21. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 21.10.2014


Joe Louis Arena (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)


21.10.1973: Debakel California Golden Seals

Sezóna 1973/74 pre Red Wings odštartovala päticou nevýrazných zápasov, ktoré priniesli štyri porážky a jednu remízu. Prvé víťazstvo Detroitu v sezóne sa zrodilo až 21. októbra 1973 na domácom ľade proti klubu California Golden Seals, a bolo to víťazstvo vo veľkom štýle. Red Wings totiž súperovi uštedrili debakel 11:2, pod čo sa podpísal najmä mladý kanadský útočník Guy Charron, autor troch gólov. Pre Red Wings bolo toto víťazstvo najvyššie v ročníku 1973/74.

21.10.1993: Prvý gól Darrena McCartyho v NHL

Dňa 21. októbra 1993 sa Red Wings postavili proti pôvodným Winnipeg Jets a na vlastnom ľade ich rozstrieľali pomerom 6:2. Tej noci sa presadili najmä Sergej Fiodorov, Keith Primeau a Ray Sheppard - každý z nich pozbieral po tri body. Zahanbiť sa však nenechal ani mladý Darren McCarty, ktorý strelil svoj prvý gól v NHL. Ba čo viac, McCarty si pripísal rovno hetrik Gordieho Howea, keďže okrem gólu zaknihoval aj asistenciu a víťaznú bitku proti Krisovi Kingovi.

21.10.1995: Víťazstvo č. 300 v Joe Louis Arene

V deväťdesiatych rokoch začali Red Wings vyhrávať na domácom ľade stále častejšie. Výhru s poradovým číslom 300 zažila Joe Louis Arena dňa 21. októbra 1995, keď Red Wings zdolali Boston Bruins 4:2. O góly Red Wings sa postarali Martin Lapointe, Mike Ramsey, Slava Kozlov a Keith Primeau. Primeau pridal aj asistenciu, Darren McCarty asistoval hneď dvakrát. Pod jubilejné víťazstvo v Joe sa podpísal aj brankár Chris Osgood, autor 19 úspešných zákrokov.

21.10.1996: Prvé góly Brendana Shanahana v Detroite

Boli to už takmer dva týždne, čo sa dominantný silový útočník Brendan Shanahan po výmene z Hartfordu do Detroitu ešte stále strelecky nepresadil v červeno-bielom drese Red Wings. Shanahan zlomil svoju streleckú smolu až 21. októbra 1996, kedy dvoma gólmi a troma plusovými bodmi pomohol k domácemu triumfu Detroitu nad Los Angeles Kings v pomere 3:0. Shanahan ukončil ročník 1996/97 so 47 zásahmi a stal sa siedmym najlepším strelcom NHL.

21.10.2000: Zápas s poradovým číslom 5.000

NHL sa v Detroite hráva už od roku 1926, takže stretnutia tohto klubu v základných častiach jednotlivých sezón sa počítajú na tisíce. Keď 21. októbra 2000 nastúpili Red Wings doma proti Buffalo Sabres, išlo o ich jubilejný päťtisíci zápas v histórii NHL. Red Wings v tomto zápase zdolali Sabres 5:4 po predĺžení po 29 úspešných zákrokoch Mannyho Legaceho a zásahoch Martina Lapointeho, Pata Verbeeka (2), Douga Browna a Brendana Shanahana, autora gólu v predĺžení.

21.10.2002: Prvá nula Curtisa Josepha v Detroite

Curtis Joseph prišiel do Detroitu ako kráľovsky platená brankárska jednotka, ktorá mala nahradiť končiaceho Dominika Hašeka. Josephovi sa v prvých štyroch zápasoch v drese Red Wings veľmi nedarilo - v každom z nich inkasoval tri góly. Dňa 21. októbra 2002 sa ale vzchopil a 24 zákrokmi vychytal Calgary Flames, aby prispel k triumfu Detroitu v pomere 4:0. Pre Josepha išlo o prvé z ôsmich čistých kont, ktoré si počas svojej dvojročnej anabázy v Hockeytowne pripísal.

21.10.2005: Tisíci zápas Mathieua Schneidera

Mathieu Schneider rokmi vyrástol v overeného obrancu s množstvom skúseností, čo 21. októbra 2005 potvrdil aj štatisticky, keď sa postavil do svojho tisíceho zápasu v NHL. Detroit v ten deň nastúpil proti Anaheim Ducks a tešil sa z víťazstva 3:2. Pod triumf sa podpísal aj samotný Schneider, ktorý na konci 45. minúty prihral na rozhodujúci gól Mikaelovi Samuelssonovi. Schneider si odkrútil 23 minút a 26 sekúnd; zaznamenal aj dve trestné minúty a dve strely na bránku.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.