Čo je nové medzi beat writermi Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 16.12.2014

Aktuálne dianie v klube Detroit Red Wings mapuje nespočetné množstvo novinárov, nadšencov a priaznivcov. Skupina, ktorá sa stará o prvotné prinášanie najčerstvejších správ, robí tak profesionálne, dôveryhodne, takmer každodenne, na každom tréningu a zápase, obvykle vo vopred určenom čase a na vlastnej koži tvárou v tvár hokejistom, trénerom alebo predstaviteľom manažmentu, je však veľmi úzka.

Táto skupina je tvorená tzv. beat writermi, čo sú profesionálni novinári, ktorí sú v ponímaní Detroit Red Wings primárnym zdrojom aktuálnych a hodnoverných správ o všetkom, čo sa okolo klubu deje.

Beat writeri od nikoho aktuálne informácie nepreberajú, keďže oni sami sú svojím dôverným poznaním vlastného rajónu ich sprostredkovateľmi - oni sami ich vytvárajú alebo prichádzajú k ich prameňu, aby ich zaznamenávali a ponúkali ostatnej verejnosti. To tiež znamená, že beat writeri sú deň čo deň na celosvetovo populárnom internete, kde produkujú množstvo príspevkov, ktoré sa rokmi počítajú na tisíce.

Ako sú beat writeri verní svojmu rajónu, tak sú beat writerom verní nároční čitatelia, ktorí sa o ich rajón zaujímajú. Aby však beat writeri dokázali oslovovať aj nových čitateľov, výstupy ich práce musia byť inovatívne. A práve v tomto smere sa medzi beat writermi Detroit Red Wings udialo niekoľko zmien.

Keďže sezóna 2014/15 je už v plnom prúde a zmeny vo výstupoch práce beat writerov Detroit Red Wings na internete sú už naplno zavedené do praxe, ponúka sa dobrá možnosť, ako si v krátkosti zosumarizovať všetko nové, čo nároční fanúšikovia Red Wings dostávajú od tohto leta pod nos.

Detroit Free Press

Detroit Free Press je najväčším denníkom v meste Detroit. Ako jeden z dvoch hlavných denníkov komanditnej spoločnosti Detroit Media Partnership, ktorá je odnožou denníka USA Today, sa pridŕža stanov, ktoré sú v tomto mediálnom koncerne zavedené. Najväčšou viditeľnou zmenou, ktorú denník Detroit Free Press v ostatnom čase podstúpil, bola letná zmena motívu webových stránok spod adresy Freep.com.

Letná zmena motívu priniesla väčšie sprehľadnenie stránky denníka a lepšie sprístupnenie obsahu pre mobilné telefóny, čo sa sprvoti spájalo s veľkou kritikou čitateľov. Denník tiež ošetril dlhodobé problémy so svojimi RSS kanálmi a fotografie z jednotlivých zápasov Red Wings začal zdôrazňovať v samostatných článkoch. Podobným spôsobom začal zvýrazňovať aj videá zo šatní alebo útrob arén.

Je pravdou, že Detroit Free Press sa viac neopiera o uznávaného Mitcha Alboma, ktorý bol jedným z najlepších a najúspešnejších žurnalistov, ktorí preň kedy písali, stále sa však môže spoľahnúť na novinárku Helene St. James, ktorá sa Red Wings venuje viac ako 18 rokov a pre svoj nadšený a úprimný postoj býva často nominovaná aj na významné podujatia ako olympijské hry. St. James je v radách fanúšikov často považovaná za menej seriózneho beat writera Red Wings, jej výsledky ale hovoria o tom, že svoju prácu si robí výborne.

St. James sa mohla v ostatných rokoch spoliehať na asistenciu kolegu Georgea Sipplea. Ten sa však začal bližšie venovať juniorskému a vysokoškolskému hokeju, takže väčšina aktuálnych príspevkov o Detroit Red Wings sa v súčasnosti nesie práve v réžii novinárky, ktorá je dobre známa aj medzi hráčmi a trénermi.

The Detroit News

Druhým hlavným denníkom komanditnej spoločnosti Detroit Media Partnership je denník Detroit News, ktorý sa začal drať na svet v 19. storočí priamo v prostredí svojho konkurenta Detroit Free Press. V roku 1989 podpísali predstavitelia Detroit News a Detroit Free Press veľkú storočnú dohodu, ktorá ich spojila pod jednu komanditnú spoločnosť. Oba denníky sídlia na rovnakej adrese, ktorá je situovaná iba niekoľko blokov od Joe Louis Areny, a majú mnoho spoločného. Po obsahovej stránke sú však samostatné.

Tak ako denník Detroit Free Press, aj denník Detroit News od tohto leta používa nový motív svojich stránok na adrese DetroitNews.com. Vzhľadom na príslušnosť k jednej a tej istej komanditnej spoločnosti, aj u Detroit News sa uskutočnilo niekoľko výrazných zmien, ktoré sú dobre badateľné aj u Detroit Free Press, ako napr. spomínané zdôrazňovanie fotografií z jednotlivých zápasov Red Wings v samostatných článkoch a ošetrenie vlastného RSS kanála. Zmien, ktoré boli v lete 2014 zavedené u Detroit News, však bolo o niečo viac.

Novinkou Detroit News od aktuálnej sezóny je tzv. bezprostredná analýza, ktorá je stručným zhrnutím vybraných zaujímavostí zo zápasov Red Wings, osobne navštívených novinármi tohto denníka. Zo začiatku ročníka sa o túto novinku staral skúsený Chris McCosky, ktorý sa u Detroit News venuje rôznym druhom michiganského športu už od roku 1980. Postupom času však slovo prebrali dvaja hlavní súčasní beat writeri Red Wings, a síce všestranný športový žurnalista Gregg Krupa a klasický beat writer Red Wings Ted Kulfan.

Podobne ako u Detroit Free Press, aj vo výstupoch novinárov Detroit News na internete je vidieť, že aj napriek tomu, že Detroitu sa dlhodobo hovorí Hockeytown, hokej na týchto stránkach ani zďaleka nie je žiadaný ako mnohé iné športy a aj nešportové témy. Denník ale na začiatku sezóny 2014/15 priniesol niekoľko článkov, na ktoré čitatelia reagovali viac než obvykle. Všetky z nich pritom rozoberali rovnakú problematiku, a síce vážne zdravotné problémy legendárneho Gordieho Howea.

MLive

Zatiaľ čo u denníkov Detroit Free Press a Detroit News išlo z hľadiska internetových výstupov najmä o rozličné technické zmeny, u konkurenčného servera MLive.com, ktorý pod záštitou spoločnosti MLive Media Group tieto zmeny urobil už dávnejšie, bola letnou prioritou obsahová renovácia.

MLive.com aj naďalej stojí na Ansarovi Khanovi, ktorý je bez okolkov najpragmatickejším žurnalistom píšucim o Red Wings, zo začiatku sezóny zaskakujúcim aj za kolegov z bejzbalu; a Brendanovi Savageovi, ktorý sa okrem Red Wings venuje aj basketbalovým Detroit Pistons a na rozdiel od faktograficky zameraného Khana kladie dôraz najmä na multimediálny obsah a systematickú prácu s čitateľmi. Obaja títo beat writeri Red Wings však pozmenili niektoré zo svojich niekoľkoročných zvyklostí.

Ansar Khan zaviedol novinku v podobe upozorňovania na pätoro vybraných skutočností, ktoré vychádzajú z udalostí okolo Detroit Red Wings z posledného týždňa a ktoré môžu byť dôležité v týždni nasledujúcom. Okrem toho rozšíril svoje doposiaľ typicky letné okienko, nazvané Ask Ansar, v ktorom vo forme samostatného článku odpovedá na vybrané otázky fanúšikov. Khan sa navyše stal jedným z mála profesionálnych novinárov, ktorí si zaslúžili pochvalu v odvážnom letnom článku od Michaela Petrellu na blogu Winging it in Motown, kontroverzne hodnotiacom názorovosť žurnalistov v rajóne Detroit Red Wings.

Brendan Savage upustil od svojej typickej kľúčovej otázky v deň zápasu a miesto nej zaviedol do praxe články pod hlavičkou Gameday, majúce formu krátkeho a výstižného preview pred aktuálnym stretnutím Detroitu. Vo svojich hojných článkoch o mladých nádejach Red Wings sa však musel vzdať častého odkazovania na server RedWingsCentral.com, ktorý po dlhých rokoch ukončil svoju činnosť.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.