15. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 15.11.2015


Jack Adams a mladý Gordie Howe (archív Detroit Red Wings)

15.11.1927: Novým trénerom Jack Adams

NHL sa v Detroite hrávala druhú sezónu, keď na lavičku (vtedy) Detroit Cougars prišiel Jack Adams, ktorý tento klub viedol aj ako generálny manažér. Adams trénoval Cougars (neskôr Falcons až Red Wings) do roku 1947; ich manažérom bol do roku 1962. Nik iný nebol v týchto dvoch funkciách v Detroite dlhšie ako on. Adams doviedol Red Wings k siedmym víťazstvám Stanley Cupu, bol ale veľmi impulzívny a svoj káder neraz rozbíjal popudlivými výmenami.

15.11.1934: Prvé trestné strieľanie Red Wings

Trestné strieľania boli v NHL zavedené pred sezónou 1934/35. Netrvalo to dlho a svoj prvý pokus v tejto činnosti si vyskúšali aj Red Wings. Stalo sa tak 15. novembra 1934 pri domácom víťazstve 8:2 nad New York Rangers. Na trestné strieľanie sa vtedy postavil univerzál Ebbie Goodfellow, a hoci svoj pokus proti brankárovi Percymu Jacksonovi nepremenil, o necelý mesiac si to vynahradil a stal sa historicky prvým úspešným exekútorom v histórii klubu.

15.11.1938: Premiérový zápas Sida Abela v NHL

Detroit odštartoval sezónu 1938/39 tromi prehrami na domácom ľade. Vo štvrtom stretnutí, hranom 15. novembra 1938 na ľade New York Rangers, potrebovali Red Wings nový impulz, a preto dali šancu dvadsaťročnému mladíkovi Sidovi Abelovi, ktorý si tým odkrútil svoj prvý zápas v NHL. Red Wings síce opäť prehrali (0:2), z Abela ale vyrástol jeden z ich kľúčových útočníkov, až sa stal klubovou legendou a jeho číslo 12 dnes nesmie nosiť žiadny hráč mužstva.

15.11.1944: Najrýchlejšie tri góly v histórii klubu

Pri svojich prvých troch víťazstvách v sezóne 1944/45 nastrieľali Red Wings až 21 gólov. Rovnakú ofenzívnu explóziu predviedli aj vo svojom štvrtom sezónnom triumfe z 15. novembra 1944, keď na ľade Toronto Maple Leafs zvíťazili 8:4. Red Wings v tomto stretnutí okrem iného dokázali streliť tri rýchle góly, o ktoré sa postarali Harold "Hal" Jackson, Steve Wochy a Don Grosso. Tieto tri góly padli za 28 sekúnd, čo je rozpätie, ktoré je dodnes platným klubovým rekordom.

15.11.1977: Novou posilou Václav Nedomanský

Hokejisti utekali z Československa už v sedemdesiatych rokoch, pričom jedným z prvých, ktorí tento riskantný krok podnikli, bol Václav Nedomanský. Nedomanský ušiel v lete 1974 do WHA, ktorá bola tou dobou veľkým konkurentom NHL. Svoje pôsobenie vo WHA ukončil dňa 15. novembra 1977, kedy ho do NHL pretiahol Ted Lindsay, v tej dobe generálny manažér Red Wings. Nedomanský sa vďaka tomu stal prvým Čechoslovákom, ktorý nastúpil v drese Detroitu.

15.11.1986: Tri stovky trestných minút v Toronte

Toronto Maple Leafs a Detroit Red Wings boli počas osemdesiatych rokov rivalmi v Norrisovej divízii Campbellovej konferencie. Ich zápasy boli pravidelne okorenené šarvátkami a pästnými súbojmi. V zápase z 15. novembra 1986 presiahli ich boje všetky medze - rozhodcovia im museli udeliť spolu 300 trestných minút. Maple Leafs dostali 154 trestných minút, čo je ich dodnes platný klubový rekord. Red Wings inkasovali 146 trestných minút a s Maple Leafs prehrali 0:6.

15.11.1996: Prvý gól Tomasa Holmströma v NHL

Keď mladý Tomas Holmström prišiel do USA, odvrával koučom, slabo korčuľoval, zbytočne fauloval a vo svojom prvom tréningovom kempe sa pokúsil naraziť kapitána Stevea Yzermana. Holmström miestami pôsobil dojmom, že v NHL ani nedostane šancu, nakoniec ju ale dostal, až sa naučil, ako má hrať, aby uspel. Prvý gól v NHL strelil vo svojom siedmom zápase, hranom 15. novembra 1996 proti San Jose Sharks. Red Wings aj vďaka nemu vyhrali 5:1.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2015-16 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa, Alex DiFilippo; 2015)
  • Czech Hockey Star Defects to Canada (George Gross, Toronto Sun; 18.07.1974)
  • N.H.L. Coaches Are Picking Their Penalty Shot Artists (Montreal Gazette, 20.10.1934)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.