Kyle Quincey sa zlepšil a umlčal mnohých kritikov

MARTIN UŽÁK | 10.05.2015


Kyle Quincey (Andrew Weber, USA Today Sports)


Dňa 6. januára 2015 hrali Detroit Red Wings na ľade Edmonton Oilers a ešte v 31. minúte prehrávali 1:0. Krátko po polovici zápasu Red Wings zavreli domáci tím v jeho obrannom pásme, Justin Abdelkader korčuľujúci na pravej strane prenechal puk obrancovi Kyleovi Quinceymu, ten si ho šikovne spracoval, rýchlou kľučkou si ho prehodil do lepšej palebnej pozície a na dvakrát prekonal brankára Viktora Fastha.

Quincey po tejto krásnej individuálnej akcii strelil svoj druhý gól v sezóne, na tvárach svojich spoluhráčov vyrobil úsmev a v konečnom dôsledku ich naštartoval k víťaznému obratu na 2:4. Úsmev nechýbal ani na jeho vlastnej tvári, keď po strelení gólu nezliezol z ľadu, postavil sa hneď do ďalšieho striedania a ako čakal na vhadzovanie, lišiacky sa uškŕňal na kumpána Rileyho Sheahana, v ktorého štýle skóroval.

Kyle Quincey v tomto ročníku viackrát uviedol, že po psychickej stránke je na tom lepšie ako kedykoľvek predtým. Jeho pohoda bola nakoniec znateľná nielen v šiesty januárový deň v Edmontone, ale počas celej sezóny 2014/15, v ktorej sa zlepšil, predvádzal solídne výkony a umlčal mnohých kritikov.

Ročník 2014/15 rečou čísel

Kyle Quincey odohral v základnej časti tejto sezóny 73 zápasov s bilanciou troch gólov a 15 asistencií. S 18 kanadskými bodmi bol tretím najproduktívnejším obrancom Red Wings. S priemerom 19 minút a 28 sekúnd na zápas bol štvrtým najvyťažovanejším hráčom tímu. Po celú sezónu hrával v druhej obrane, nastupujúc proti najlepším útočníkom súpera. I preto sú mnohé z jeho nahromadených čísel obdivuhodné.

V hodnotení účasti na ľade pri strelených a inkasovaných góloch skončil Quincey s kladnou bilanciou +10. V tíme boli v tomto smere lepší iba Pavel Daciuk (+12) a Danny DeKeyser (+11). Znie to neuveriteľne, ale od 13. januára do 12. marca - tzn. po dobu takmer dvoch mesiacov - odohral Quincey 19 zápasov za sebou s tým, že ani z jedného z nich neodišiel s mínusovým bodom. Ak človek uváži, ako bol Quincey vyťažovaný a ako nevyrovnane začali Red Wings hrať od konca februára, je to vskutku nevšedná séria.

Quincey bol v minulosti často kritizovaný za zbytočné straty puku. V základnej časti sezóny 2014/15 sa ale v tomto ohľade výrazne pozdvihol a za 73 zápasov stratil puk iba v 24 prípadoch. To činí priemer 0,32 straty puku na zápas (alebo ak chcete: približne jeden stratený puk na tri zápasy). Tento priemer bol jednoznačne najnižší medzi všetkými pravidelne nastupujúcimi obrancami Red Wings.

Od 13. do 18. januára odohrali Red Wings štyri zápasy, v ktorých Quincey zakaždým bodoval a Red Wings zakaždým vyhrali. Víťazenie bolo s jeho produkciou spojené prakticky po celú sezónu. V prvých 11 zápasoch, v ktorých Quincey bodoval, sa Red Wings vždy tešili z víťazstva. V celkovom ponímaní - za základnú časť i play-off - vyhrali Red Wings až 15 z 18 zápasov, v ktorých Quincey zaznamenal aspoň bod.

Napriek slušnej produkcii je Quincey typický defenzívny zadák, ktorý dbá na to, aby hral čo najjednoduchšie. Quincey ale pravidelne strieľa, a to nie bezhlavo, ale s cieľom dostať puk k bránke a do hĺbky obranného pásma súpera (tento šikovný prvok sa v tejto sezóne objavoval aj u Jonathana Ericssona). S 90 strelami v základnej časti bol Quincey druhým najčastejšie páliacim obrancom tímu. Ešte v polovici februára bol v tomto smere najlepším obrancom, a napr. 16. februára vyslal na bránku Montreal Canadiens až sedem striel.

Ako defenzívny zadák je Quincey jedným z mužov, na ktorých sa Red Wings obracajú, ak potrebujú zastaviť súpera zblokovaním strely alebo ubránením jeho presilovky. Quincey bol v základnej časti jedným zo štyroch hráčov tímu s minimálne 80 zblokovanými strelami (mal ich 82). V oslabení hrával v priemere 2 minúty a 12 sekúnd na zápas, vďaka čomu bol štvrtým najvyťažovanejším obrancom mužstva v tejto hernej činnosti.

Quincey dostal v základnej časti 77 trestných minút, s ktorými bol najvylučovanejším hráčom mužstva. Mnohé z faulov však plynuli z jeho tvrdého spôsobu hry. Ak sa Quinceymu darí, je fakticky najtvrdšie hrajúcim obrancom Detroitu, čo je v tomto tíme plnom subtílnejších a technických hráčov vítaný prídavok.

Ak je to potrebné, Quincey je (opäť) jedným z mála Red Wings schopných zhodiť rukavice. V sezóne 2014/15 sa pobil v jednom prípade; v mnohých ďalších vyhrotených situáciách mal k tomu veľmi blízko. Okrem toho zaznamenal 104 hitov, s ktorými bol druhý medzi obrancami tímu. Tréner Mike Babcock ho navyše považuje za jedného zo svojich fyzicky najlepšie pripravených zverencov.

Po solídnej základnej časti bol Quincey vidieť aj v play-off, kde v siedmich zápasoch zaznamenal tri asistencie, s ktorými bol druhým najproduktívnejším obrancom mužstva. S ôsmimi strelami bol najčastejšie páliacim obrancom Detroitu v play-off. Okrem toho bol štvrtým najvyťažovanejším obrancom tímu (19:38 na zápas) a druhým najvyťažovanejším obrancom tímu pri hre v oslabení (3:22 na zápas).

Kritika stará sezónu a pol

Obrana Detroit Red Wings nie je taká kvalitná, aby sa po vyššie uvedených číslach iba mávlo rukou. Napriek tomu platí, že Kyleovi Quinceymu sa od fanúšikov dostáva len minimum uznania.

Quincey je medzi fanúšikmi Red Wings neobľúbený z rôznych dôvodov. U každého z nich však existuje nejaké "ale", na ktoré je vhodné upozorniť tým viac po takej solídnej sezóne, akú tento obranca odohral.

Quincey bol mnohými fanúšikmi vždy vnímaný ako prebytočný obranca. Keď pred sezónou 2008/09 prehral boj o miesto na súpiske s Chrisom Cheliosom a Derekom Meechom, musel byť dočasne umiestnený na waiver listinu, z ktorej si ho stiahli Los Angeles Kings. Keď sa v roku 2012 do klubu vrátil pred prestupovou uzávierkou, ozývali sa hlasy, ktoré hovorili, že Quincey nie je tým obrancom, ktorého Red Wings potrebujú, a tobôž nie za cenu, za ktorú prišiel (výber v prvom kole draftu). Podobné hlasy zneli aj minulé leto, kedy mal Quincey v pláne otestovať trh s voľnými hráčmi a Red Wings ho mali v pláne nechať odísť, ale po tom, čo ich odmietli iní zadáci, Quincey im bol ešte dobrý a podpísali ho na dva roky za 4,25 milióna USD na sezónu.

Red Wings si Quinceyho kedysi vychovali a keď dostali možnosť, priviedli ho späť, ako to urobili u mnohých iných hráčov, ktorí ich z rôznych dôvodov opustili. Quincey si po svojom návrate do Detroitu sprvoti ťažko hľadal svoje miesto, nemal ofenzívne úlohy, ako tomu bývalo v L. A. a v Denveri, a pri hre kopil veľké chyby. Postupne sa ale naučil, ako má v drese Red Wings hrať, aby bol úspešný.

Už od polovice minulej sezóny sa ukazuje, že Quinceyho prítomnosť v tíme Red Wings sa začína vyplácať. Quincey je dnes spoľahlivým defenzívnym zadákom, ktorý si našiel svoju rolu, prestal robiť chyby, dokáže hrať 20 minút za zápas a je schopný strážiť najlepších hráčov súpera. V omladenej a často chybujúcej obrane, akú Red Wings majú (s ním i bez neho; to je skrátka fakt), je takýto obranca potrebný.

Že Quincey sa v tomto tíme objavil práve v období prestavby, to nie je dôvod pre to, aby bol kritizovaný. Rovnako by nemal byť kritizovaný pre to, že Red Wings so svojím štatútom tímu v prestavbe, ktorá ešte nekončí, nezlanárili kvalitnejších obrancov, že nie sú ochotní vzdávať sa svojich mladých hráčov, že sú trpezliví a že zo sumy 4,25 milióna, ktorú mu pri poslednom podpise zmluvy dali, sa stala štandardná trhová cena za skúsených obrancov pred tridsiatkou, schopných hrať veľa a jednoducho.

Kritici Kylea Quinceyho často pripomínajú, že za jeho zlepšenými výkonmi je len spojenie s talentovaným zadákom Dannym DeKeyserom. Ani toto tvrdenie ale nie je celkom pravdivé. Quincey hrá dobre už od polovice minulej sezóny, kedy po jeho boku prestal nastupovať nevyrovnaný Brendan Smith, a dobre hral aj v dobách, kedy bol DeKeyser zranený a kedy miesto neho nastupoval najmä s Brianom Lashoffom.

Spojeniu Quincey - DeKeyser inak nie je čo vytknúť. Títo dvaja beci hrali spolu takmer vo všetkých zápasoch sezóny 2014/15 a obaja patrili medzi svetlé zjavy v zadných radoch Red Wings. Tréner Mike Babcock ich pravidelne staval na ľad v kritických situáciách a cielene pri vhadzovaniach vo vlastnom obrannom pásme. V januári tohto roka Babcock dokonca vyhlásil, že obranný pár v zložení Kyle Quincey - Danny DeKeyser je defenzívne najlepším obranným párom Detroit Red Wings. To hovorí za všetko.

Kritika Kylea Quinceyho je skrátka stará a nie je na mieste, a to je stav, čo trvá už sezónu a pol. Je to totiž už sezóna a pol, čo tento ontárijský rodák patrí medzi tých lepších obrancov Detroit Red Wings.

Pohoda bude nadovšetko

Keď si porovnáte Kylea Quinceyho zo sezóny 2012/13 a z prvej polovice sezóny 2013/14 s Kyleom Quinceym zo sezóny 2014/15, zistíte, že ten novší Kyle Quincey sa javí ako vyrovnanejší a lepší hokejista.

Mnohí z tých, ktorí Quinceyho z rozličných dôvodov kritizovali, zmenili v priebehu tohto ročníka svoj názor, pretože Quincey im nedal možnosť, aby ho kritizovali za niečo, čo by bolo vskutku aktuálne.

Keď sa Quincey vo svojej role usadil, začal hrať šikovne, bezpečne a tvrdo okolo mantinelov a pred vlastnou bránkou. Ukázalo sa, aký je dôležitý pre hru v oslabení alebo pre boje proti zdatným súperom s vysokou kvalitou v útoku. V konečnom dôsledku sa tiež ukázalo, že tých kontroverzných 4,25 milióna USD, ktoré za túto sezónu dostal a ktoré mnohí fanúšikovia nemohli vystáť, si za svoje výkony zaslúžil.

Po všetkom dobrom, čo Kyle Quincey v sezóne 2014/15 predviedol, je ohromujúce, že to predvádzal so zranením ľavého členka. Quincey mal vo svojom ľavom členku úlomky kostí, ktoré ho obmedzovali v pohybe a pravidelne mu spôsobovali bolesť, i keď to na jeho hre či pohyblivosti nebolo poznať. Quincey bol zranený od augusta 2014 a bolesti pociťoval už v tréningovom kempe. V dvoch pasážach sezóny bola bolesť natoľko silná, že ju neutlmili ani medikamenty a na niekoľko zápasov si vyžiadala pauzu.

Správy o zranení Quinceyho členka vyšli na povrch až 24. februára. Quincey si bol vedomý toho, že bolesti budú pretrvávať dovtedy, dokým nepodstúpi operáciu. Rozhodol sa ale, že pod skalpel pôjde až po sezóne, pretože vinou zranenia by musel vynechať šesť týždňov (a to by bola pre Red Wings veľká strata).

"Na operáciu pôjdem v júni, keď vyhráme Stanley Cup. Taký je plán," uviedol Quincey, ktorý si po väčšinu sezóny pestoval mohutnú bradu, akoby bol s týmto plánom zžitý ešte skôr, ako jeho zranenie vyšlo najavo.

Ten jeho plán nakoniec nevyšiel, keďže Red Wings sa s play-off rozlúčili už v prvom kole, operáciu ľavého členka podstúpil v tomto týždni a momentálne má nohu v sadre s vedomím, že musí prejsť ešte mesiac, kým bude môcť chodiť. Na jeho výkony a vôbec prístup však možno byť nadmieru hrdý.

Sám Quincey očakáva, že v sezóne 2015/16 by mal hrať bez bolestí v ľavom členku ešte o niečo lepšie ako tento rok. O jeho pohode nebolo v tomto ročníku pochýb, v tom ďalšom bude môcť čerpať energiu napr. zo zápasu pod holým nebom v Denveri, v ktorom zostal žiť aj po odchode z tímu Colorado Avalanche.

Čo bude nasledovať, keď sa vylieči?

Možno si pôjde zajazdiť na bicykli, ktorý si obľúbil ešte v L. A. Možno sa poohliadne po hudobnom trhu, na ktorom by sa podľa svojich vlastných slov chcel zamestnať po skončení kariéry. Možno si užije teplé počasie, ktoré miluje tak ako hudbu. A možno bude len drieť, aby sa riadne pripravil na novú sezónu a po príchode do tréningového kempu Detroit Red Wings pokračoval tam, kde nedávno skončil.

Nech už bude nasledovať čokoľvek, najdôležitejšie je, aby u toho prebývala pohoda.

Pretože ak je prítomná pohoda, Kyle Quincey sa dokáže odraziť k solídnym výkonom.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.