August v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 28.08.2013

August je najpokojnejším mesiacom v NHL, ak sa však na tento mesiac pozrieme z historického hľadiska, nájdeme v ňom dostatok zaujímavých udalostí, ktoré si zasluhujú zmienku.


Chris Chelios (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

16.08.1949: Výmena šiestich hráčov s Bostonom

Koncom štyridsiatych rokov bolo bežné, že hokejisti sa vymieňali za peniaze. Red Wings a Boston Bruins sa beztak dohodli na čisto hráčskej výmene. Detroit sa vzdal Petea Horecka a hviezdneho Billa Quackenbusha, za ktorých získal Jima Petersa staršieho, Petea Babanda, Clarea Martina a Lloyda Durhama. Z nových akvizícií Red Wings sa najväčšmi preslávil Pete Babando, ktorý na jar 1950 ako prvý hráč histórie skóroval v predĺžení siedmeho zápasu finále Stanley Cupu.

21.08.1969: Kelly, Abel a Norris do Siene slávy

Dňa 21. augusta 1969 NHL zvolala tlačovú konferenciu, na ktorej oznámila mená nových členov Siene slávy. Medzi členov uvádzaných v roku 1969 patrili traja zástupcovia Detroit Red Wings. Boli nimi Red Kelly, Sid Abel a Bruce Norris. Kelly za Red Wings hral v rokoch 1947 až 1960 a stal sa prvým držiteľom Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL. Abel pôsobil v Detroite v rokoch 1938 až 1952 a preslávil sa ako člen útoku Production Line. Norris bol vlastníkom Red Wings.

24.08.1972: Vstup Gordieho Howea do Siene slávy

Štyridsaťštyriročný Howe mal za sebou prvý rok bez hokeja, keď sa dočkal očakávaného vstupu do Siene slávy. Mr. Hockey vstúpil medzi vybranú spoločnosť ako najproduktívnejší hráč a najlepší strelec histórie. Do Siene slávy sa dostal ako 25. člen Red Wings, za ktorých odohral 25 sezón. Jeho epochálna kariéra mala neskôr pokračovanie v sezónach 1973/74 až 1978/79 vo WHA, ako aj v sezóne 1979/80, kedy sa ako člen Siene slávy vrátil na svoj posledný ročník do NHL.

03.08.1979: Nicka Libetta strieda Pete Mahovlich

Krídelník Nick Libett patril medzi najlepších hráčov Red Wings počas ich nepopulárnej mŕtvej éry. V Detroite hrával od roku 1967; v ročníku 1973/74 bol dokonca kapitánom tímu. Po 12 sezónach a 861 zápasoch, v ktorých nazbieral 467 bodov (217+250), ho ale zastihol nečakaný trejd. "Červené krídla" ho začiatkom augusta 1979 poslali do Pittsburghu výmenou za iného ľavého krídelníka. Bol ním slávny Pete "Little M" Mahovlich, z ktorého Detroit kedysi spravil dvojku draftu.

04.08.1982: Novým koučom menovaný Nick Polano

Mŕtva éra Detroit Red Wings (1967 až 1982) bola charakteristická minimom účastí v play-off a častými výmenami trénera. Obdobie, ktoré by Detroit najradšej vymazal zo svojej histórie, sa skončilo v roku 1983, kedy klub draftoval Stevea Yzermana. Posledným koučom v mŕtvej ére bol Nick Polano. Polano bol menovaný do funkcie trénera na začiatku augusta 1982; miesto mu prenechal Billy Dea. Na lavičke Red Wings vydržal tri sezóny a dvakrát s nimi postúpil do play-off.

09.08.1983: Posilnenie o skúseného Brada Parka

Prítomnosť Stevea Yzermana dodávala Detroitu nový cveng, ktorý sa začal prejavovať aj na trhu s voľnými hráčmi. Dňa 9. augusta 1983 sa Red Wings podarilo uloviť veľkú rybu v podobe legendárneho zadáka Brada Parka. Budúci člen Siene slávy Park hrával za Detroit v rokoch 1983 až 1985. V drese "Červených krídel" sa dočkal tisíceho zápasu, osemstého bodu i Bill Masterton Trophy. V priebehu sezóny 1985/86 bol dokonca dočasným hlavným trénerom mužstva.

05.08.1994: Príchod voľného hráča Boba Rousea

Robert Rouse sa usadil v NHL v roku 1984 a postupne si vytvoril povesť klasického defenzívneho obrancu. Keď sa v lete 1994 stal voľným hráčom, Red Wings neváhali a začiatkom augusta ho priviedli do svojho mužstva. Rouse bol vnímaný ako ďalšia dôležitá časť skladačky, ktorú Detroit potreboval k tomu, aby vystúpil na trón NHL. Rouse hral za Red Wings do roku 1998. Za štyri sezóny v ich drese nastúpil k 67 zápasom play-off a dvakrát sa tešil z víťazstva Stanley Cupu.

27.08.1996: Dino Ciccarelli vymenený do Tampy

V deväťdesiatych rokoch patrili Detroit Red Wings medzi najsilnejšie celky NHL. Disponovanie silným tímom však malo aj jednu nevýhodu - klub nemohol pokryť viac ako 18 hráčov, ktorí by sa tak vyhli hroziacemu waiver draftu. Koncom leta 1996 nezostalo z tohto dôvodu miesto pre legendárneho útočníka Dina Ciccarelliho, takže Red Wings ho radšej vymenili, ako by o neho mali prísť bez náhrady. Poslali ho k Tampa Bay Lightning za výber vo štvrtom kole draftu 1998.

18.08.1997: Mike Vernon vymenený do San Jose

Brankár Mike Vernon bol čerstvým víťazom Stanley Cupu a držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, keď ho Red Wings dňa 18. augusta 1997 vymenili do klubu San Jose Sharks za dva výbery v drafte. Detroit mal vtedy na súpiske troch brankárov a podľa pravidiel NHL sa musel jedného z nich vzdať pred waiver draftom, ktorý súvisel s ďalšou vlnou expanzie NHL. Po odchode Vernona sa stal brankárskou jednotkou Red Wings Chris Osgood.

04.08.2002: Stanley Cup po prvýkrát na území Ázie

NHL a Ázia sú si blízke iba v niektorých smeroch. Niektorí hráči NHL, ako napr. Paul Kariya, Richard Park, Devin Setoguchi či Jim Paek, majú ázijské korene. Po olympiáde 1998 sa vybrané kluby NHL vydávali do Ázie a hrali tam niekoľko zápasov. Stanleyho pohár sa v Ázii po prvýkrát objavil až v roku 2002 zásluhou ruského útočníka Detroitu Pavla Daciuka. Daciuk ho ukázal dňa 4. augusta 2002 vo svojom rodnom Jekaterinburgu, ktorý leží na hranici medzi Európou a Áziou.

05.08.2010: Podpis legendárneho Mikea Modana

Jeden z najdominantnejších Američanov v histórii mal za sebou 20 sezón v NHL, keď mu jeho milovaní Dallas Stars oznámili, že s ním viac nepočítajú. Štyridsaťročný Modano ale neskončil. Miesto toho odišiel do tímu, ktorý hrával najbližšie k jeho rodisku. Modanov podpis s Red Wings sa stal oficiálnym dňa 5. augusta 2010. Modanovi stačil prvý zápas, prvé striedanie a prvá strela, aby v novom drese strelil svoj prvý gól. Kariéru nakoniec ukončil po sezóne 2010/11.

31.08.2010: Chris Chelios ukončuje kariéru

Legendárny Chris Chelios vyhlasoval, že v NHL bude hrať dovtedy, dokým oň bude záujem. Tento záujem vyprchal až po sezóne 2009/10, ktorá bola jeho 27. v NHL. Chelios sa lúčil vo veku 48 rokov na tlačovej konferencii v detroitskej Joe Louis Arene, aby zároveň oznámil, že vstupuje do exekutívy Red Wings. Svoju aktívnu kariéru zanechal ako držiteľ mnohých rekordov a ako jeden z najvytrvalejších a najodolnejších hokejistov v histórii tohto športu.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.