Grand Rapids Griffins si zaistili postup do play-off

MARTIN UŽÁK | 14.04.2013

Hokejisti farmárskeho mužstva Detroitu sa môžu tešiť na predĺženú sezónu. Grand Rapids Griffins si zaistili postup do vyraďovacích bojov AHL, kde sa predstavia po prvýkrát od roku 2009.


Hokejisti Grand Rapids Griffins (Mark Newman, Grand Rapids Griffins; apríl 2013)


O zabezpečení postupu rozhodol zisk bodu z nočného stretnutia Grand Rapids s Peoria Rivermen (3:4 po predĺžení) a následná domáca prehra Milwaukee Admirals s tímom Rockford IceHogs (1:3).

Griffins sa vo zvyšných troch zápasoch základnej časti budú usilovať o zisk Norman R. "Bud" Poile Trophy, ceny určenej najlepšiemu mužstvu Stredozápadnej divízie. Na zaistenie titulu im chýbajú dva body.

Mužstvo vedené Jeffom Blashillom, bývalým asistentom trénera Red Wings, začalo ročník 2012/13 rozpačito, no po príchode českého gólmana Petra Mrázeka sa vyšplhalo do popredia AHL.

Mrázek sa aklimatizoval aj vďaka prítomnosti ďalších našincov. Za Griffins pravidelne hrávali slovenskí útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo, príležitosť dostal aj český krídelník Andrej Nestrašil. Navyše, je to len niekoľko dní, čo klub podpísal skúšobný kontrakt s českým bekom Richardom Nedomlelom.

Na skusy, ktorých cieľom je zlepšovanie kondície a príprava na vstup do profesionálneho hokeja, dorazili okrem Nedomlela aj ďalšie talenty draftované Detroitom. Na niekoľko zápasov prišiel švédsky útočník Calle Järnkrok, ktorého uvoľnil klub Brynäs IF Gävle. Do tréningového procesu sa mohol zapojiť kanadský obranca Ryan Sproul (Sault Ste. Marie Greyhounds) i ruský zadák Alexej Marčenko (CSKA Moskva). V očakávaní je ešte príchod fínskeho útočníka Teemu Pulkkinena z klubu Jokerit Helsinki.

Pod úspechy Griffins sa podpísala aj prítomnosť skúsených hokejistov. Jednou z hlavných opôr tímu je Nathan Paetsch (167 zápasov v NHL), dres Grand Rapids si obliekol aj Mike Knuble (1.066 zápasov v NHL).

V mužstve sa ukázali aj hráči, ktorí sezónu 2012/13 odštartovali s Red Wings. Okrem útočníka Jana Muršaka, ktorý bol na farmu uvoľnený do konca sezóny, si za Griffins zahrali aj zadák Carlo Colaiacovo a gólman Jonas Gustavsson. Colaiacovo a Gustavsson si v Grand Rapids odkrútili kondičné pobyty po zranení.

Záverom je nutné spomenúť aj Brendana Smitha, Briana Lashoffa, Joakima Anderssona, Gustava Nyquista (istú dobu najproduktívnejšieho hráča AHL) a Rileyho Sheahana. Títo mladíci, aj spolu s Petrom Mrázekom a Tomášom Tatarom, nepomáhali len Grand Rapids, ale aj samotným Detroit Red Wings. Ich tohtoročné výborné výkony sú tým najlepším dôkazom toho, akú skvelú sezónu Griffins prežívajú.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.