dekády, kedy pridal ďalšie tri stobodové sezóny a neskôr ešte trikrát prekonal 80-bodovú hranicu. Naďalej dokázal ofenzívne dominovať, hoci sa začal pretvárať na kompletného centra a naučil sa, ako byť platný aj v defenzíve. Red Wings touto dobou figurovali medzi najlepšími mužstvami NHL, k čomu dopomáhal aj ďalší hviezdny center, Sergej Fiodorov. Najväčšia sláva však patrila Yzermanovi, ktorý na jar 1997 daroval Detroitu prvý Stanley Cup po 42 rokoch, aby sa o rok neskôr mohol tešiť znova a triumf ešte okoreniť ziskom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. Yzerman neskôr získal aj Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka súťaže.

Stoja za zmienku: Sergej Fiodorov, Nicklas Lidström

2000-2010: Nicklas Lidström

Nicklas Lidström dokázal žiariť už v 90. rokoch, no to najlepšie si nechal na nové tisícročie, kedy Red Wings aj vďaka nemu naďalej dominovali. Svoju prvú Norris Trophy pre najlepšieho obrancu získal v desiatom ročníku v NHL, aby sa neskôr tešil ešte šesťkrát, z toho päťkrát v tejto dekáde. Šesť Norrisových trofejí v jednej dekáde je najlepším výkonom v histórii NHL. Lidström sa okrem toho stal prvým európskym držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off a prvým európskym kapitánom víťazov Stanley Cupu. V tomto období sa tešil aj z tisíceho bodu v súťaži a šiestich nominácií do prvého All-Star tímu sezóny.

Stoja za zmienku: Pavel Daciuk, Henrik Zetterberg

2010-2020: Henrik Zetterberg

Obdobie rokov 2010 až 2020 nebolo pre Detroit Red Wings najúspešnejšie. Zažili v ňom očakávaný ústup zo slávy, prestali víťaziť v play-off i postupovať do play-off a v posledných štyroch sezónach patrili medzi najhoršie mužstvá NHL. Ich najlepším hráčom bol útočník Henrik Zetterberg, ktorý do ukončenia svojej kariéry v roku 2018 odohral v tomto desaťročí 576 zápasov základnej časti a bol najlepším strelcom tímu so 131 gólmi i najproduktívnejším hráčom so 485 bodmi. Posledných šesť rokov kariéry viedol Red Wings ako kapitán. NHL mu udelila dve ocenenia za jeho ľudské kvality a záslužné činy mimo ľadu, v komunite a charitatívnej oblasti.

Stoja za zmienku: Pavel Daciuk, Niklas Kronwall





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.