Ako detroitskí Tomášovia uviedli veci na pravú mieru

MARTIN UŽÁK | 09.01.2016


Tomáš Jurčo a Tomáš Tatar (Frank Gunn, Associated Press)


Keď po vianočnej prestávke debutoval v drese Detroit Red Wings mladý český útočník Tomáš Nosek, počet hokejistov mužstva s krstným menom Tomáš narástol na číslo tri.

Nosek sa v tíme pridal k slovenským útočníkom Tomášovi Jurčovi a Tomášovi Tatarovi. Za Red Wings spoločne odohrali štyri zápasy. Jurčo sa následne zranil a Nosek bol zanedlho poslaný späť do AHL.

Prítomnosti troch Tomášov v jednom mužstve si všimol Ken Daniels, dlhoročný komentátor stanice Fox Sports Detroit, vysielajúcej väčšinu zápasov Red Wings v základnej časti. Keď sa Daniels v jeden deň stretol s tímom, neváhal a túto zaujímavosť pripomenul. Tomášovia toho využili a niečo mu pripomenuli tiež. Pripomenuli mu, že ich krstné mená sa u nich doma vyslovujú trochu inak ako v Amerike.

Hneď ako sa NHL po Vianociach znova rozbehla a Tomášovia Jurčo, Nosek a Tatar spoločne obliekli dres Red Wings, Daniels si dal záležať na tom, aby každému z nich viac nehovoril Tomas, ako to robieval dovtedy, ale Tomáš. Upozornil ho na to Tatar, ktorý u Red Wings pôsobí tretiu kompletnú sezónu a s komolením svojho krstného mena sa stretáva bežne. S uvedením veci na pravú mieru súhlasili aj Jurčo a Nosek.

Daniels komentuje zápasy NHL od roku 1985. Komentátorom Red Wings je od roku 1997. Vtedy a ani nikdy predtým nehrali za Red Wings až traja hráči s krstným menom v tvare Tomas alebo Tomáš.

Meno Tomas (v tomto tvare) sa používa v rôznych krajinách sveta. Je to bežné krstné meno napr. v Anglicku, Dánsku, Holandsku, Litve, Macedónsku, Mongolsku, Nórsku, Rusku, Turecku, ba aj na Filipínach. Na Islande sa používa tvar Tómas, v Írsku a Španielsku Tomás, v Česku a na Slovensku Tomáš. Okrem toho existuje mnoho ďalších odvodených foriem tohto mena s iným slovným tvarom. Sú to tvary ako Tommie, Thomm, Thomas, Tommy, Tom, Toma, Tomé, Tuomas, Tamás, Tommaso, Tomasi, Tomos, atď.

Prvým hráčom Red Wings s krstným menom v tvare Tomas bol švédsky útočník Tomas Holmström, ktorý za Red Wings hrával od roku 1996 a štyrikrát s nimi vyhral Stanley Cup. Ďalším bol jeho krajan, útočník Tomas Sandström, ktorý za Red Wings nastupoval v druhej polovici sezóny 1996/97. Prvým a dlho jediným hráčom s krstným menom Tomáš, ako ho poznáme v Česku a na Slovensku, bol slovenský útočník Tomáš Kopecký, ktorý u Red Wings pôsobil v rokoch 2006 až 2009. Ale keďže Holmström zanechal v klube nezmazateľnú stopu, aj Kopecký bol celé roky v televíznom i rozhlasovom komentári častovaný menom Tomas.

Daniels v jednom z povianočných televíznych prenosov sám od seba uviedol, že Tomášovia v drese Red Wings ho poprosili, či by ich krstné mená mohol vyslovovať tak, ako sa to robí u nich doma. Z nášho pohľadu to môže byť banalita, ale predstavte si, aké ťažké je pre ľudí iných kultúr vyslovovať cudzie mená foneticky. S mnohými menami, ako napr. Jiří (Fischer, Hudler, Šlégr), to v Amerike väčšinou ani nejde.

Ak si teda v súčasnosti pozriete zápas Detroit Red Wings na stanici Fox Sports Detroit, môžete sa započúvať do milého boja komentátora Kena Danielsa s českou a slovenskou výslovnosťou.

A ktovie, možno sa pri komentári časom dočkáme toho, že taký Tomáš Jurčo nebude v Severnej Amerike známy ako "Jurko", ale stane sa z neho Jurčo - tak, ako ho poznajú doma.


Ďalšie lingvistické hokejové články:




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.