13. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 13.10.2015


Brendan Shanahan (David Guralnick, The Detroit News)

13.10.1947: Prvý Zápas hviezd v histórii NHL

Počiatky Zápasu hviezd NHL siahajú do roku 1947. V tomto roku začali v Zápase hviezd nastupovať poslední víťazi Stanley Cupu proti najlepším hráčom zostávajúcich tímov. Prvými víťazmi tohto stretnutia sa stali práve najlepší ligoví hokejisti, ktorí si poradili s obhajcami Stanley Cupu z Toronta na ich ľade pomerom 4:3. V tíme ligových hviezd nastúpili aj traja hráči Detroit Red Wings - útočník Ted Lindsay a obrancovia Jack Stewart a Bill Quackenbush.

13.10.1999: Debut tínedžera Jiřího Fischera

Už koncom deväťdesiatych rokov sa u Red Wings nenašlo veľa hráčov, ktorí by do NHL vstupovali ako tínedžeri. Talentovaný český bek Jiří Fischer bol veľkou výnimkou. Fischer debutoval v NHL ako devätnásťročný benjamín dňa 13. októbra 1999 pri domácom víťazstve Detroitu nad St. Louis Blues v pomere 4:2. Fischer odohral osem minút a 48 sekúnd, dostal jeden dvojminútový trest a vyslal jednu strelu na bránku. V NHL nakoniec zostal po väčšinu ročníka 1999/00.

13.10.2002: Prvý gól Henrika Zetterberga

Henrik Zetterberg bol uvážlivý mladík, ktorý sa na rozdiel od mnohých svojich rovesníkov neponáhľal s odchodom do NHL. Po niekoľkých sezónach vo Švédsku prešiel Zetterberg do NHL až vo veku 22 rokov, ale hneď od samého začiatku svojej zámorskej anabázy sa dokázal presadzovať. Prvý gól v NHL strelil vo svojom treťom zápase v súťaži - 13. októbra 2002 pri víťazstve 4:2 na ľade Anaheim Mighty Ducks. Premiérovú sezónu v NHL nakoniec ukončil so súčtom 22 gólov.

13.10.2005: Prvý zásah Johana Franzéna

Kapitána Stevea Yzermana začal od jesene 2005 ohurovať odvážny Švéd Johan Franzén, ktorý mal veľkú postavu, bojoval pred bránou súpera a zniesol veľa záťaže. Yzerman ho aj preto nazval The Mule (mulica). Franzén sa dočkal svojho prvého gólu v NHL vo svojom piatom zápase v lige. Pri víťazstve 5:2 na ľade Los Angeles Kings strelil dokonca víťazný gól a pripísal si dva plusové body. V tej dobe ešte nik netušil, koľko víťazných gólov začne Franzén časom strieľať.

13.10.2005: Historický gól Brendana Shanahana

Víťazný zápas proti Los Angeles Kings z 13. októbra 2005 nebol príznačný iba prvým gólom Johana Franzéna v NHL. Svoju chvíľu slávy si užil aj veterán Brendan Shanahan, ktorý v L. A. otvoril skóre, vďaka čomu si pripísal svoj 561. gól v NHL a v historickej streleckej tabuľke ľavých krídel sa posunul na štvrté miesto. Shanahan ukončil svoju aktívnu kariéru so 656 gólmi v základnej časti NHL, čo je druhý najlepší výkon medzi ľavými krídelníkmi v histórii súťaže.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.