Nadišiel správny čas pre zrod klubovej Siene slávy

MARTIN UŽÁK | 21.12.2014

Sú preslávenou organizáciou s bohatou históriou a jedným zo šiestich klubov z éry Original Six. S jedenástimi víťazstvami Stanley Cupu sú najúspešnejším americkým klubom v NHL, so širokou základňou verných fanúšikov, u ktorých sa náklonnosť k okrídlenému kolesu a červeno-bielym farbám dedí z generácie na generáciu.

Prečo potom nemajú klubovú Sieň slávy?

Možno preto, že im to nikto kompetentný dosiaľ nenavrhol.

Myšlienka založiť klubovú Sieň slávy, v ktorej by figurovali rôzne artefakty z úspešných kariér desiatok výborných hokejistov, ktorí za Detroit Red Wings hrávali, sa azda zrodila v hlavách mnohých bývalých hráčov. Bol to ale Chris Chelios, kto túto ideu navrhol vedeniu Red Wings a oznámil ju aj verejne.

Chelios tak urobil koncom novembra, keď usúdil, že mnohé ocenenia a artefakty, s ktorými sa vo svojej kariére stretol, dnes už len zapadajú prachom v jeho pivnici. Chelios zároveň dodal, že si je istý, že podobný stav panuje aj u jeho niekdajších spoluhráčov, čo je, samozrejme, škoda pre klub i jeho fanúšikov.

Chelios to ako klubový poradca pre hokejové operácie nemá ďaleko k popredným činovníkom Red Wings, preto si za nimi zašiel a predostrel im, že pre túto myšlienku nadišiel správny čas. Red Wings totiž v roku 2017 otvoria novú arénu, takže by bolo vhodné, ak by jej otvorenie spojili s uvedením vlastnej Siene slávy.


Chris Chelios a Brendan Shanahan (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press). V Sieni slávy Red Wings by mali isté miesto.


Zo šiestich klubov z éry Original Six majú svoju vlastnú Sieň slávy iba Montreal Canadiens. Táto sieň leží priamo v Bell Centre a je tvorená stovkami unikátnych artefaktov; od hokejok, dresov a pukov cez fotografie a slávne novinárske články až po známe i menej známe ocenenia, ktoré hokejisti The Habs získali. Fanúšikovia ju môžu navštíviť jednotlivo i v skupinách, priamo v jej priestoroch sa môžu občerstviť, môžu si vychutnať multimediálny obsah, a pri troche šťastia tam môžu osobne stretnúť bývalých hokejistov Canadiens. Do klubovej Siene slávy môžu dokonca prispieť svojimi vlastnými artefaktmi, ak si myslia, že do Siene slávy patria.

História Detroit Red Wings je natoľko bohatá a natoľko prezentovaná ako jedna z hlavných devíz organizácie, až je hanbou, že klubová Sieň slávy v Hockeytowne doposiaľ neexistuje. Jej zavedením by Red Wings oslávili svoje korene; pripomenuli veľké úspechy, ktoré dosiahli; a vyzdvihli veľkých hráčov, ktorí nosili ich dres. Sieň slávy by mohla byť otvorená celoročne a byť zdrojom príjmov. Mohla by sa stať nenáročnou reklamou alebo turistickým lákadlom, akých vo vyľudnenom a zbankrotovanom meste Detroit v súčasnosti nie je mnoho.

Ak by Red Wings chceli, mohli by dokonca vymedziť hráčov, ktorých do Siene slávy priamo uvedú a tým ešte zvýraznia ich miesto v histórii svojej organizácie. Red Wings by týmto oslávili nielen desiatky hráčov, na ktorých si pre ich úspechy a výkony pamätá celá NHL v Sieni slávy v Toronte, ale aj tých hráčov, ktorí sa do celoligovej Siene slávy ešte nedostali alebo z rôznych dôvodov nedostanú. Vladimir Konstantinov, Chris Osgood, Tomas Holmström či spoluhráči Darren McCarty - Kris Draper - Kirk Maltby zo slávnej formácie Grind Line tvoria len zopár mien z posledných rokov, ktoré by sa svojím zvýraznením v klubovej Sieni slávy dočkali zaslúženého ocenenia za výborné služby, ktoré v drese Red Wings odvádzali.

Nová aréna Detroit Red Wings bude nielen hokejovým, ale aj kultúrno-spoločenským centrom. Bolo by preto ideálne, ak by sa v nej alebo v jej blízkosti našlo miesto aj pre klubovú Sieň slávy.

Či sa to skutočne podarí, to sa dozvieme zrejme až o niekoľko rokov. Nateraz je najdôležitejšie, že vedenie Red Wings podľa slov Chrisa Cheliosa nad myšlienkou založenia klubovej Siene slávy uvažuje.


Podklady:
  • Chelios wants Red Wings Hall of Fame in new arena (Carol Cain, Detroit Free Press; 30.11.2014)
  • Montreal Canadiens Hall of Fame (Montreal Canadiens / Our History)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.