Jimmy Howard a Niklas Kronwall ukázali charakter

MARTIN UŽÁK | 31.05.2013

Bol to zlomok sekundy; bol to okamih, čo bleskovo vošiel do histórie.

Spočiatku sa zdalo, že predĺženie siedmeho duelu semifinálovej série Západnej konferencie medzi Chicagom a Detroitom ukončila perfektná strela švihom z hokejky domáceho zadáka Brenta Seabrooka.

Muž, ktorý sa snažil Seabrooka zastaviť, však vedel svoje. A vedel to celý čas.

Zatiaľ čo domáci Blackhawks sa radovali z postupu, na hosťujúcich Red Wings doľahol náležitý smútok. Padnúť v predĺžení zápasu, o ktorom sníva snáď každý hokejista - to musí byť veľká bolesť.

Pohľad Pavla Daciuka zamrzol na mantinely. Cory Emmerton si naň položil ruku a sklonil sa, aby mu nebolo vidieť do tváre. Gólman Jimmy Howard sa o mantinel oprel tak, aby nehľadel na tešiacich sa súperov a ani smútiacich spoluhráčov. Všimol si však jedného z nich, ako sa pomaly trmáca k striedačke.

Bol to Niklas Kronwall.


Niklas Kronwall a Jimmy Howard (Winslow Townson, Associated Press)


Kronwall bol priamym účastníkom rozhodujúceho okamihu série. Puk, ktorý v polovici štvrtej minúty predĺženia vyslal Seabrook, sa obtrel o jeho holeň a zmenil smer. Howard ho nemohol chytiť.

Pokým ostatní hráči Detroitu čakali na podanie rúk so súperom, Kronwall sa zrútil. Kľakol si na ľavé koleno a hlavu uprel k ľadu. Keď ho v tomto stave videl Howard, prikorčuľoval k nemu, sklonil sa a podporil ho.

To, čo presne si Howard a Kronwall medzi sebou povedali, sa zrejme nikdy nedozvieme. Obaja sa však k tomuto momentu vrátili v šatni pri rozhovoroch s reportérmi stanice Fox Sports Detroit.

"Hneď som vedel, že to išlo odo mňa," uviedol Kronwall. "Ťažko to popísať. Človek musí byť súčasťou niečoho takéhoto, aby pochopil, aké to je. To, čo (Howard) urobil, svedčí o tom, aký je človek."

"Ako by som sa mohol hnevať na niekoho, kto tam obetuje svoje telo a blokuje strely? Kroner bol pre nás dôležitý po celý rok. Vy sami určite viete, že takýto osud si nezaslúžil," povedal Howard.

Detroit Red Wings sa s play-off rozlúčili po srdcervúcej prehre, ktorá vošla do histórie, no cez to všetko ukázali charakter. Ukázali ho aj dvaja muži, ktorí stáli u určujúceho momentu série. Kronwalla nikto neobviňoval, beztak sa cítil vinný. Howard nedostal šancu zasiahnuť, beztak sa nerozčuľoval.

Čo dodať záverom? Snáď len jediné:

Na našich Detroit Red Wings môžeme byť hrdí.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.