Lidström a Fiodorov dnes vstúpia do Siene slávy

MARTIN UŽÁK | 09.11.2015

Nicklas Lidström a Sergej Fiodorov, dvaja ikonickí európski hokejisti Red Wings z deväťdesiatych rokov a zo začiatku nového tisícročia, budú dnes slávnostne uvedení do Siene slávy v Toronte.


Nicklas Lidström a Sergej Fiodorov (David Guralnick, The Detroit News)


Lidström hrával za Red Wings celú svoju kariéru v NHL v rokoch 1991 až 2012; od roku 2006 bol ich kapitánom. Počas dvoch dekád odohral 1.564 zápasov základnej časti so ziskom 1.142 kanadských a 450 plusových bodov. V play-off odohral 263 zápasov so ziskom 183 bodov. Štyrikrát vyhral Stanley Cup, sedemkrát si prevzal Norris Trophy. V roku 2002 sa stal prvým európskym víťazom Conn Smythe Trophy a v roku 2008 prvým európskym kapitánom víťazov Stanley Cupu. Patrí medzi najlepších obrancov v histórii NHL.

Fiodorov obliekal dres Red Wings v rokoch 1990 až 2003. V 1.248 zápasoch v základnej časti pozbieral 1.179 bodov. Za Red Wings nastrieľal 400 zo svojich 483 gólov. V play-off odohral 183 zápasov so ziskom 176 bodov. S Red Wings sa trikrát tešil zo zisku Stanley Cupu. V roku 1994 sa stal prvým európskym držiteľom Hart Trophy. Ako hráč Red Wings vyhral aj Selke Trophy (dvakrát) a Lester B. Pearson Award. Bol najdynamickejším hráčom deväťdesiatych rokov a jedným z najlepších korčuliarov, akých NHL poznala.

Obe tieto legendy prednesú v Sieni slávy slávnostné prejavy. Ich vybrané časti nájdete na blogu Hockeytown Blog zajtra.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.