Mike Babcock a jeho vybrané výroky v sezóne 2014/15

MARTIN UŽÁK | 29.04.2015

Je známy ako neúnavný motivátor s konfrontačnou povahou, prísny mentor svojich zverencov a učenlivý milovník víťazstiev, ktorý sa zodpovedne pripravuje na každý jeden zápas, a ak v ňom náhodou výrazne neuspeje, príčiny neúspechu zvykne hľadať aj vo vlastnej príprave a v tom, čo mohol urobiť lepšie.

Mike Babcock je nie nadarmo považovaný za dlhodobo najlepšieho trénera v NHL. O jeho kvalitách a úspechoch chyrujú zvesti dokonca aj medzi ľuďmi, ktorí hokej bežne nesledujú. Málokto si však uvedomuje, v čom spočíva jeho jedinečnosť - prečo je taký úspešný, prečo je taký žiadaný a rešpektovaný.


Mike Babcock na tribúne Joe Louis Areny (David Guralnick, The Detroit News; 04.09.2013)


Ochota sústavne motivovať svojich hráčov k lepším výkonom, snaha konfrontovať cudzie názory s vlastným alternatívnym pohľadom a zodpovedná príprava hraničiaca priam s posadnutosťou sú len navonok viditeľné charakteristiky, ktorými sa Mike Babcock prezentuje. Dôvody, prečo je tým, kým je, plynú v prvom rade z jeho vnútra - z jeho charakteru, jeho osobnostných kvalít, jeho neobyčajných mysliteľských schopností.

Babcock presvedčil o svojich vnútorných kvalitách už mnohokrát. Urobil tak napr. v roku 2012 vo vlastnej knihe Leave No Doubt: A Credo for Chasing Your Dreams, alebo koncom roka 2013 pri inšpirujúcom prejave na McGillovej univerzite, ktorá mu udelila čestný vedecko-pedagogický titul Doctor honoris causa.

Babcock tak robil aj v tejto sezóne pri svojich pravidelných stretnutiach s novinármi píšucimi o Detroit Red Wings. Niekedy preukázal svoju múdrosť, inokedy ľudskosť, a inokedy zasa humor, ktorý by v danej chvíli nikto nečakal. V každom prípade vyriekol slová, ktoré svojím obsahom a hlbokým významom svedčia o tom, akou je tento muž osobnosťou. A sú to slová, ktoré rozhodne stoja za zmienku.

Mike Babcock a jeho vybrané výroky v sezóne 2014/15 - poďme na to.

Dominuje ten, kto je silný mentálne

Johan Franzén vstupoval do sezóny plný energie, v úvodnom zápase základnej časti proti Bostonu (2:1) prihral na oba góly Red Wings, vytvoril si viacero šancí a bol vyhlásený prvou hviezdou stretnutia. V nasledujúcom zápase (domáca prehra 2:3 s Anaheimom) bol ale nevýrazný a aj napriek tomu, že si pripísal ďalšiu asistenciu, za takmer 19 minút na ľade ani raz nevystrelil na bránku a ofenzívne bol neviditeľný.

Franzén je učebnicovým príkladom hokejistu, ktorý buď absolútne dominuje, alebo je absolútne nevýrazný. Nevyrovnanosť sa nezlučuje so spojením "každodenný hráč", ktorým Babcock rozdáva komplimenty tým hráčom, ktorí neustále prinášajú svoje maximum. Babcock mal preto pre Franzéna odkaz:

"Keď som bol dieťaťom, moja mama zvykla pripínať na chladničku odkaz, na ktorom stálo: 'Nech sú tvoje vzostupy trvalejšie ako pády.' Rovnaké je to aj v NHL. Dominantný tu je ten, kto je silný mentálne."

Bingo žrebovanie útočných formácií

Aj novinári sú len ľudia, takže niekedy sa spýtajú na vyloženú hlúposť, na ktorú sa len ťažko hľadajú slová. Tak tomu bolo aj 25. októbra 2014 pred zápasom Red Wings na ľade Philadelphie. Jeden z novinárov sa Babcocka doslova spýtal: "Aký bol Váš myšlienkový proces, ktorý viedol k formovaniu útočných formácií?"

Predstavte si, ako by na takúto krkolomnú otázku zareagoval napr. kouč Los Angeles Kings Darryl Sutter, ktorý je hokejovej verejnosti známy ako vyložene protivný človek a pri konfrontácii s médiami reaguje podráždene aj na rozumne znejúce otázky. Babcock to však vzal s humorom sebe vlastným.

"Nuž, na koniec striedačky som dotiahol staré žrebovacie zariadenie Bingo, roztočil som ho a formácie som poskladal podľa vyžrebovaných čísel," zažartoval Babcock, ktorý nakoniec predsa len zvážnel a dodal, že v skutočnosti mal o svojich útočných formáciách predstavu už od predchádzajúceho zápasu.

Žiadne úvahy o hokeji a Red Wings

NHL sa líši od iných profesionálnych súťaží v Severnej Amerike napr. tým, že sa na niekoľko dní prerušuje cez vianočné sviatky. NHL zaviedla túto tradíciu pred viac ako 40 rokmi a hráči i tréneri si ju nevedia vynachváliť, pretože sú vďační za to, že si môžu oddýchnuť od náročného kolotoča základnej časti.

Mike Babcock v tomto smere nie je iný a keď 23. decembra 2014 po domácom zápase s Buffalom mal možnosť vyjadriť sa k tomu, či preň budú sviatočné dni psychickou úľavou, dal si záležať na tom, aby pred novinármi zdôraznil, ako veľmi počas týchto dní opustí hokej a nebude naň vôbec myslieť:

"Viete, o čo sa budem starať? Budem sa starať o to, či mám doma dostatok červeného vína a či pod vianočným stromčekom ležia darčeky. Prichádza Santa Klaus? Je moriak dostatočne prepečený? Koľko dressingu môžem narvať do tohto tela? To je to, na čo sa budem počas nasledujúcich dní sústrediť, a dúfam, že moji hráči uvažujú rovnako. Vôbec nebudem myslieť na hokej a Red Wings, to si buďte istí."

Kombinácia záľuby so vzdelávaním

V tejto sezóne mohli hokejisti a tréneri oddychovať nielen počas vianočných sviatkov, ale aj počas víkendu spojenom so Zápasom hviezd, hranom po prvýkrát od roku 2012. Red Wings navyše nemali v Zápase hviezd žiadne zastúpenie, keďže ich pôvodne nominovaný brankár Jimmy Howard sa nešťastne zranil necelú hodinu po tom, čo ho NHL do tejto exhibície vybrala ako jediného reprezentanta klubu.

Mnohí hráči a tréneri odcestovali v predposlednom januárovom týždni na dovolenky alebo za svojimi blízkymi, čo bol aj prípad Mikea Babcocka, ktorý využil víkend spojený so Zápasom hviezd na to, aby s manželkou Maureen odcestoval do Muskegonu a osobne si pozrel dva zápasy svojho syna Michaela v nižšej súťaži USHL. Babcock pri tejto príležitosti predstúpil pred novinárov, ktorí ho nabádali k tomu, aby prezradil, čo by odporúčal mladým hokejistom. A jeho odkaz ako odkaz vzdelaného muža bol jednoznačný:

"Každý z nás sa chce cítiť dobre. Nájdite si niečo, čo milujete. Verím tomu, že sny sa dnes dajú plniť za pomoci vzdelávania, takže keď skombinujete svoju záľubu so vzdelávaním, jedného dňa dostanete šancu. Obrovskú časť svojho života budete tráviť prácou. Ak ale budete milovať to, čo robíte, budete žiť život, v ktorom vlastne nemusíte pracovať. Vždy preto hovorím ľuďom, že som nikdy nemal prácu."

O tom, kto hráva, rozhodujú hráči

Gólman Jimmy Howard predviedol 26. marca v domácom zápase so San Jose (prehra 4:6) ďalší nevyrovnaný výkon, ktorý striedal s lepšími výkonmi prakticky od svojho návratu po januárovom zranení slabín, takže Mike Babcock sa musel opäť obrátiť na vyrovnanejšieho mladíka Petra Mrázeka.

Novinári začali pri tejto príležitosti výdatnejšie polemizovať o tom, kto je vlastne brankárskou jednotkou Red Wings. Mike Babcock mal pre nich jednoznačný odkaz: chytať bude ten, kto podá lepší výkon.

"Páči sa mi víťazenie. Je to vskutku také jednoduché. Každý v Národnej hokejovej lige vie, že hrajú tí, ktorí sú najlepší. Naši hráči začínajú s týmto vedomím každý zápas. Ak sa Vám herne nedarí, je Vašou povinnosťou pracovať ešte tvrdšie a chopiť sa šance, ktorú dostanete. My ako tréneri sa iba pozeráme. Nie my, ale hráči rozhodujú o tom, kto bude hrať. Každý si myslí, že rozhoduje tréner. Tréner ale iba pozoruje tak, ako to robíte vy. Tréner to akurát robí z inej perspektívy. Takže ten, kto hrá najlepšie, ten aj hrá."

Najskôr práca; otec by to tak chcel

Koncom základnej časti zasiahli Mikea Babcocka nielen dlhodobo nevyrovnané výkony jeho zverencov, ale aj správy o smrti jeho otca Michaela Babcocka staršieho. Babcock tak prišiel aj o svojho druhého rodiča; v roku 1991 stratil svoju milovanú mamu Gail, ktorá zomrela na rakovinu.

Babcock a jeho otec si boli veľmi blízki. Keď bol Mike mladší, pravidelne spolu chodili chytať ryby a loviť losy. Keď sa Babcock usadil v Detroite, so svojím otcom takmer každý deň telefonoval a z času na čas ho chodil navštíviť do Saskatoonu, kde jeho otec zostal žiť až do svojej smrti.

Správa o smrti otca Mikea Babcocka zasiahla, ale napriek tomu si bol vedomý toho, že pred poslednou rozlúčkou s ním musí najskôr dokončiť svoju prácu. V posledný marcový deň preto najprv odkoučoval zápas Red Wings v Ottawe a až následne sa vybral na otcov pohreb. Vedel, že jeho otec by to tak chcel.

"V mojej rodine sa od človeka vždy očakávalo, že urobí svoju prácu," uviedol Babcock. "Môj otec by odo mňa očakával, aby som postupoval takto. Tak ma vychoval. Odkedy som stratil mamu, každý deň som sa modlil. Viem, že odkedy mama odišla, na moju rodinu ďalej dohliadala. Neviem, čo bude, keď nasadnem do auta a odcestujem na pohreb. Ale viem, že tak ako mama bude na mňa teraz dohliadať aj otec."


Podklady:
  • Babcock, Howard vow to fight through adversity (Gregg Krupa, The Detroit News; 01.04.2015)
  • Howard tries to regain form, Mrazek has chance (Ansar Khan, MLive; 27.03.2015)
  • Father first, coach second (Mark Opfermann, MLive; 23.01.2015)
  • Red Wings happy to have hiatus from hockey (Ansar Khan, MLive; 24.12.2014)
  • Bingo numbers in use as Wings take on Flyers (Helene St. James, Detroit Free Press; 25.10.2014)
  • Babcock shares advice from mom (Helene St. James, Detroit Free Press; 11.10.2014)
  • Babcock recalls his 'wild' northern childhood (Ann Jacobs Mooney, Detroit Red Wings; 25.06.2009)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.