19. február v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 19.02.2016


Steve Yzerman (Associated Press)

19.02.1951: Premiérový gól Marcela Pronovosta

Bol to už takmer rok, čo mladý obranca a čerstvý víťaz Stanley Cupu Marcel Pronovost stále čakal na svoj prvý gól v NHL. Dočkal sa ho 19. februára 1951, kedy Red Wings nastúpili proti Boston Bruins. Pronovost skóroval v poslednej minúte zápasu a pomohol vybojovať remízu 2:2. V Detroite nakoniec zostal do roku 1965 a za tú dobu zaň stihol nastrieľať 80 gólov v základnej časti, čo je štvrtý najlepší výsledok medzi všetkými zadákmi v histórii klubu.

19.02.1964: Ostrý debut brankára Rogera Croziera

Dňa 19. februára 1964 hrali Red Wings u Toronto Maple Leafs a do ich brány sa po prvýkrát v NHL postavil Roger Crozier. Pre Croziera to bol ostrý debut - na začiatku zápasu ho do nechránenej hlavy zasiahol tvrdý puk od Franka Mahovlicha a roztrieštil mu lícnu kosť. Mladý gólman bol iba obviazaný, zápas dochytal v maske, Red Wings aj vďaka nemu uhrali remízu 1:1. Až po zápase sa ukázalo, že jeho lícna kosť bola celá roztlačená a vyžaduje si dvojtýždňovú pauzu.

19.02.1979: Prvá bitka Václava Nedomanského

Dňa 19. februára 1979 privítali Red Wings svojich veľkých rivalov Toronto Maple Leafs a ťažko znášali nepriaznivý vývoj, ktorý nakoniec vyústil do víťazstva hostí v pomere 2:6. Zápas bol sprevádzaný až ôsmimi bitkami, pričom do jednej z nich sa pustil aj Václav Nedomanský. Big Ned zhodil rukavice 35 sekúnd pred koncom prvej tretiny proti Darrylovi Sittlerovi. Pästný súboj síce prehral, nik mu však nevezme, že sa stal prvým Čechoslovákom, ktorý sa za Red Wings pobil.

19.02.1997: Tisíci zápas kapitána Stevea Yzermana

V stredu 19. februára 1997 nastúpili Red Wings na domácom ľade proti Calgary Flames a víťazstvom 4:0 oslávili jubilejný tisíci zápas kapitána Stevea Yzermana v základnej časti. O ich góly sa postarali Tomas Sandström (2), Darren McCarty a Nicklas Lidström. K víťazstvu prispel aj Yzerman, ktorý si pripísal tri gólové prihrávky, vďaka čomu dokázal bodovať v šiestom stretnutí za sebou a po tisícich zápasoch v NHL mal na konte už 1.323 kanadských bodov.

19.02.1997: Chris Osgood s rýchlou trinástou nulou

Zápas z 19. februára 1997 bol výnimočný nielen pre Stevea Yzermana, ale aj pre gólmana Chrisa Osgooda, ktorý pochytal všetkých 28 striel hokejistov Flames a ako ôsmy brankár v histórii Red Wings zaknihoval trinástu nulu v ich drese. Na tomto čísle by nebolo nič neobvyklé, Osgood to ale dokázal rýchlejšie ako mnohí iní - v 146. zápase za Detroit. Vďaka tomu sa stal prvým brankárom klubu za posledných 31 rokov s 13 nulami už po 146 zápasoch základnej časti.

19.02.2012: Šnúra domácich víťazstiev na čísle 23

Bolo to len niekoľko dní, čo Red Wings vyhrali 21. domáci zápas za sebou a vytvorili tak nový rekord NHL. Na tomto čísle sa však nezastavili a šnúru domácich výhier zveľadili na číslo 23. Dvadsiaty tretí domáci triumf za sebou si pripísali 19. februára 2012, kedy porazili mužstvo San Jose Sharks 3:2. Historická šnúra víťazstiev sa skončila o štyri dni neskôr, kedy Joe Louis Arenu vylúpili Vancouver Canucks po víťazstve 3:4 po samostatných nájazdoch.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.