5. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 05.10.2014 | aktualizované 05.10.2020


Steve Yzerman sa preslávil natoľko, že sa dostal na kanadskú poštovú známku (kredit: Canada Post)

05.10.1932: Z Falcons sa stávajú Red Wings

NHL a Detroit, to je spojenie platné od roku 1926. V rokoch 1926 až 1930 bol detroitský klub v NHL známy pod názvom Detroit Cougars a v roku 1930 sa zmenil na Detroit Falcons. Koniec tohto názvu prišiel 5. októbra 1932, kedy sa Detroit Falcons premenovali na Detroit Red Wings, ako ich poznáme dodnes. Klub pri tej príležitosti predstavil nové červené dresy a nové klubové logo, ktorého hlavnou dominantou sa stalo okrídlené koleso v červeno-bielych farbách.

05.10.1963: Osemnásobne hviezdny Sawchuk

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia bolo pravidlom, že v Zápase hviezd sa stretávali hráči posledného víťaza Stanley Cupu a najlepší hráči z ostatných klubov NHL. Dňa 5. októbra 1963 nastúpil najlepší ligový výber proti Torontu a uhral s ním remízu 3:3. V tíme ligového výberu si zahral aj brankár Detroitu Terry Sawchuk, pre ktorého to bola už ôsma účasť v Zápase hviezd v pozícii hráča Red Wings. Vytvoril tým rekord medzi gólmanmi Detroitu.

Dres ligového výberu oblieklo okrem Sawchuka aj niekoľko ďalších hráčov Red Wings - obranca Marcel Pronovost a útočníci Gordie Howe, Norm Ullman a Alex Delvecchio.

O rok neskôr zveľadil Sawchuk svoj klubový rekord medzi brankármi na deväť účastí. V All-Star Game si zahral celkovo jedenásťkrát (raz v drese Bostonu a Los Angeles).

05.10.1983: Debut Stevea Yzermana v NHL

Steve Yzerman bol senzačný osemnásťročný mladík, ktorý mal na jeseň roku 1983 absolvovať svoj prvý tréningový kemp a následne sa vrátiť do juniorského klubu Peterborough Petes, aby sa ďalej zdokonaľoval. Nakoniec ale ohúril natoľko, že k juniorom sa viac nevrátil a rovno vletel do NHL.

V NHL debutoval dňa 5. októbra 1983 na ľade pôvodných Winnipeg Jets, kde pri remíze 6:6 strelil gól a pridal asistenciu. Svoj prvý gól v NHL strelil v 15. minúte a zvýšil ním na 1:3 pre Red Wings, svoju prvú gólovú prihrávku poslal na Eddieho Johnstonea v 50. minúte. Boli to prvé dva z jeho 1.755 bodov v základnej časti NHL.

Yzerman sa postupom rokov vyprofiloval v hlavnú tvár Detroit Red Wings a jednu z najváženejších osobností ligy. Jeho číslo 19 nesmie nosiť žiadny hráč Red Wings.

05.10.1983: Dave Dryden trénerom brankárov

Úvodný zápas sezóny 1983/84 bol pre Detroit Red Wings výnimočný aj tým, že na ich lavičku sa po prvýkrát postavil tréner brankárov na plný úväzok. Bol ním Dave Dryden a dostal na starosť tandem Greg Stefan - Eddie Mio. Red Wings využívali služby trénera brankárov aj predtým, od roku 1974 im pomáhal priekopník Denis DeJordy, ten však túto funkciu vykonával príležitostne. Dryden vydržal vo funkcii do roku 1987. Jeho nasledovníkom sa stal Phil Myre.

05.10.1991: Prvé body Nicklasa Lidströma v NHL

V piaty októbrový deň roku 1991 hrali Red Wings druhý zápas novej sezóny na ľade Toronto Maple Leafs. Detroit z tohto stretnutia odišiel s porážkou 8:5, ale čo bolo s odstupom času dôležitejšie, v tomto zápase sa po prvýkrát bodovo presadil ich sprvoti nenápadný nováčik Nicklas Lidström.

Lidström zaznamenal v Toronte dve asistencie, dva strelecké pokusy a plusový bod. O dve dekády neskôr ho svet poznal už ako jedného z najlepších obrancov všetkých čias.

05.10.1993: Premiéra Darrena McCartyho v NHL

Steve Yzerman, Shawn Burr, Paul Coffey, Dino Ciccarelli, Sergej Fiodorov či Bob Probert - to boli najpopulárnejší hokejisti, ktorými sa Red Wings identifikovali pred NHL v prvom stretnutí nového ročníka 1993/94. Svoju slávu si však vtedy začal budovať aj nebojácny mladík Darren McCarty.

McCarty pri svojom skromnom debute zaknihoval iba dve trestné minúty, no už o niekoľko rokov neskôr bol v Detroite slávnejší ako on len kapitán Yzerman. Srdcia fanúšikov si získal najmä po tom, čo sa v marci 1997 stal hlavným hrdinom legendárnej 'Krvavej stredy'.

05.10.1993: Prvý zápas Red Wings proti Stars

Úvodný zápas novej sezóny 1993/94 bol výnimočný nielen debutom McCartyho, ale aj historicky prvým zápasom Dallas Stars, nasledovníkov klubu Minnesota North Stars.

Stars boli pre NHL experiment, ktorý mal rozhodnúť o pokračujúcej expanzii súťaže do teplejších oblastí USA. V tejto pozícii začali dobre, keď vo svojom prvom zápase porazili Detroit 6:4. Za Red Wings skórovali Steve Yzerman, Sergej Fiodorov, Dallas Drake a Greg Johnson.

05.10.1996: Debut Tomasa Holmströma v NHL

Keď Tomas Holmström po prvý raz prišiel do USA, odvrával trénerom, slabo korčuľoval, zbytočne fauloval a vo svojom prvom tréningovom kempe sa pokúsil zraziť kapitána Yzermana. Keď sa pýšil tým, že číslo 96 si vybral preto, aby si pripomínal rok, kedy prišiel do NHL, tréner Scotty Bowman ho uzemnil s tvrdením, že ak nezačne drieť, môže to byť rok, kedy NHL aj nadobro opustí.

Holmström miestami pôsobil dojmom, že k debutu v NHL sa ani nedostane, ale Bowmanove slová si vzal k srdcu. Svojho debutu sa dočkal dňa 5. októbra 1996, keď pri porážke 3:1 na ľade New Jersey Devils zaznamenal mínusový bod, dve trestné minúty a dve strely.

Hoci tomu najskôr nič nenasvedčovalo, v NHL napokon vydržal 15 sezón, všetky si odkrútil v drese Red Wings, odohral viac ako tisíc zápasov, štyrikrát dvihol nad hlavu Stanley Cup a vypracoval sa v najlepšieho hráča svojej generácie v hre pred bránkou súpera.

05.10.2005: Opätovný štart po celosezónnej výluke

Celosezónna výluka 2004/05 bola niečím, čo NHL nikdy predtým nepoznala. Keď sa 5. októbra 2005 súťaž rozbehla v novej ére platových stropov, experti predpokladali, že bohatým klubom, ktoré si predtým mohli dovoliť podpísať akúkoľvek hviezdu, sa prestane trvale dariť. Medzi tieto kluby bol radený aj Detroit. Ten ale začal výhrou 5:1 nad St. Louis Blues a pokračoval postupom do play-off, čo mu napokon vydržalo 25 rokov za sebou - až do roku 2016.

Tento deň bol výnimočný aj tým, že vôbec po prvýkrát sa stalo, že počas jednej noci hralo svoj zápas všetkých 30 klubov NHL.

05.10.2017: Súťažná premiéra Little Caesars Areny

Dňa 5. októbra 2017 Detroit Red Wings pokrstili svoju novú Little Caesars Arenu prvým súťažným zápasom, keď nastúpili proti mužstvu Minnesota Wild a zvíťazili 4:2.

Víťazstvo nad Wild sledovalo 19.515 divákov. Prvý súťažný gól v novej aréne strelil domáci Anthony Mantha pri presilovke piatich proti trom, prvý víťazný gól si pripísal kapitán Henrik Zetterberg. Mike Green sa blysol štyrmi asistenciami, vďaka čomu sa stal prvým obrancom Red Wings so štyrmi gólovými prihrávkami v jednom zápase od roku 2007, kedy sa to podarilo Niklasovi Kronwallovi. Brankár Jimmy Howard pochytal 37 z 39 striel Wild a stal sa iba tretím gólmanom v histórii Red Wings s minimálne 200 víťazstvami v základnej časti.

Prvý súťažný zápas v Little Caesars Arene bol výnimočný aj pre útočníka Martina Frka, ktorý zažil svoju premiéru v drese Red Wings. Dočkal sa svojho prvého gólu i prvej asistencie v NHL.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.