Čo je nové na ďalších weboch o Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 14.01.2015

Pred necelým mesiacom vyšiel na tomto blogu článok, ktorý sumarizoval najvýznamnejšie letné zmeny vo výstupoch práce beat writerov Detroit Red Wings. Aby bolo mapovanie zavedených zmien medzi hlavnými zdrojmi aktualít o Detroit Red Wings dotiahnuté do konca, v predkladanom článku dostávajú priestor aj ďalšie originálne informačné zdroje, a síce oficiálny web Detroit Red Wings a špecializovaná stránka Red Wings Central. Z mapovania tohto druhu je vynechaný kanál Fox Sports Detroit a tiež regionálny denník Macomb Daily, keďže v internetových výstupoch týchto spoločností sa žiadne väčšie zmeny neudiali.



Oficiálny web Red Wings

Oficiálny web Detroit Red Wings spod adresy NHL.com/RedWings zaviedol od tejto sezóny niekoľko výrazných inovácií. Väčšina z nich bola zameraná na ešte väčšie sprehľadnenie už tak prehľadnej a obsiahlej webovej stránky, a na zvýšenie serióznosti ponúkaného obsahu a jeho oddelenie od reakcií fanúšikov.

Detroit Red Wings v lete neuspeli na trhu s voľnými hráčmi, keď nezískali žiadneho popredného obrancu, predĺžili zmluvu s často zavrhovaným zadákom Kyleom Quinceym, a okrem Quinceyho priviedli späť aj málo využívaného veterána Dana Clearyho. Tieto a ďalšie letné kroky Red Wings sa stretli s kritikou fanúšikov, ktorí volali po odvolaní generálneho manažéra Kena Hollanda a začali polemizovať o nahradení súčasného kouča Mikea Babcocka mladším trénerom Jeffom Blashillom, vedúcim záložné mužstvo Grand Rapids Griffins v AHL. Tvrdá (a neraz aj vulgárna) kritika bola v lete smerovaná takmer pod každý článok, ktorý na oficiálnom webe klubu vyšiel. Red Wings však na to zareagovali jednoducho tak, že od tejto sezóny znemožnili návštevníkom komentovať nové články.

Keďže webové stránky všetkých klubov NHL sú tvorené podľa rovnakého kódovania a na väčšine z nich možno články aj naďalej komentovať, predpoklad, že Red Wings na svojich stránkach komentáre vypli práve z dôvodu, že sa v nich začala množiť neadekvátna až nenávistná kritika, môže byť na mieste.

Návštevníci oficiálneho webu Detroit Red Wings môžu od aktuálnej sezóny smerovať svoje vyjadrenia už len na špecializovanú multimediálnu vývesku (Red Wings Message Board), na ktorej sa však musia najskôr zaregistrovať. Oficiálna stránka Red Wings týmto krokom síce prišla o komentáre pod svojimi článkami, no na druhú stranu sa možno domnievať, že sa vďaka nemu očistila od neadekvátnej kritiky, ktorá často vôbec nesúvisela s obsahom jednotlivých článkov a nadobúdala tak charakter spamu.

O prínos článkov, ktoré mapujú aktuálne pôsobenie Red Wings v NHL, sa aj naďalej stará Bill Roose, šéfredaktor oficiálneho webu a prvý a jediný beat writer v histórii klubu. Od tejto sezóny začal Rooseovi výrazne asistovať aj Craig Peterson, ktorý dosiaľ písal najmä o komunitných aktivitách Red Wings. Po rokoch sa na webe opäť objavili aj komunitne zamerané články od niekdajšej blogerky Christy Hammond, ktorá pre Red Wings pracuje ako profesionálna vzťahová manažérka.

Za významnú obsahovú zmenu možno považovať aj zavedenie sekcie The Daily, ktorá od augusta minulého roka zaznamenáva novinové výstrižky z desiatok rôznych amerických periodík vrátane Detroit Free Press, Detroit News a MLive.com, a návštevníkom oficiálneho webu ich denne ponúka vo formáte PDF. Mnohé z mapovaných periodík produkujú veľké množstvo článkov a staršie z nich ukladajú do plateného archívu. Vďaka sekcii The Daily sú ale všetky originálne články o Detroit Red Wings naďalej voľne dostupné v súboroch na oficiálnom webe klubu, takže fanúšikom viac neujde žiaden obsah od profesionálnych novinárov.

Red Wings Central

Web spod adresy RedWingsCentral.com sa od roku 1999 začal sústreďovať na zlučovanie informácií o mladých hráčoch, ktorí boli draftovaní klubom Detroit Red Wings. Server ponúkal najprehľadnejšie a najširšie informácie o mladých nádejach klubu na internete, pripravoval týždenné rebríčky najlepších mladíkov a v lete prinášal obsiahle analýzy draftových výberov Red Wings. Server úzko spolupracoval s klubovými skautmi, riaditeľom hráčskeho rozvoja Jiřím Fischerom i trénermi záložného mužstva Detroitu z Grand Rapids.

Od septembra 2014 zostal tento web neaktualizovaný, návštevníkom ale umožňoval prístup do populárneho fóra a zostal slúžiť aj na referenčné účely. Avšak od novembra 2014 bola činnosť servera nadobro ukončená, čím fanúšikovia i niektorí novinári prišli o jedinečné informácie o draftovaných hráčoch.

V radách návštevníkov stránky sa pôvodne polemizovalo o tom, že zakladateľ webu Matthew Wuest ukončil jeho činnosť preto, aby sa mohol naplno realizovať v práci na webe Capgeek.com, ktorý bol taktiež jeho vlastným projektom a ktorý si získal rešpekt nielen medzi fanúšikmi, ale aj v radách samotnej NHL.

Až začiatkom nového roka 2015 sa ukázalo, že po webe RedWingsCentral.com náhle ukončil svoju činnosť aj rešpektovaný projekt Capgeek.com. Dôvodom ukončenia činnosti oboch týchto prevratných webových stránok boli bližšie nešpecifikované zdravotné problémy ich zakladateľa Matthewa Wuesta.

S koncom stránok RedWingsCentral.com a Capgeek.com prišiel hokejový svet o dva jedinečné weby, ktoré v súčasnosti nemajú adekvátneho nástupcu. Koniec Capgeek.com, sústredeného na informovanie o zmluvných vzťahoch medzi NHL a jej hráčmi i NHL a jej klubmi, bol verejne oželený aj popredným reportérom NHL.com Danom Rosenom, alebo klubom Toronto Maple Leafs. Dave Stubbs, kanadský novinár denníka Montreal Gazette, dokonca nazval Capgeek.com hokejovou bibliou v ére platových stropov.

Matthew Wuest, o ktorého originálnej práci sa aj na tomto blogu písalo mnohokrát, odviedol na svojich weboch RedWingsCentral.com a Capgeek.com obrovský kus neoceniteľnej roboty, za čo si od verných fanúšikov Detroit Red Wings i ostatných klubov NHL zaslúži uznanie a prianie toho najlepšieho.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.