Česi a Slováci v drese Red Wings v sezóne 2014/15

MARTIN UŽÁK | 30.05.2015

V sezóne 2014/15 nastúpilo v drese Detroit Red Wings až šesť hokejistov zo strednej Európy, čo bolo najviac spomedzi všetkých klubov v Národnej hokejovej lige. Ako sa im darilo?


Tomáš Jurčo a Tomáš Tatar (Andrew Weber, USA Today Sports)

Tomáš Jurčo

Základná časť: Odohral 63 zápasov so ziskom 18 bodov za tri góly a 15 asistencií. So šiestimi plusovými bodmi bol tretí medzi útočníkmi Red Wings. V priemere hrával 11 minút a 30 sekúnd na zápas.

Play-off: Nastúpil do všetkých siedmich zápasov proti Tampe, strelil gól a pridal asistenciu. Gól z prvého zápasu série pôvodne patril Pavlovi Daciukovi; NHL mu ho pripísala až o štyri dni neskôr.

Pozitíva: V novembri pozbieral sedem bodov a istý čas bol najlepší v tíme v bilancii +/-. Tréneri oceňovali jeho veľkosť a schopnosť hrať fyzicky. S priemerom 1,53 hitu na zápas bol štvrtý medzi tímovými útočníkmi.

Negatíva: Zo začiatku sezóny pravidelne chodil do presilových hier, nebol však produktívny a klesol do nižších formácií. Prešiel si sériou 39 zápasov v rade bez streleného gólu. Miestami bol zdravým náhradníkom.

Kontrakt: V lete sa stane obmedzeným voľným hráčom. Dostane kvalifikačnú ponuku.

Jakub Kindl

Základná časť: Odohral 35 zápasov so ziskom 13 bodov (5+8). Na prelome rokov nútene odpočíval pre zranenia lakťa. Na báze dobrovoľného kondičného pobytu nastúpil aj za Grand Rapids Griffins.

Play-off: Zahral si iba v siedmom zápase série s Tampou po tom, čo zo zostavy vypadli Niklas Kronwall a Marek Židlický. Vo svojom jedinom vystúpení v play-off hral dobre a vyslúžil si pochvalu spoluhráčov.

Pozitíva: Napriek tomu, že po zranení nehrával pravidelne, na obrancu dokázal byť ofenzívne prínosný. Vo svojich posledných deviatich zápasoch v základnej časti nazbieral šesť bodov (3+3).

Negatíva: Opäť predvádzal nevyrovnané výkony. Tréner Mike Babcock nebol spokojný s jeho nasadením a často ho nechával sedieť. Prednosť pred ním začali dostávať mladíci Xavier Ouellet a Alexej Marčenko.

Kontrakt: Zmluvne je viazaný do leta 2017. Red Wings sa ho viackrát snažili vymeniť.

Petr Mrázek

Základná časť: Odchytal 29 zápasov, 16 z nich vyhral a v troch prípadoch udržal čisté konto. S priemerom 2,38 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zákrokov 91,8 % bol najlepší medzi brankármi Red Wings.

Play-off: Nastúpil do všetkých siedmich zápasov série s Tampou. Bol najlepším hráčom Red Wings v play-off. Trikrát vyhral, dvakrát udržal nulu a jedenásťkrát prepísal klubovú alebo ligovú históriu.

Pozitíva: Očaril psychickou odolnosťou, sebavedomím a schopnosťou vrátiť sa po zlom zápase v dobrom rozpoložení. Tréneri i spoluhráči pochvaľovali jeho prístup a excelentnú rozohrávku puku.

Negatíva: Predvádzal nevyrovnané výkony. Zo začiatku sezóny bol trénermi upozorňovaný na ojedinele zlú pozičnú hru. V piatich zo svojich posledných 24 zápasov v drese Red Wings bol vystriedaný.

Kontrakt: Zmluvu má ešte na jeden rok. Po sezóne 2015/16 bude obmedzeným voľným hráčom.

Tomáš Tatar

Základná časť: Ako jeden z piatich hráčov Red Wings odohral všetkých 82 zápasov. Pozbieral 56 bodov, nastrieľal najviac gólov (29) i víťazných gólov (7) v tíme. Dvakrát bol vyhlásený druhou hviezdou týždňa.

Play-off: Nastúpil do všetkých siedmich zápasov a získal štyri body (3+1). S Pavlom Daciukom bol najlepším strelcom tímu v play-off. Bol jediným detroitským hráčom, ktorý strelil dva góly v jednom zápase.

Pozitíva: Prezentoval sa nákazlivou energickosťou a nadšením. Napriek nižšej postave chodil bojovať pred bránku súpera a k mantinelom. Na hranicu 20 gólov dosiahol už v 45. zápase základnej časti.

Negatíva: Mal nevýrazný začiatok i koniec základnej časti. Miestami hral zbytočne veľa s pukom. Často vytváral šance pre súperov - so 40 stratenými pukmi bol najhorší medzi útočníkmi Red Wings.

Kontrakt: Zmluvu má do leta 2017. Po jej vypršaní sa stane obmedzeným voľným hráčom.

Andrej Nestrašil

V tréningovom kempe žartoval, že sa u Red Wings cíti ako opatrovateľ. Po rokoch strávených trpezlivou drinou v nižších súťažiach sa dočkal vytúženej premiéry v NHL - za Detroit odohral 13 zápasov základnej časti so ziskom dvoch asistencií a troch mínusových bodov. Mal štatút útočníka, ktorý je nahraditeľný. V novembri bol poslaný späť ku Grand Rapids, ale predtým musel byť dočasne umiestnený na waiver listinu, z ktorej si ho stiahli Carolina Hurricanes. V lete sa stane obmedzeným voľným hráčom.

Marek Židlický

Do Detroitu prišiel pred prestupovou uzávierkou z tímu New Jersey Devils. V novom drese začal výborne - v prvých siedmich zápasoch nazbieral sedem bodov (3+4) a hral agresívnym štýlom. Koncom sezóny sa mu už nedarilo, patril medzi pomalších obrancov a produkoval hrubé chyby v defenzíve. V play-off odohral prvých šesť zápasov; rozhodujúci siedmy vynechal pre podozrenie z otrasu mozgu. Od 1. júla sa stane neobmedzeným voľným hráčom a bude môcť odísť do ktoréhokoľvek klubu.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.