Hráči Detroit Red Wings z hokejovo exotických krajín

MARTIN UŽÁK | 11.08.2013 | aktualizované 22.10.2013

V doterajšej histórii Detroit Red Wings obliekli červeno-biely dres s okrídleným kolesom na hrudi okrem stoviek Kanaďanov aj Američania, Švédi, Rusi, Briti, Nóri, Fíni, Česi a Slováci. Za "Červené krídla" si zahral aj hokejista z Poľska, Dánska, Nemecka, Bieloruska, Slovinska, Švajčiarska a Francúzska.

Okrem zástupcov hokejovo populárnejších krajín sa v Detroite objavili aj hráči z exotických končín. Zatiaľ čo niektorí z nich sa v hokejovo exotickom kraji iba narodili a zakrátko ho opustili, iní sa k nemu ďalej hlásili.



Ivan Boldirev (Srbsko)

Boldirev sa narodil v severosrbskom meste Zrenjanin. V Juhoslávii žil dva roky, neskôr emigroval do Kanady. Tento technicky excelentný útočník hrával za Detroit v sezónach 1982/83 až 1984/85. V drese Red Wings si pripísal tisíci štart i osemstý bod. Boldirev je naturalizovaný Kanaďan, no historická databáza NHL ho eviduje ako jedného z dvoch srbských hokejistov, ktorí si v súťaži zahrali.

Nelson Debenedet (Taliansko)

Debenedet sa narodil na sklonku roka 1947 v samosprávnej obci Cordenons, ktorá leží na severe Talianska. Svoje pôvodné meno Flavio De Benedet si zmenil po tom, čo s rodinou odišiel do Spojených štátov, kde sa usadil. Debenedet absolvoval celkom 46 zápasov v NHL, za Red Wings nastúpil v 15 súbojoch sezóny 1973/74. Bol prvým z jedenástich Talianov, ktorí si zahrali v NHL.

Ed Hatoum (Libanon)

Hatoum sa narodil v Bejrúte, hlavnom meste štátu Libanon. Jeho rodina postupne emigrovala do Kanady; on odišiel vo veku desiatich rokov. Napriek tomu, že s hokejom začal neskôr, vyrástol v solídneho útočníka. Premiéru v NHL zažil v sezóne 1968/69 v drese Red Wings. Za Detroit odohral celkom 21 zápasov so ziskom piatich bodov (2+3). Je jediným Libanončanom v histórii NHL.

Robert Manno (Taliansko)

Manno je rodený Kanaďan, no keď v sezóne 1983/84 po prvý raz nastúpil za Red Wings, mal za sebou 17 stretnutí v drese talianskeho národného tímu. Manno odohral za Detroit 136 zápasov. V lete 1985 sa vrátil do Talianska, kde neskôr uzavrel svoju aktívnu kariéru a stal sa trénerom. Historická databáza NHL ho považuje za najproduktívnejšieho Taliana v histórii súťaže (172 bodov).

Jim McFadden (Severné Írsko)

McFadden sa narodil v severoírskom meste Belfast. Vyrastal v Írsku, neskôr odišiel do Kanady. V NHL pôsobil v sezónach 1946/47 až 1953/54. Najväčšie úspechy zožal práve s Detroitom, v ktorého drese sa tešil z Calder Trophy (1948), Stanley Cupu (1950) i účasti v Zápase hviezd (1950). 412 zápasov, 100 gólov a 126 asistencií z neho robí najúspešnejšieho Severoíra v NHL.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.