Komentár: V ságe menom Dan Cleary hrá rolu vernosť

MARTIN UŽÁK | 23.09.2015

Môže to byť horúce leto, v ktorom sa toho veľa nedeje. Môže to byť predsezónny tréningový kemp, hektická základná časť, alebo jarné obdobie play-off, ktoré sa v Hockeytowne hráva nepretržite od roku 1991. Môže to byť i vianočná prestávka, kedy človek myslí na čokoľvek iné, len nie na NHL.

Nech je to obdobie akékoľvek, otázka je stále rovnaká:

Ako je možné, že Detroit Red Wings naďalej podpisujú Dana Clearyho?


Dan Cleary v drese Detroit Red Wings (Carlos Osorio, Associated Press)


Clearyho v posledných troch rokoch dohnali problémy s kolenami, ktoré ho odsunuli do pozície nevýrazného veterána, ktorý už nie je taký rýchly ako kedysi, často robí náhradníka a keď sa aj dostane do zápasovej akcie, tak na ľade trávi iba minimum času a nie je efektívny. Napriek tomu podpisuje s Red Wings jeden kontrakt za druhým, pričom je viac ako zjavné, že jeho miesto sú schopní prebrať mladší hráči.

História tejto ságy siaha ešte do leta 2013, kedy Cleary odmietol trojročnú zmluvu od Red Wings a rozhodol sa otestovať trh s voľnými hráčmi. Nakoniec sa dočkal iba ponuky na skúšobný kontrakt od Philadelphia Flyers, hoci to bola ponuka štedrá, znejúca na tri roky za 8,25 milióna dolárov. Red Wings medzitým podpísali kontrakty s Danielom Alfredssonom a Stephenom Weissom, takže nemali dôvod obracať sa späť.

Cleary sa s Flyers dohodol 72 hodín pred začiatkom ich tréningového kempu. Dohodol sa len ústne, pretože musel počkať do konca septembra 2013, dokým preň nájdu miesto pod platovým stropom. Cleary ale nakoniec zmenil svoje rozhodnutie a krátko pred štartom prípravy dal najavo, že sa chce vrátiť k Red Wings.

Clearyho vôľa vrátiť sa k Red Wings bola natoľko silná, že sa sám za nimi vybral do Traverse City, kde sa už chystal štart tréningového kempu. V Traverse City sa stretol s generálnym manažérom Kenom Hollandom a trénerom Mikeom Babcockom. Holland ho na naliehanie Babcocka podpísal na jeden rok za sumu 1,75 milióna dolárov a sľúbil mu, že sa o neho postará. Inými slovami: že vykryje straty, ktoré Cleary utrpel tým, že pred dobre platenou šancou u Flyers uprednostnil svoj návrat k Red Wings.

Clearymu sa v sezóne 2013/14 nedarilo. Napriek tomu dostal v lete 2014 od Red Wings novú zmluvu na 1,5 milióna dolárov s ďalším miliónom navrch v bonusoch. Nedarilo sa mu ani v ročníku 2014/15. Znova ale dostal novú zmluvu, tentoraz na 950 tisíc dolárov. Táto suma je maximom, ktoré môže byť pochované v AHL. Inými slovami: ak Cleary pôjde do AHL, jeho kontrakt sa nebude rátať pod platový strop Red Wings.

Mnoho fanúšikov Red Wings sa pýta, respektíve zúri, prečo manažér Holland už tretí rok v rade podpísal hráča, ktorý je očividne za zenitom, na NHL už viac nestačí a za posledné dva roky v nej odohral iba 69 zápasov, v ktorých nijako nevynikal, strelil v nich dohromady päť gólov a ani raz si nezahral v play-off.

Odpoveď je jednoduchá:

Holland len dodržal slovo, ktoré Clearymu v septembri 2013 dal.

Holland v septembri 2013 uviedol, že pri Clearyho podpise prihliadal na svoj dlhoročný manažérsky štýl. Rovnako nechcel ignorovať skutočnosť, že majitelia Red Wings sú známi tým, že radi oceňujú hokejistov, ktorí sú im verní. Popri tom poukázal aj na ďalšie mená, ktorým sa na sklonku kariéry dostalo podobného zaobchádzania. Boli nimi napr. Chris Chelios, Kirk Maltby, Kris Draper a Chris Osgood.

Táto vernosť nakoniec môže znamenať omnoho viac ako len lojálne vykrývanie strát, ktoré Cleary mohol utrpieť tým, že sa v septembri 2013 otočil chrbtom Flyers. Táto vernosť môže naznačovať, že Cleary by po skončení aktívnej kariéry mohol zostať u Red Wings v nejakej pozícii v klubovej exekutíve.

Cleary je u Red Wings - medzi ich zamestnancami a hráčmi - veľmi obľúbený. Je známy ako zabávač a morálny líder v šatni. To, samozrejme, fanúšikovia nevidia - to vidia iba novinári, hokejisti a zamestnanci klubu. Že je toto tvrdenie pravdivé, to sa ukázalo napríklad v lete 2014, kedy jeden severoamerický bloger vydal článok, v ktorom sa snažil kritizovať novinárov píšucich o Detroit Red Wings za to, že k niektorým háklivým udalostiam - ako napríklad k nepochopiteľnému podpisu nevýrazného veterána Clearyho - nezaujímajú kritický postoj. Tento autor sa ale u mnohých z oslovených novinárov nedočkal žiadneho pochopenia.

Cleary urobil pre Red Wings veľa a je zjavné, že u nich môže mať miesto po skončení kariéry, ak oň bude mať záujem. Mohol by napr. plniť rolu skauta profesionálnych hráčov, čo je pre bývalých hokejistov NHL zrejme tá najľahšia cesta, ako zostať so súťažou v úzkom spojení aj po zavesení korčúľ na klinec. Red Wings Clearyho vo svojich radách očividne chcú mať a nechcú si to s ním pokaziť napr. tým, že by nedodržali slovo, ktoré mu v septembri 2013 dali. Preto si ho nechávajú, kým ešte prejavuje vôľu hrať.

Ak Red Wings nebudú mať veľa zranených hráčov, Cleary pravdepodobne skončí na farme v AHL, čo môže byť začiatok konca jeho kariéry. Samozrejme, môže sa to vyvinúť aj celkom inak, pretože ak by mali namiesto neho vysedávať na tribúne mladíci povolaní z AHL, potom bude rozumnejšie, aby Cleary ostal v NHL a rolu trinásteho alebo štrnásteho útočníka plnil práve on, zatiaľ čo mladíci môžu pravidelne hrávať v nižšej súťaži. Polemizovať o týchto možnostiach je však predčasné. Nateraz sa zdá, že Cleary, ktorý má práve problémy s nohou a v kempe netrénoval, sa v silnej konkurencii nepresadí a bude musieť odísť do AHL.

Ak by sa tento scenár naplnil a Cleary by si to naozaj namieril do nižšej ligy, mohol by odísť tak, ako kedysi odišiel legendárny forvard Kirk Maltby. Ten dostal v roku 2010 možnosť zabojovať o prvý tím Red Wings, i keď si bol vopred vedomý toho, že ak preň nezostane miesto, môže skončiť na farme v AHL. Tak sa nakoniec i stalo, lenže Maltby už na farmu nešiel, miesto toho ohlásil koniec svojej bohatej kariéry a okamžite od Red Wings dostal rolu skauta profesionálnych hráčov, čo je pozícia, v ktorej pracuje prakticky dodnes.

Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že u Dana Clearyho to skôr alebo neskôr môže skončiť rovnako. No a povedzme si pravdu: ak by to tak bolo, je možné, že mnohí fanúšikovia by mu túto ságu časom aj odpustili.

Horšie by bolo, ak by Cleary v tomto fiasku pokračoval aj v ďalších sezónach. Tým by už dosť možno naznačil, že mu ide len a len o peniaze, ako to nešťastne urobil napr. v lete 2012, kedy sa pochlapil vyhlásením, že nový návrh kolektívnej zmluvy medzi NHL a NHLPA je sviňou pomaľovanou rúžom.

Ak by Cleary neodišiel ani po ďalšej zlej sezóne a navonok by bol v tíme iba preto, aby zinkasoval svoje peniaze, to by mu fanúšikovia neodpustili už asi nikdy. To by bola, samozrejme, škoda, pretože už teraz a jeho vlastnou vinou sa začína zabúdať na všetko dobré, čo v drese Detroit Red Wings predviedol.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.